Kirekesztő volt a Metropol koldustérképe, 250 ezer forint bírságot kapott

2022. augusztus 1. – 10:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kirekesztésre alkalmas tartalomnak minősítette a Metropol hajléktalanokról szóló cikkét és negyedmillió forintos bírságot szabott ki a lap kiadójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A hatóság közleménye szerint a júniusban elindított eljárás során megállapították, hogy a Metropol napilapban és annak online felületén 2021. augusztus 25-én közzétett, „Olvasóink panaszai alapján: Itt a nagy koldustérkép! Hol zaklatják a kéregetők a járókelőket?” című cikkeiben

megsértette a kirekesztésre alkalmas médiatartalmak közzétételét tiltó törvényi rendelkezést.

A cikkek azt a látszatot kelthették, hogy a hajléktalanok körében általános jelenség az agresszív, a járókelőket zaklató magatartás, ezáltal alkalmasak lehettek a fedél nélkül élő emberek megbélyegzésére, írják.

A Médiatanács a Metropol kiadóját, a Mediaworks Hungary Zrt.-t összesen 250 ezer forint bírsággal sújtotta, és a jogsértésről közlemény közzétételére kötelezte.

Korábban már írtunk arról, hogy az „Olvasóink panaszai alapján: Itt a nagy koldustérkép! Hol zaklatják a kéregetők a járókelőket?” című cikkben – olvasói levelek és fotók alapján – Budapesten működő, erőszakosan kéregető, szervezett csoportokról számoltak be, együtt említve a hajléktalanságot az erőszakos kéregetéssel és a kábítószer-fogyasztással.

Vizsgált már hasonlót a Médiatanács, akkor mindent rendben talált a közmédiánál. A Telexen tavaly írtunk arról, hogy a kormányhoz hű média új slágertémát talált a közelmúltban, a budapesti köztisztaság és közrend kérdése kitüntetett figyelmet kap. A KESMA-birodalom sajtótermékeiben festett kép szerint a főváros Karácsony Gergely főpolgármestersége óta egyre csak pusztul, szemét és kosz borít mindent, az utakon káosz uralkodik, a köztereket ellepik a hajléktalanok. Ebbe a bizarr, fikciós elemekben bővelkedő nyomorpornóversenybe szállt be a korábbinál nagyobb lendülettel a közmédia:

  • a Hirado.hu először felhívást jelentetett meg, amelyben arra kérték az olvasóikat, küldjenek képeket a pusztuló Budapestről;
  • majd a beérkezett anyagból lehoztak egy összeállítást, amelyben szemét és dugóban álló autók mellett szerencsétlen élethelyzetben levő embertársainkról szerepelnek fotók.

Az eredeti felhívást egyébként („Káosz, szenny, dugók – Küldjön fotót a lepusztuló Budapestről!”) a Facebookon szponzorált posztban is futtatta a közmédia. Az emberi méltóságot sértő képekben bővelkedő második cikkbe is került olvasói felhívás („Ellepték a drogosok és a hajléktalanok a buszmegállókat – Küldjön Ön is fotót a lepusztuló Budapestről!”).

A Médiatanács megvizsgálta a dolgot, és arra jutott tavaly novemberben, hogy nem jogsértő a közmédia azon sorozata, amelyben szerencsétlen sorsú embereket mutogatva szörnyülködtek Budapest állapotán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!