Meghalt Fethullah Gülen, Erdoğan török elnök főellensége

2024. október 21. – 11:08

Másolás

Vágólapra másolva

2024. október 21-én, 83 évesen meghalt Fethullah Gülen török származású muszlim hitszónok – írja a BBC török forrásokra hivatkozva. Gülen önkéntes száműzetésben élt az Egyesült Államokban, és egy pennsylvaniai kórházban halt meg.

Gülen korábban Recep Tayyip Erdoğan török elnök szoros szövetségese volt, később azonban főellenségnek nevezték ki az Amerikában letelepedett imámot. Gülen egykor Törökország egyik legbefolyásosabb embere és Erdoğan mentora volt több százezres követőtáborral, az utóbbi egy évtizedben azonban a török állam leszámolást indított a gülenistákkal szemben.

Erdoğan elnök a Gülen mozgalmat tette felelőssé a 2016-os puccskísérletért, de Gülen tagadta a vádakat. A hitszónok egy toleráns iszlám hit népszerűsítéséről vált ismertté, amely az önzetlenséget, a szerénységet és a kemény munkát hangsúlyozza. Gülen szerint a törökországi fiatalok elvesztették az útjukat, de erre megoldást kínálhat a megfelelő oktatás. Mozgalma először iskolák működtetésében vett részt, majd oktatási intézményeket nyitott Törökországban és más országokban.

Gülen követői hamar megvetették a lábukat az üzleti életben, de magas pozíciókat szereztek a kormányzatban és a hadseregben is. Erdoğan 2013-ban szembefordult szövetségesével, később megfogadta, hogy bezáratja a mozgalom iskoláit, és megszabadítja a török kormányt a gülenistáktól. A muszlim hitszónokot támogató rendőröket azzal vádolták, hogy rajtaütéseket hajtottak végre Erdoğan szövetségesei ellen, ezért a török kormány 2016-ban hivatalosan is terrorszervezetnek nyilvánította a Gülen mozgalmat.

2016. július 15-én a hadsereg egyik frakciója megpróbálta megbuktatni Erdoğant, azt állítva, hogy ezt a demokrácia védelmében teszi. A katonák tévéállomásokat támadtak, Isztambulban és Ankarában robbantottak, de lőtték a török parlament és az elnöki hivatal épületét is. A puccskísérletet azonban nem támogatta sem a török közvélemény, sem a teljes hadsereg, így a puccsot vezető katonai frakció megadta magát.

A török kormány Gülent hibáztatta, de ő tagadta a vádakat, és elítélte a puccskísérletet. Az incidens után komoly megtorlás következett: letartóztatták a katonai vezetés egyharmadát és több ezer kormányzati tisztviselőt. A puccskísérlet résztvevőit azóta sokszoros életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy ankarai bíróság. Törökországot pedig az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ítélte el 426 török bíró és ügyész önkényes fogva tartása miatt.

Gülen az 1990-es évek óta önkéntes száműzetésben élt az Egyesült Államokban. Törökország kérte a hitszónok kiadatását, de az USA előbb bizonyítékokat kért Gülen puccsban történő részvételéről. Gülen az Egyesült Államokban maradt haláláig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!