Magyarország igazi példakép a korrupcióval vádolt albán kormányfő szerint

2024. október 11. – 18:39

Másolás

Vágólapra másolva

Edi Rama, Albánia miniszterelnöke Budapestre látogatott, ahol Orbán Viktorral tárgyalt, és háláját fejezte felé „a soha meg nem ingó támogatásért” – írja az MTI. Az albán kormányfő példaképként tekint Magyarországra, és hálás a soros EU-elnökségnek, amelynek programjában szerepel a Nyugat-Balkán uniós integrációja is.

Albánia kedden kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval, napokon belül a tárgyalások egy fontos új fázisához ér, mondta Edi Rama. Orbán Viktor a találkozó után arról beszélt, hogy Albániának már régen bent kellene lennie az EU-ban, és hogy a Nyugat-Balkán országai átlagosan 15 éve várakoznak arra, hogy belépjenek az Európai Unióba.

Orbán a jövőben is tervezi folytatni a kétoldalú együttműködést Albániával. Magyarország várja az albán üzleti élet érdeklődőit, és készen áll arra, hogy részt vegyen az albán gazdaság modernizálásában – mondta Orbán Viktor.

Albániába Rama vezetése alatt sok külföldről érkező fejlesztési támogatás folyt be, ennek ellenére a korrupciós helyzet és a gazdaság teljesítménye is romlott. Nyáron Ramát is korrupciós vádak érték, eljárás is indult ellene. A közelmúltban a politikai feszültség is nőtt az országban, melynek egyik legfőbb oka a korrupció.

A hét elején is tüntetés zajlott Albánia fővárosában a kormány ellen, az ellenzék támogatói a korrupcióval és autokrata működéssel vádolt kormány lemondását követelték, és egy új kormány megalakítását sürgették. A tiltakozás során az ellenzéki tüntetők Molotov-koktélokat is dobtak a rendőrökre, többen megsérültek. Az albán rendőrség ellenzéki politikusok ellen is eljárást indított.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!