Galla Miklós végre felhúzhatta az ujjára a Laár Andrástól kapott Karinthy-gyűrűt

2021. december 29. – 16:45

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy tűnik, véget ért Galla Miklós hónapok óta tartó Karinthy-gyűrű-sagája. A humorista szerdán végre felhúzhatta az ujjára azt a Karinthy-gyűrűt, amelyet kollégája, Laár András adott át neki – írja a Blikk.

„Végre vége a cirkusznak, vége a szappanoperának, vége a cicaharcnak. Laár Andrástól megkaptam a Karinthy-gyűrűt. Nagy megtiszteltetés, hiszen az Ő verseivel kezdődött a mi műfajunk. A képen a bal kezemen láthatjátok az ékszert. Köszönöm, András!” – írta Facebook-oldalán Galla.

Galla Miklós Karinthy-gyűrűje egy rendkívül hosszú történet, dióhéjban arról van szó, hogy az MTVA kuratóriuma februárban neki ítélte a 2021-es Karinthy-gyűrűt, a hazai humoristáknak járó egyik legfontosabb elismerést. Öt hónapig hitegették, hogy tényleg megkapja a díjat, ám mielőtt ez megtörténhetett volna (június 25-én, Karinthy Frigyes születésének évfordulóján), a kuratórium visszavonta a döntést, és Galla gyűrű nélkül maradt.

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója – a díjat alapító Magyar Rádió jogutódja – a Gallának küldött levélben azt írta: „közelmúltbéli tevékenysége nem egyeztethető össze a közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével”. A humorista szerette volna tudni a visszavonás valódi indokait, ő maga két okról hallott:

  • Az egyik szerint azt híresztelték róla, hogy csatlakozott Karácsony Gergely 99 Mozgalmához. Galla szerint ez azonban teljes fikció, ő nem csatlakozott a mozgalomhoz.
  • A másik indok szerinte az lehetett, hogy egy előadásban nyilvánosan meztelenkedett. Erről azt mondta: egy „rágalmazó színészecske” akarja lejáratni, valójában soha, sehol nem meztelenkedett nyilvánosan. A vádat csak a „tehetségtelenség bosszújának” tartja.

Galla nyílt levelet írt a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatójához és az MTVA szakmai kuratóriumához, sőt, még Orbán Viktor miniszterelnöknek is írt agyűrűt miatt. Orbán a Facebookon reagált a levélre: „Sajnos nem én vagyok a gyűrűk ura. De az angol humort bírom. Hajrá!”.

A szürreális történetben akkor jött el az újabb fordulat, amikor Galla egykori előadótársa, Laár András, a KFT frontembere, humorista, énekes, spiritualista kapta az idei Karinthy-gyűrűt, amelyet ideiglenesen felajánlott Gallának, mondván, nem ragaszkodik hozzá, hogy nála legyen. De Galla örökre szerette volna megtartani a gyűrűt, mire Laár azt találta ki, hogy amolyan vándordíjszerűen járjon körbe-körbe a gyűrű a további pályatársak között.

Laár aztán december 17-én azt írta a Facebookján, hogy elege lett az ügyből, szeretné minél hamarabb lezárni az egészet. „Kijelentem, hogy – mivel a L'art pour l'art Társulat nem tart igényt az általam Nekik felajánlott Karinthy Gyűrűre – tiszta szívvel mihamarabb átadnám Galla Miklósnak tárolásra, használatra, feltéve, ha megtartja, és nem adja el, nem olvasztja be, és felém, mint a jogilag ”tulajdonos„ felé el tud számolni vele” – írta Laár. A gyűrű átadását eredetileg december 24-én tartották volna, ez aztán valamiért elmaradt, de végül 29-én, szerdán csak megtörtént a várva várt esemény.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!