Felújították az évtizedeken át romos állapotban lévő Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát

2021. június 02. – 16:12

frissítve

Felújították az évtizedeken át romos állapotban lévő Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát
Fotó: Budapesti Zsidó Hitközség

Másolás

Vágólapra másolva

Évtizedeken át állt üresen és romos állapotban a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga, amely a 3,2 milliárd forintos rekonstrukció után hamarosan megnyitja kapuit. Az épület szakrális funkciója mellett közösségi és kulturális térként funkcionál majd.

A tóraolvasó emelvény egy egyedi hidraulikus szerkezettel emelhető, süllyeszthető, így a szakrális tér egy gombnyomásra alkalmassá tehető kulturális rendezvények, akár nagykoncertek befogadására is. Az épületben kávéház, szalontér és konferenciaterem, múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz is használható szobák kaptak helyet, olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében.

Fotó: Budapesti Zsidó Hitközség
Fotó: Budapesti Zsidó Hitközség

A harmadik emeleten állandó kiállítás mutatja be digitális eszközökkel, filmes és animációs elemekkel a magyarországi zsidók életét, döntési helyzeteit egy valós magyar zsidó családtörténeten keresztül. A kiállítás hangsúlyos részeként két „időkapszula” hasonlítja össze az 1740-es és a 2020-as időszak hétköznapi jelenségeit (a jellemző ételeket, egy nap alatt megtehető távolságot stb.).

A Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga és az Együttélés Háza kiállítás a tervek szerint június első felében nyílik meg a nagyközönség előtt.

A mór építészet jegyeit utánzó stílusú zsinagóga 1869 és 1872 között épült közadakozásból. Tervezője az osztrák Otto Wagner, a bécsi szecesszió vezető alakja volt. Ez volt a budapesti zsinagóga-háromszögben a „kis zsinagóga” a Dohány utcai „nagy zsinagóga” mellett, írja a Wikipédia.

Fotó: Budapesti Zsidó Hitközség
Fotó: Budapesti Zsidó Hitközség

1941-ben ebben az épületben gyűjtötték össze azokat a zsidókat, akiket a megszállt ukrajnai Kamenyeck-Podolszkba szállítottak a magyar hatóságok, ahol a németek legyilkolták őket. Az épület a második világháború óta romos, 1959 óta nem használják vallási célokra, 1979-ben a teteje is beszakadt. 2006-ban kapta vissza a Budapesti Zsidó Hitközség, azóta látogatható.

Kedden a Budapesti Zsidó Hitközség meghívására Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter látogatta meg a felújított épületet. A zsinagógát Kunos Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója és Kiss Henriett, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga igazgatója mutatta be. A megbeszélésen szóba kerültek a Budapesti Zsidó Hitközség Külkereskedelmi Technikumának képzései is. Salusinszky András, az intézmény igazgatója azt mondta: induktív és kooperatív, a tanulókat bevonó módszerekkel készítik fel a jövő külkereskedőit, logisztikusait, pénzügyi és turisztikai szakembereit a munka világára.

Fotó: Budapesti Zsidó Hitközség
Fotó: Budapesti Zsidó Hitközség