Galla: Kérem ide a Karinthy-gyűrűmet, az ujjamat már lemérte az ékszerész

2021. június 14. – 21:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn este az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége volt Galla Miklós humorista, akitől a múlt héten vonta vissza a februárban neki odaítélt Karinthy-gyűrűt az MTVA arra hivatkozva, hogy a művész nem méltó az elismerésre. A humorista a kamerába nézve kérte az MTVA-t, hogy „húzzák fel a praclijára a gyűrűt”.

Galla múlt pénteken azt nyilatkozta, egy MTVA-s informátora szerint politikai körökben az az álhír terjedt, hogy csatlakozott Karácsony Gergely mozgalmához, szerinte azonban ez teljes fikció, nem csatlakozott a mozgalomhoz, így értetlenül áll a döntés előtt.

A hétvégén aztán kiderült: elképzelhető, hogy nem ez, hanem egy színpadi meztelenkedés állhat a háttérben. Galla ugyanis egy májusi fellépésén színésztársai megdöbbenésére elővette a nemi szervét, és fel is húzta rajta a bőrt előadás közben.

A humorista az Egyenes Beszédben kitartott amellett, hogy nem a meztelenkedés, hanem a nem létező Karácsony-szál miatt vonták vissza tőle a díjat, amit ironikusnak tart, mivel sosem politizált nyilvánosan.

Galla szerint azért sem valószínű, hogy a meztelenkedése miatt vonták vissza az elismerést, mert szerinte „a művészetnek része a meztelenség”. Az interjúból kiderült, hogy az ominózus május végi produkción ott volt egy fotós is, aki képeket is készített róla. „Kettőnk együttműködéséből létrejött az, amit úgy hívnak, hogy művészi testábrázolás” – mondta Galla.

Galla Miklós az ATV Egyenes Beszéd című műsorában 2021. június 14-én – Fotó: ATV
Galla Miklós az ATV Egyenes Beszéd című műsorában 2021. június 14-én – Fotó: ATV

A humorista arról beszélt: nem tudja, hogy a május végi előadáson jelen levő kollégái – akik egy most vasárnap megjelentetett nyílt levélben arról írtak, hogy megbotránkoztatta őket Galla viselkedése – miért kérdőjelezik meg a meztelenkedését. A társulat tagjai amúgy pont nem látták az ominózus jelenetet, mivel a függöny mögött voltak, így csak utólag, a nézőktől értesültek róla.

Galla azt mondta, lehet, hogy egyeseket meghökkentett ezzel a produkcióval, úgyhogy szeretne elnézést kérni, megbánta.

„Arra kérem a kuratóriumot, hogy fogadják el az én bocsánatkérésemet, és 24-én, az eredetileg is tervezett időpontban ide a hamvas kis praclimra húzzuk föl azt a Karinthy-gyűrűt. Ide való. Tehát a 2021-es Karinthy-gyűrű az az enyém”

– mondta Galla. A műsorvezető, Rónai Egon kérdésére pedig azt is kijelentette, hogy „nem lesz több ilyen meztelenkedés”.

A humorista sajátos stílusában búcsúzott az interjú végén. „Kérem ide a Karinthy-gyűrűmet, kérem ide. Ide kérem, a bal középső ujjamat lemérték februárban, hogy az ékszerész meg tudja csinálni a Karinthy-gyűrűt. Szegény ékszerésszel most mi lesz, Egon? Az ékszerész kidolgozta a lelkét a Karinthy-gyűrűért” – esedezett viccelődve Galla.

Gallát még februárban értesítették arról, hogy idén ő kapja a Rádiókabaré kiemelkedő teljesítményt nyújtó szerzőinek, előadóinak járó Karinthy-gyűrűt, az illetékes MTVA azonban a héten visszavonta tőle az elismerést. Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója – a díj alapítójának jogutódja – a Gallának küldött levélben azt írta:

„Ezúton értesítem, hogy a szakmai kuratórium döntése értelmében 2021. évben nem Ön részesül a Karinthy-gyűrű-díjban, mivel közelmúltbéli tevékenysége nem egyeztethető össze a közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével.”

Az ügy kirobbanása után az MTVA döntésére reagált Kőhalmi Zoltán humorista is, aki 2009-ben kapta meg a díjat. A Facebookon-oldalán arra kérte a közmédiát, hogy mondják el neki, hogy pontosan hogyan kéne viselkednie Karinthy-gyűrűsként.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!