Semmissé vált az a döntés, amivel Gulyás Gergely hozzájárulást adott a Király utcai műemlék épület eladásához

2022. március 22. – 12:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jogszerűségi hibát ejtett a műemlékvédelemért is felelős Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal a rekordgyorsan kiadott döntésével, amellyel 2021. augusztus 31-én hozzájárult a régóta rendezetlen sorsú, VII. kerületi, önkormányzati műemlék ingatlan, a Király utca 27. adásvételéhez – vette észre a 24.hu Erzsébetváros Önkormányzatának írását a témában.

Mint írják, a fenti megállapítás a törvényszék határozata után emelkedett jogerőre. „A döntést követően Erzsébetváros önkormányzata tovább harcol azért, hogy semmissé tegyük az előző önkormányzati vezetés által kötött, rendkívül előnytelen és törvénysértő adásvételi szerződést” – írják.

Az ítélet közvetlen előzménye, hogy a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség a Sunbelt Property Ingatlanforgalmazó Kft. augusztus 31-én beérkezett kérelmére még aznap, augusztus 31-én jóváhagyta, hogy a cég megvásárolja a Király utca 27-es szám alatti védett műemlék besorolású bérházat. Ez azért érdekes fejlemény, mert Gulyás írta alá azt a 2019. december 4-i döntést, ami szerint a házat nem szabad értékesíteni, mert a szomszédos épületekkel együtt, egy tulajdonosi kézben olyan „nagy ingatlanstruktúrát” képezne, amelyet nyilvánvalóan nem lehetne használni anélkül, hogy a védettséget élvező épületekben jelentős beavatkozás történjen.

A Király utcai 25., 27. és 29. szám alatti ingatlanokért a VII. kerületi önkormányzat perben áll a kormányzati hozzájárulást kérő Sunbelt Propertyvel és a Sunbelt Garden Kft.-vel. A kerület előző vezetése még a 2019-es önkormányzati választás előtt vállalta, hogy átadja az ingatlanokat, de ezt olyan rövid határidővel, hogy nem tudták lebonyolítani az adminisztrációt, ahogy nem tudtak megállapodni a lakókkal sem.

A szerződés miatt, írják az erzsebetvaros.hu-n már a választások előtt milliós kár érte az önkormányzatot, erről azonban a jelenlegi vezetés csak késve értesült, és mire kiderült, addigra a kötbér már megközelítette az ingatlanokért eredetileg felajánlott 2,6 milliárdos árat – így gyakorlatilag a cégek ingyen megkaphatták volna az épületet. Az önkormányzat azért harcol, hogy a szerződést semmissé nyilvánítsák.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!