A sárvári várba befalazott bajor királyi kincseket árvereznek el

2021. március 14. – 18:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A sárvári Nádasdy-várból előkerült bajor királyi kincseket árvereznek el hétfőn Münchenben, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Az aukcióra bocsátott festmények, porcelán vázák és ezüst étkészletek összértéke a 175 millió forintot is elérheti.

A gyűjtemény legértékesebb darabjai között egyebek mellett, egy 17 millió forintra becsült, berlini utcaképet ábrázoló porcelánvázát, a dinasztiaalapító I. Miksa (Sisi hercegnő nagyapja) 15 millió, és felesége, Karolina Friderika királyné 30 millió forintra becsült portréját találhatjuk.

A Nádasdy-vár 1875-ben került a bajor királyokat adó Wittelsbach család és azon belül is Lajos bajor herceg, a többek között a Neuschwanstein kastély építtetőjeként ismert II. „Őrült” Lajos bajor király unokatestvérének kezébe. Lajos herceg – aki 1813-ban III. Lajos néven maga is trónra került – és családja egészen a második világháború végéig használta nyári rezidenciaként a dunántúli várat.

III. Lajos mindössze öt évig viselhette a bajor királyi címet, az első világháború után kitörő bajor felkelés hatására ugyanis kénytelen volt lemondani a hatalomról. Lajos 1921. október 18-án a Nádasdy-várban hunyt el. Végrendeletében harmadik fiára, Ferencre hagyta magyarországi birtokait, aki családjával egészen 1945-ig lakott Sárváron nyaranta.

A berlini Unter den Lindent ábrázoló, 17 millió forint értékűre becsült porcelánváza – Fotó: Neumeister
A berlini Unter den Lindent ábrázoló, 17 millió forint értékűre becsült porcelánváza – Fotó: Neumeister

A Wittelsbachok második világháború végén azonban kénytelenek voltak visszamenekülni Németországba az előrenyomuló szovjet csapatok elől. A Nádasdy-várban található legtöbb értéket vonatra pakolták, ám a kincsek egy jelentős részét így is kénytelenek voltak maguk mögött hagyni. Az értékes festményeket, vázákat és étkészleteket a vár egyik kamrájába falaztatták be.

A befalazott kincseket csak hét évvel később, 1952-ben találták meg a háború után a Nádasdy-várban létesített múzeum kutatói a vár renoválása során. A 1249 darab értékes műtárgy állami tulajdonba került, majd 1989-től ki is állították őket a várban.

A rendszerváltás után azonban a Wittelsbach család is bejelentkezett a kincsekért, így egy közel harminc éves jogi huzavona következett. A műtárgyak végül tavaly kerültek vissza eredeti tulajdonosaikhoz, most pedig a család úgy döntött, hogy 67 darabot elárverez a gyűjteményből.

Az aukcióra bocsátott tárgyak megtekinthetőek a müncheni Neumeister aukciósház honlapján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!