17 millió forint állami támogatást kap az Átrium

2022. július 27. – 08:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rendelkezésre állnak a források a minősítéssel nem rendelkező színházak, zeneművészeti és táncművészeti szervezetek számára 2022. évi szakmai programjuk megvalósítására és működésük támogatására – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium kedden. Eszerint a pályázati döntési listák május óta nyilvánosan elérhetőek az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) honlapján, a támogatások kifizetése ezen a héten lesz.

„A magát függetlennek nevező, rendszeres állami támogatásban részesülő Átrium Színház is hozzájut a korábban megítélt kormányzati támogatáshoz”

– olvasható a közleményben, amiben azt is írja a minisztérium, hogy a színház pályázatát is elbíráló kuratórium tagjait – ahogy az elmúlt három évben – idén is a budapesti színházak közös működtetéséről szóló megállapodás értelmében Budapest főpolgármestere jelölte ki.

Az Átrium kedden este hosszú posztban reagált a minisztérium közleményére a Facebookon, a színház szerint ez nem az a többlettámogatás, ami a kulturális taót pótolja.

„A 17 millió forintos támogatást pedig lehet működési támogatásnak hívni (vicces az összeg is meg az elnevezés is, mert a működés olyan apró hányadát fedezi), de ez nem azonos a kulturális taót pótolni hivatott többlettámogatási rendszerrel, amelynek a 12 milliárdos keretét az állam az elmúlt félévben elfeketepéterezte. A 255 millió forintos ”többlettámogatási„ kérelmeink (és a többi ”magát függetlennek nevező„ színház kérelmeinek) elbírálásáról egy szót sem ír az önmagát a kulturális tárca szóvivőjének nevező, a jelek szerint Fekete Péter marketingkommunikációs fogásait gyakorló illető”

– írták, hozzátéve, hogy ez az a keret, amelyből a Turay Ida és a Karinthy Színház 300-300 milliót, a Játékszín 200 milliót kapott, „de jutott 40 misi a focistagyerekek cirkuszlátogatására is az adófizetők pénzéből”.

A színház továbbra is kéri a többlettámogatások elbírálást és a döntések szakmai indoklását.

A színház június végén jelentette be, hogy miután 2021 novembere óta nem érkezett válasz a többlettámogatási kérelmükre, nem tudják tovább fenntartani a színházat, bezárnak.

A bejelentést követő egy hétben rengeteg adomány érkezett hozzájuk, először a főváros tett ígéretet egy 30 millió forintos gyorssegélyre, majd az II. kerületi önkormányzat is bejelentette, hogy 12 millió forinttal támogatja a színházat. Mindeközben a magányszemélyek adományaiból már több mint 40 millió forint gyűlt össze július 8-ig. Az Átrium végül meghirdette a következő évadát, de ügye szimbolikussá vált, hogy miért, az ebből a videóból is kiderül:

Nem csak az Átrium küzd anyagi problémákkal a független színházak közül. A Független Előadó-művészeti Szövetség hétfőn levélben fordult a kultúráért és innovációért felelős miniszterhez és a kultúráért felelős államtitkárhoz. Ebben az írták, hogy ellehetetlenült a független színházak működésre, holott meglenne a pénz a támogatásukra. Ehhez kérik Csák János miniszter és Hoppál Péter államtitkár közbenjárását.

A független színházak szorult helyzetére reagálva a fővárosi önkormányzat mentőöv programot indított számukra. Egyszeri, visszatérítendő 150 milliós támogatási alapot hoznak létre, ebből azok a kulturális intézmények kaphatnak, amelyeknek jár állami támogatás, de 2022-ben még nem kaptak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!