Szabó Győző: Ha okot ad egy család széthúzására, akkor leszarom a politikát

2021. szeptember 18. – 13:31

frissítve

Szabó Győző: Ha okot ad egy család széthúzására, akkor leszarom a politikát
Forrás: Veiszer Alinda műsora

Másolás

Vágólapra másolva

Szabó Győző és Molnár Áron volt a vendége Alindának a Taxikoma film kapcsán (az egész beszélgetést ezen a linken lehet megnézni, egy jelképes támogatásért cserébe). A film Szabó Győző ópiumhasználattal tarkított éveit dolgozza fel, amiben Molnár Áron alakította a színészt.

A felvezető sztorizások kapcsán a droghasználat és az eltöltött idő viszonyáról beszélnek a műsor első blokkjában. Szabó Győző egy fogódzkodó nélküli lebegésnek írja le azokat az órákat, és napokat, amit a szerhasználat töltött ki. Kiemeli, hogy mindig törekedett arra, hogy külsejében tiszta legyen, és ne látszódjon a megjelenésén, hogy használ. Akkoriban csinálta a tévés munkáit, volt pénze, így tudott áldozni erre. Rá nem volt jellemző az a szerhasználókkal kapcsolatos általános feltételezés, hogy lopott, vagy eladott dolgokat, hogy legyen pénze drogra.
Ebben az időszakban egyébként Sas Tamás Rosszfiúk filmjében játszott, ahol saját szavaival idézve „iszonyatosan be volt szakítva” és összesúgtak körülötte, hogy milyen jó színész, és hogy ilyen jól játssza a drogos szerepét.

Molnár Áron film kapcsán még arról beszél, hogy Szabó Győző az egyetlen élő ember, akit eljátszott, és voltak nehéz pillanatok a forgatás ideje alatt. Kiemelte, amikor a Katona József Színházban forgattak egy jelenetet, ahol korábban Szabó Győző társulati tag volt a függősége idején. A jelenetben lepúderezték a vénáját, és beesett a színpadra játszani. Ez volt az az öltöző, ahol ez a valóságban is megtörtént, majd Szabó Győző kiegészítette azzal, hogy a produkcióban dolgozó sminkes ugyanaz volt, aki anno a színházban volt fodrász és sminkes, így a film jeleneteiben ugyanaz púderezte Molnár Áron vénáját, aki a valóságban Szabó Győzőt védte azzal, hogy lesminkelte a karját.

A film boncolgatása után áttértek általánosabb témákra is, így előkerült az a pillanat, amikor a biztonságos színházi világnak mindkét színész hátat fordított.

Szabó Győző arról beszélt, hogy bár hisz a sorsszerűségben, de őt kirúgták, és nem saját döntése miatt távozott. Akkoriban sorra forgatta a sikerfilmeket, közben a Katonában pedig mellékes szerepeket adtak neki. Amikor szeretett volna komolyabb szerepeket játszani, akkor Zsámbéki Gábor csak annyit kérdezett vissza, hogy:

Akkor ki fogja ezeket a kis szerepeket ilyen remekül eljátszani?

Aztán amikor jött a tévézés, akkor kirakta a társulatból, de tudta, hogy jót tesz vele, és hogy a jég hátán is megél. Megjegyezte, hogy most újra társulathoz tartozik, mivel a Tháliaban játszik.

Molnár Áron pedig arról beszélt, hogy nem volt választása, mint eljönni a Vígszínházból a kirobbant botrány után. Az ott eltöltött 6 év alatt számtalanszor próbálta megváltoztatni a helyzetet, de nem voltak szövetségesei, és nem tudott érdemi változást elérni. A közügyekkel való foglalkozás azért nőtt túl a színház falain, mert rádöbbent, hogy egyáltalán nem azt csinálta, amit szeretett. Nála komoly változást hozott el, amikor ráébredt, hogy nem akar több kompromisszumot kötni.

A műsor utolsó blokkjában a társadalmi szerepvállalás és a politika kerül a beszélgetés középpontjába. Szabó Győző szerint a társadalmi szerepvállalás habitus kérdése, Molnár Áron megjegyezte, hogy bár kevesen tudják, de sárga SZFE pólók ötlete Szabó Győzőtől jött, és ő is bonyolította le a gyártásukat is, de említi azt is, amikor a lezárások alatt Toxikoma konyha néven a Hős utcába szállítottak ételt a rászorulóknak. Szabó Győző nem tartja magát hangos embernek, és nem gyávaságból, de van amiben hangosan vesz részt, van amiben pedig kevésbé hangosan.

Molnár Áron szerint nagyon fontos, hogy Magyarországon, ha valaki megszólal közügyekben, egyedül marad, mert a szakma megretten, hogy mi lesz a kimondott mondatainak következménye, ahelyett, hogy összezárnának, bár szerinte egyre többen szólalnak fel.

A beszélgetés végén Molnár Áron azt a kevésbé meglepő nyilatkozatot teszi, hogy ő nem fog 2022-ben a Fideszre szavazni. Szerinte fontos a pártpolitikai függetlenség, és diplomatikusan fogalmazott eddig. Mostantól viszont ezt többször ki fogja mondani, de nem fog mellette arra buzdítani, hogy valamelyik ellenzéki jelöltre szavazzanak az emberek.
Szerinte fontos, hogy volt egy párt, aminek 12 éve volt az oktatást, az egészségügyet fejleszteni, és fontos markánsan kimondani, hogy egy 33 éves ember, aki foglalkozik közügyekkel, fontosnak tartja, hogy nem tud erre a csapatra szavazni, mert eljátszották a bizalmát.

Szabó Győző erre azt mondta, hogy bár szavaz, de neki nem ez határozza meg az életét. Pontosan tudja ki kire fog szavazni, de ettől nem lesz senki se jobb, se rosszabb ember. Lát maga körül családokat, akiket ez komolyan érint:


Ha okot adhat egy család, vagy egy szeretetteljes közegnek a széthúzására, akkor kurvára leszarom a politikát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!