Németországban vádat emeltek egy baloldali aktivista ellen, aki részt vehetett a budapesti antifa támadásokban

2024. október 8. – 14:31

Másolás

Vágólapra másolva

A német ügyészek vádat emeltek kedden egy német baloldali aktivista ellen, akit azzal vádolnak, hogy részt vett Budapesten a tavaly februári jobboldali csoportok elleni támadásokban – írja az MTI.

A támadások tavaly február 11-én, a kitörés napján történtek. Bár ezt konkrétan nem említik, de vélhetően az antifa támadásokról van szó Az ügyészek egy szélsőséges, erőszakos csoportról írnak, amelyet a militáns baloldali ideológia alakít, és elutasítja Németország demokratikus alkotmányos rendjét. A német és a magyar csapatok 1945-ös kitörési kísérletének évfordulója (Becsület napja) különösen fontos esemény a nemzeti radikálisok számára.

Aznap Budapest több pontján szélsőbalos antifa-szimpatizánsok erőszakos cselekményeket követtek el. A rendőrség szerint összesen nyolc embert vertek agyba-főbe, közülük hárman szenvedtek súlyos sérüléseket, nekik csontjaik is eltörtek.

Vélhetően ezzel összefüggésben vették őrizetbe a Hanna S. néven azonosított nőt is. A müncheni ügyészek kedden bűnszervezetben való tagsággal, gyilkossági kísérlettel és testi sértéssel vádolták meg.

Az ügyészek azt állítják, hogy Hanna S. többekkel együtt titokban követte áldozatait Budapesten, majd hirtelen gumibotokkal támadt rájuk. A csoport tagjai az első támadáskor egy férfit a földre löktek és megvertek, ő súlyos fejsérüléseket szenvedett.

A második esetnél a támadók feltehetően kalapácsot és paprikasprayt is használtak. A két áldozat az ügyészek szerint zúzódásokat és horzsolásokat szenvedett.

A támadók feltételezhetően azt hitték, hogy az áldozataik mind a jobboldali szélsőséges körhöz tartoztak. De mint mi is megírtuk, ez nem volt igaz. Többeknek semmi közük nem volt az antifasiszta mozgalomhoz, azt is csak a rendőröktől tudták meg, hogy a kitörés napja miatt gyűlt össze több tucat szélsőséges a közelben lévő kocsmánál.

A támadásokkal összefüggésben sokáig volt hangos a sajtó Ilaria Salis nevétől is. Salist azzal vádolták a magyar hatóságok, hogy a tavaly februári, kitörés napi utcai támadások egyik fő szervezője volt. Salist bűnszervezetben elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettével gyanúsították, tagadta a vádakat. Fogva tartásának körülményeiből belpolitikai vita lett Olaszországban. Salist júniusban megválasztották egy szélsőbaloldali olasz párt EP-képviselőjének, amivel mentelmi jogot kapott, így néhány nappal később szabadon engedték, az ellene folyó eljárást felfüggesztették, és hazatérhetett Olaszországba.

Ilaria Salis kedden a Telex kérdésére megerősítette: fel fog szólalni az EP-vitán, ahol Orbán Viktor ismerteti a magyar EU tanácsi elnökség programját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!