Galla: Andriskám, boruljunk egymás nyakába, és szépen add ide a Karinthy-gyűrűmet!

2021. december 9. – 19:00

frissítve

Galla: Andriskám, boruljunk egymás nyakába, és szépen add ide a Karinthy-gyűrűmet!
Fotó: Cseke Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés – 21:40:

Galla Miklós a Facebookon reagált Laár András nyilatkozatára, miszerint a humoristánál tartaná a Karinthy-gyűrűjét. Azzal kezdte, hogy nagyvonalú felajánlásnak tartja, néhány soron át taglalta, hogy milyen jóban vannak Laárral, majd a lényegre tért:

„Egy kis igazítást azonban kérek: a gyűrűt végleg add nekem. Egyrészt öt hónapig hitegettek azzal, hogy megkapom, le is mérték hozzá az ujjamat, másrészt a gyűrű alapításakor azt fektették le az Alapító Atyák, hogy annak jár a Karinthy-gyűrű, aki a Rádiókabaré műsorában jól teljesít. Én az utóbbi négy évben szorgalmasan, tisztességesen és precízen dolgoztam a Rádiókabaréban. Ja, és folyamatosan. Veled ott – sajnálatomra – nem találkoztam”

– írta.

Azt is kijelentette, hogy csak egy „rágalmazó színészecske” akarja lejáratni, valójában soha, sehol nem meztelenkedett nyilvánosan. A vádat csak a „tehetségtelenség bosszújának” tartja.

„De Andriskám, mi tehetségesek vagyunk! Mi, mind a ketten! Te meg én! Boruljunk egymás nyakába, és szépen add ide a Karinthy-gyűrűmet”

– zárta Galla a bejegyzést.

Az eredeti cikk:

Laár András nem ragaszkodik ahhoz, hogy a Karinthy-gyűrű nála legyen, ezért azt Galla Miklósnál fogja tartani – mondta a humorista, és a KFT együttes alapítója a Híradó.hu-nak.

Szerdán adták át a közmédia legjobb humoristának járó díját Laár Andrásnak. Laár a díjátadó után a Híradónak nyilatkozott és azt mondta, nagy megtiszteltetésnek tartja a díjat, számára a humor felfedezése valóban Karinthy Frigyes írásaival kezdődött. Laár aztán azt mondta:

„Én nem ragaszkodom a gyűrű konkrét fizikai valójához. Nekem ez a megtiszteltetés így, ahogy van, elég, úgyhogy lehet, hogy a Gallánál fogom tartani ezt a gyűrűt. Felajánlom, hogyha akarja, akkor legyen nála és ő hordja, ez nekem rendben van.”

Mint megírtuk: Galla Miklós 2021 elejétől többször is kifogásolta, hogy a díjat neki ígérték, de az MTVA ezt visszavonta tőle, mondván „közelmúltbéli tevékenysége nem egyeztethető össze a közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével”.

Galla elmondása szerint az MTVA kuratóriuma februárban neki ítélte a Karinthy-gyűrűt, öt hónapig hitegették, hogy megkapja, majd júniusban elfogadható indoklás nélkül visszavonták a döntést. Galla a visszavonás valódi indokaként két okról hallott: az egyik szerint csatlakozott Karácsony Gergely 99 mozgalmához, a másik indok szerinte az lehetett, hogy egy előadásban nyilvánosan meztelenkedett. A humorista azt írta: „egyikből sem igaz egy szó sem, semmi valóságalapjuk nincs, teljes fikció mindkettő” (más kérdés, hogy utólag azt megerősítette: előfordul, hogy előadásokon meztelenre vetkőzik, ahogy ez egyébként sok színházban is megtörténik).

Galla még Orbán Viktornak is nyílt levelet írt a Facebookon, amiben a miniszterelnök közbenjárását kérte a díjhoz. A miniszterelnök kommentben válaszol, miszerint

„sajnos nem én vagyok a gyűrűk ura, de az angol humort bírom.”

Galla Miklós és Laár András már 1986-ban együtt dolgoztak az abszurd humort játszó L’art pour l’art Társulatban (további tagok voltak Dolák-Saly Róbert, Pethő Th. Zsolt, Szászi Móni, Bálint Bea, Nagy Natália). Galla 1990-ben alapította a Holló Színházat, amelyben az angol abszurd humor legjobbjainak jeleneteit adták elő Kovalik Balázzsal, Pethő Zsolttal, Nagy Natáliával, illetve Novák Péterrel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!