Az izraeli légicsapások a Hezbollah bejrúti végrehajtó tanácsát célozhatták

ÉLŐ

2024. október 4. – 07:24

frissítve

Az izraeli légicsapások a Hezbollah bejrúti végrehajtó tanácsát célozhatták
Füst száll fel egy robbanás után Bejrút déli külvárosai felett 2024. október 3-án éjjel – Fotó: Amr Abdallah Dalsh / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Cikkünk folyamatosan frissül!

Irán legfelsőbb vezetője, Ali Khamenei ajatollah pénteken imát mondott a teheráni Grand Mosalla mecsetben. Ez közel öt év óta az első alkalom, hogy ő vezeti a szertartást.

Beszédében, amelyet részben perzsa nyelven mondott el, a világ muszlimjainak egységét hangsúlyozta az iszlám szent könyv, a Korán elvei alapján. Azt mondta, Irán ellensége ugyanaz, mint egy palesztin állam, Libanon és más muszlim nemzetek ellensége.

Khamenei emellett dicsérte Irán Izrael elleni támadását, ami szerinte teljesen törvényes volt. Szerinte a támadás „minimális büntetés Izrael számára az elképesztő bűneik után”.

Izraelt vámpír rezsimnek, az Egyesült Államokat pedig megvadult kutyának nevezte.

Szerinte az iráni Iszlám Köztársaság „bármilyen kapcsolódó kötelezettséget teljesít” Izraellel szemben Kétszer is hangsúlyozza, hogy Irán nem fog habozni és halogatni, amikor Izraelről van szó.

Khamenei utoljára azután mondott pénteki imát, hogy az Egyesült Államok 2020-ban meggyilkolta a Forradalmi Gárda tábornokát, Kassem Szulejmanit. Ezt megelőzően utoljára 2012-ben állt a tömeg elé.

Fotó: Iranian Leader Press Office / Anadolu / AFP
Fotó: Iranian Leader Press Office / Anadolu / AFP

Khamenei beszédére több ezren gyűltek össze. A hívek közül többen olyan iráni vezetők portréit hordják magukkal, akik Izrael és az Egyesül Államok ellen küzdöttek.

(BBC)

Az ENSZ szerint a Szíria és Libanon közötti Masnaa határátkelőt jelentősen lebombázták az izraeli erők – írja a Guardian.

Az elmúlt két hétben több tízezer libanoni menekült el Szíriába a Masnaa határátkelőhelyen keresztül, de az átkelő mostanra romokban áll a légicsapások miatt.

Fotó: Mohamed Azakir / Reuters Fotó: Mohamed Azakir / Reuters
Fotó: Mohamed Azakir / Reuters
Fotó: Mohamed Azakir / Reuters

A Világélelmezési Program libanoni országos igazgatója, Matthew Hollingworth arról beszélt, hogy az átkelő elpusztítása korlátozza az emberek menekülési képességét.

„Ez azt jelenti, hogy azok az áruk, amelyek általában a szárazföldön érkeznének ezen az átkelőhelyen – ez a legolcsóbb és leghatékonyabb módja annak, hogy árukat vigyünk be az országba – szintén nem lesznek itt fogadhatók” – mondta a BBC Radio 4 Today című műsorában.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) csütörtökön azzal vádolták a Hezbollahot, hogy a Szíriával összekötő átkelőn katonai felszerelést szállított Libanonba.

Bejrútban sűrű füst fogadta azokat, akik péntek reggel kinéztek az ablakukon. A látvány valószínűleg senkit nem lepett meg, mivel a déli városrészt intenzív légicsapások érték az éjszaka folyamán. A hírek szerint a Hezbollah végrehajtó tanácsát célozta az IDF.

