Orbán Berlinben tárgyalt a német kancellárral az EU nyugat-balkáni bővítéséről

2024. október 14. – 18:24

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió nyugat-balkáni bővítéséről tárgyal Orbán Viktor és Olaf Scholz német kancellár hétfőn Berlini csúcstalálkozójukon. Az EU-bővítés mellett a ma esti Bosznia–Magyarország meccsről sem feledkezett meg a miniszterelnök. A berlini csúcsról Orbán a Facebookon is posztolt, a vezetők mosolyogva ráztak kezet, az EU balkáni bővítése mellett a kínai autókra kivetett büntetővámokról is hasonlóan gondolkoznak.

A magyar-német kapcsolatok a közelmúltban hullámzóak voltak. Szijjártó Péter nemrég például bekérette a budapesti német nagykövetet a külügyminisztériumba, miután annak beszédét „teljességgel elfogadhatatlannak” minősítette a miniszter, Julia Gross nagykövet előtte arról beszélt, hogy szerinte a magyar kormány letért a két nép barátságának útjáról. A kínai elektromos autókra kivetett büntetővámokkal kapcsolatban viszont azonos állásponton van a két kormányzat, mindkét ország a vámok ellen szavazott, de így sem sikerült leszavazni a szankciót az Európai Bizottságban.

Luxemburg is hasonló állásponton van a bővítéssel kapcsolatban, mint Magyarország vagy Németország. Albánia múlt héten kezdte meg uniós csatlakozási tárgyalásait, belépése évek óta napirenden van. A bővítést sürgető országok szerint erre azért lenne szükség, mivel az EU versenyképességét az Egyesült Államokkal és Kínával szemben növelni tudják a jövőben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!