Luxemburg miniszterelnökével tárgyalt Orbán Viktor, egyetértettek, hogy nem elég versenyképes az EU

2024. szeptember 12. – 16:15

Másolás

Vágólapra másolva

Miután délelőtt Milodrad Dodikkal, a boszniai Szerb Köztársaság elnökével tárgyalt Orbán Viktor a Karmelitában, Luc Frieden luxemburgi kormányfőt is fogadta. A két egymást követő találkozóról „diplomáciai nagyüzem” címszóval számolt be a Facebook-oldalán a miniszterelnök.

Az MTI beszámolója szerint a Friedennel való egyeztetés után Orbán azt mondta: „az európai versenyképesség súlyos hanyatláson megy keresztül; ha bizonyos döntéseket nem hozunk meg, az EU versenyképessége az Egyesült Államokkal és Kínával szemben megállíthatatlanul visszaesik.”

Orbán Viktor arról számolt be, hogy Luc Friedennel áttekintették az EU helyzetét, egyetértve a Draghi-jelentés diagnózisával. A miniszterelnök ezután bemutatta a magyar uniós elnökség által kidolgozott versenyképességi paktum tervét, amelyet novemberben az összes uniós országgal szeretne megvitatni és elfogadtatni. Az unió gazdasági állapotáról borús képet festő Draghi-jelentés által azonosított fontosabb problémákról itt, a javaslatokról pedig itt írtunk.

Orbán azt mondta, a két kormányfő között egyetértés mutatkozott az EU nyugat-balkáni bővítésének szükségessége kapcsán, és szerinte luxemburgi kollégája osztotta véleményét egy közös uniós Afrika-terv kidolgozásának szükségessége ügyében is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!