Urunk áll a hullámok tetején, mindig veszélyben – ez a Viktorról szól?

2022. szeptember 17. – 09:11

frissítve

Urunk áll a hullámok tetején, mindig veszélyben – ez a Viktorról szól?
Szálinger Balázs és Szűcs Krisztián, vagyis a Szűcsinger Alindával beszélget – Forrás: Veiszer Alinda

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem akartam, hogy ingerült legyél” – mondta a beszélgetés 41. percében Veiszer Alinda Szálinger Balázs költőnek, amikor arról volt szó, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeumba (PIM) elmenne-e felolvasni. A 44 éves Szálinger nem is értette, miért ne menne el oda. Benne van ugyan ez az ösztöndíjában, de ha nem lenne benne, akkor is elmenne. Egy nemleges válasszal ugyanis azt üzenné, hogy „szia kedves olvasóm, örülök, hogy tiszteled a műveimet, rossz intézménybe ültél be a nézőtérre, én ott nem fogok neked feloldani. Ez így oké? Szerintem ez így nem oké.”

A kérdés azért merült fel, mert volt több irodalmár, aki úgy tiltakozott a PIM vezetője, Demeter Szilárd mondatai után, hogy a saját közönségét inkább máshová hívja. Szálinger hozzátette, látja ő is a mondatokat a sajtóban, és jobb, hogy csak messziről látja. A műsorvezető úgy gondolta, hogy erős dilemma jelenleg a saját integritás megőrzése, kivel vállalhat közösséget valaki. Szálinger erre úgy reflektált, ha a közéletről van véleménye, akkor inkább megírja.

Az interjúban, amit egy jelképes összegért itt nézhet végig, ezek után szóba került az új kötete, a Koncentráció, amiről a Telex is írt. És ami tele van áthallásokkal. Szálinger figyelmeztette, hogy neki a felolvasáshoz már olvasószemüveg kell, de belevágott. Részlet a Mikes Kelemenből. (Nem biztos, hogy a kötetben is így van a szöveg tagolása, nem olyan könnyű egy verset hallomás alapján leírni.)

„Urunk áll a hullámok tetején, mindig veszélyben.
Egyrészt ez a sármja, másrészt meg csinál valamit szegény.
És meg kell hagyni, gyönyörűen csinálja.
Ne illeszkedj be, nagyon egyszerű, csak a vendég a hosszú életű”

– Áá, most értettem meg ezt a verset – csukta össze a könyvet Szálinger.
– Ja, hogy ez a Viktor? Ez a Viktorról szól? – tette fel a költői kérdést Alindának. – Szerintem, ha aktuálpolitikás dolgot keresel benne, akkor ennél élesebbeket találsz benne, ez pont nem olyan
– Nem annak írtad, de én annak olvastam.
– Az olvasó szent.

A beszélgetés elején Szűcs Krisztián beszélt, akivel 2014-től lépnek fel együtt, innen a Szűcsinger név. Koncertnek irodalmi est, irodalmi estnek kabaré, kabarénak költészet, költészetnek pedig örömzene, hirdették magukról.

Szűcs a Heaven Street Seven énekese volt, az együttes legismertebb dala a „Hol van az a krézi srác” amit több mint egymillióan néztek meg a YouTube-on.

Egyébként 1998-ban vagy egy évvel később ismerkedtek meg, Németh Róbert volt a kapocs köztük, aki a zenekar basszusgitárosa volt. Aztán kiderült, hogy közel laknak egymáshoz, ugyanabba az éjjel-nappaliba jártak. Ők is vagy húsz éve kérdezik azt egymástól, hogy miért vannak jóban. A rájátszás produkció hozta őket össze.

Szűcs felelevenítette, hogyan keletkezett az egyik dala, a Jesztördéj. Állatorvosi ló, poénból mondta anno, hogy hazamegy és megírja a Yesterdayt. Nem azt akarta mondani búcsúzáskor a haverjainak, hogy hazamegy és iszik még két fröccsöt lefekvés előtt, hanem hogy megírja a Yesterdayt. Lemezre ezt nem lehetett felvenni, mert a Beatles nem engedi, de koncerten el lehet énekelni, természetesen arra a dallamra, amit McCartney-ék toltak alá még 1965-ben, és a koncertfelvétel utána önálló életet élhet.

Beszéltek még arról, milyen volt Tusnádfürdő akkor, amikor még a kormányzati szereplők távol maradtak, és nem voltak az erdélyi településen kormányzati bejelentések, hanem a koncerteké volt a főszerep, és a hazai popkultúra színe-java pártállástól függetlenül elment jól érezni magát Erdélybe.

Aki kötődik Zala megyéhez, feltétlenül nézze végig a teljes műsort, mert folyamatosak az utalások, és átütő Szálinger lokálpatriotizmusa, most is Keszthelyen lakik. (Básti Lajosra is utalnak, aki ott született.) A beszélgetésből az is kiderült még, hogy a formáció mindkét tagjának nagyapját Horvát Jánosnak hívták, és mindketten Lendva környékén laktak.

Múlhatatlan mondatok még:

  • A Himnusz az új Szózat (Szálinger sztorija, egy kerületi polgármester összetévesztette a verseket, de így vágta ki magát a helyzetből).
  • „Nekem a Beatles mindennek az alapja, a Coco Jumbo is abból nőtt ki. Csapdába ejtették a popzenét.” (Szűcs)
  • A Petőfi az én Beatlesem, Petőfi egy rock and roll sztár volt. (Szálinger)
  • „Sokkal jobb énekesnek kellene állnia a színpadon helyettem.” (Szűcs)
  • Rossz költőnek lenni megbocsáthatatlan. (mindketten)
  • Van, aki pucsítva születik. (Szűcs)

Szálinger kifejtette még, hogy amikor a kultúrpolitika egyik befolyásos alakjával, a brassói születésű Orbán János Dénessel beszélget, akkor a fiatalkorával beszélget. Demeter Szilárddal is kapcsolatba tud lépni, van egy romos épület Keszthelyen, Szendrey Júlia szülőháza, és adott egy ötletet neki, hogy azt például a PIM felkarolhatná.

„És én megtanítalak a legszebb nyelvre, amin imádkozni lehet” – így zárul az egyórás beszélgetés. Alakul a dal is belőle.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!