Reisz Gábor kilép a Filmakadémiából az SZFE új rektorhelyettese miatt

2020. október 1. – 20:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Ezúton jelzem, hogy a Novák Emil elnökletével vezetett Magyar Filmakadémiából kilépek. Nem akartam ennyire teátrálisan, de az oldalukon nincs ilyen opció. A továbbiakban beállítom a hírleveleiket spambe”

írta ki Facebookon Reisz Gábor a Rossz versek és a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan filmek rendezője. A kilépést azután jelentette be, hogy Vidnyánszky Attila egy nappal korábban Zalán János mellett Novák Emilt jelölte ki a Filmművészeti Egyetem új rektorhelyettesének. Új kancellárt is kinevezett a Vidnyánszky vezette kuratórium: Szarka Gábor ezredest, akit a hallgatók nem engedtek be az SZFE épületébe.

„Döntése nyomán petíció indult, azóta több neves művész is csatlakozott hozzá – köztük Szabó Simon, Kárpáti György, Török Ferenc, Gárdos Péter, Hartung Attila, Orosz Dénes. Az aláírók listája folyamatosan bővül” – írta később a szinhaz.online.

FRISS: A 444.hu-hez eljutott határozat szerint a Magyar Filmakadémia elnöksége csütörtökön visszahívta az elnöki pozíciójából Novák Emilt. A Filmakadémia elnökségének többi tagja, Sándor Pál, Hutlassa Tamás, Bereczki Csaba és Jancsó Dávid lemondtak az elnökségi tagságukról. Október 16-ra küldöttgyűlést hívtak össze.

Sem az új kancellárt, sem a rektorhelyetteseket nem ismerik el az egyetem hallgatói, a kuratórium működését is illegitimnek tartják, és nem engednek követeléseikből. Időközben a hallgatók az egyetem másik épületét is elfoglalták, az oktatók pedig sztrájkolni kezdtek.

„Követeléseinkből továbbra sem engedünk, amíg a minisztérium azokat nem teljesíti, addig az épületek blokádját fenntartjuk”

– mondták a hallgatók a csütörtök délutáni sajtótájékoztatójukon.

Ahogy arról beszámoltunk, a hallgatók egy hónapja foglalták el az egyetem Vas utcai épületét, azután, hogy az új kuratórium az addigi legfőbb döntéshozó szerv, a szenátus majdnem minden jogkörét elvette, és azokat magára ruházta át. Akkor az egyetem teljes vezetősége lemondott, felmondási idejük szerdán ért véget. Az utolsó estén az egyetemen virrasztást tartottak a tiszteletükre.

Többen maradtak tanárként, de ahogy előzetesen ígérték, csütörtökön, október elsején sztrájkba kezdtek. A belső oktatók hatvan százaléka sztrájkol, de több külső munkavállaló is csatlakozott hozzájuk. Az oktatók egyelőre két nap sztrájkot hirdettek meg, mert „olyan fantáziával és tempóval történnek az események”, hogy most azokat próbálják követni, mondta a Telexnek az SZFE Film- és Médiaintézet lemondott vezetője, Balázs Gábor. A sztrájkoló tanárok reggelente jelentkeznek az egyetem Vas utcai épületénél, majd napközben bent vannak az egyetemen a diákokkal együtt, de tanítás jelenleg nincs.

Helyette fórumokat tartanak, folyamatosan beszélgetnek a helyzetről és a lehetőségeikről, „és várjuk a csodát, ami vagy eljön, vagy nem” – mondja Balázs. Közben elkezdték elnevezni a tantermeket korábbi egyetemi oktatókról, fotókat és idézeteket ragasztanak fel tőlük, pénteken pedig paprikáskrumplit főznek majd közösen, és Balázs szerint „próbálunk berendezkedni valamilyen fenntartható életmódra” az egyetemen. Belépésnél lázat mérnek, kézfertőtlenítőt adnak, mindig maszkot viselnek, és egy teremben egyszerre nem lehetnek többen tíznél.

A hallgatók csütörtökön azt is mondták, korábban az oktatási jogok biztosához fordultak az egyetem autonómiájának sérülése miatt, amire most megérkezett a válasz, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben.

A sztrájkolok azt követelik a kormánytól, hogy
- garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát;
- állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit;
- az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg;
- az egyetem rektorát, intézetvezetőit, osztályvezetőit demokratikus úton, a szenátusi képviseleten keresztül az egyetemi közösség választhassa meg;
- garantálják, hogy nem csökkentik az egyetem pénzügyi forrásait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!