Reggel füst szállt fel Bejrút déli városrészéből a légicsapások után (fent). Sajtómunkások és a lakosság tagjai nézik meg a légicsapásban megsérült házakat (lent) – Fotó: Joseph Campbell / Reuters és Fadel Itani / Middle East Images / AFP Reggel füst szállt fel Bejrút déli városrészéből a légicsapások után (fent). Sajtómunkások és a lakosság tagjai nézik meg a légicsapásban megsérült házakat (lent) – Fotó: Joseph Campbell / Reuters és Fadel Itani / Middle East Images / AFP
Reggel füst szállt fel Bejrút déli városrészéből a légicsapások után (fent). Sajtómunkások és a lakosság tagjai nézik meg a légicsapásban megsérült házakat (lent) – Fotó: Joseph Campbell / Reuters és Fadel Itani / Middle East Images / AFP

Libanonba érkezett Irán külügyminisztere – jelentette a libanoni állami média.

„Egy iráni repülőgép érkezett a Rafic Hariri nemzetközi repülőtérre Abbász Aragcsi külügyminiszterrel a fedélzetén” – írja az NNA libanoni hírügynökség. Araghcsi az első magas rangú tisztviselő, aki Bejrútba látogat azóta, hogy egy izraeli légicsapás megölte a Hezbollah főnökét, Haszán Naszrallahot a múlt héten.

Aragcsi a libanoni miniszterelnökkel, Nadzsíb Míkátival és a parlament elnökével, Nabih Berrivel találkozik.

(Guardian)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) legfrissebb operatív frissítésében azt írják, hogy ma reggel körülbelül 20 rakétakilövést észleltek Libanonból.

A legtöbb rakétát elfogták, a többi nyílt területen zuhant le. Ezzel összefüggésben légiriadó szólt Izrael nyugat-galileai régiójában és a Haifa-öböl térségében.

(BBC)

Az izraeli hadsereg felszólította Libanon több mint 20 déli településének lakosságát, hogy azonnal hagyják el a területet – írta Avisáj Adrai IDF-szóvivő az X-en közzétett bejegyzésében.

„Bárki, aki a Hezbollah létesítményei vagy harci eszközei közelében tartózkodik, az életét teszi kockára” – írta.

Adrai hozzátette, hogy a civileknek az Avali folyótól északabbra kell húzódniuk, ne menjenek tovább délre, ha el akarnak menekülni az izraeli támadások elől.

(Guardian)

Az izraeli hadsereg csütörtök este csapássorozatot indított Bejrút déli részén, ami az egyik legintenzívebb bombázás volt a város ellen a hadjárat múlt heti kezdete óta.

Egy, Hezbollahhoz közel álló forrás azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy Izrael tizenegy csapást mért a csoport libanoni fővárosban lévő fellegvára ellen.

A Guardian és más külföldi források szerint a légicsapásokkal Izrael a Hezbollah végrehajtó tanácsát akarta kiiktatni, aminek élén ott ül Hasem Szafieddin.

Szafieddin a Hezbollah legmagasabb politikai döntéshozó testületének vezetőjeként a szervezet második számú vezetőjének számított Haszán Naszrallah után. Állítólag Szafieddint jelölték ki Naszrallah utódjának, bár utódlásáról hivatalos bejelentés nem történt, mióta a néhai vezetőt megölték a múlt héten. Naszrallahról itt írtunk bővebben.

Hasem Szafieddin Haszán Nazarallah temetésén beszél – Fotó: Houssam Shbaro / Anadolu / AFP
Hasem Szafieddin Haszán Nazarallah temetésén beszél – Fotó: Houssam Shbaro / Anadolu / AFP

Az Axios egy izraeli tisztviselőre hivatkozva írja, hogy Szafieddin egy bunkerben volt mélyen a föld alatt, és nem világos, hogy meghalt-e a csapások során. A libanoni híradások szerint az izraeli támadás sokkal nagyobb volt, mint az, amely a múlt héten megölte Naszrallahot – írja az Axios.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön újságíróknak kijelentette: nem hiszi, hogy totális háború lesz a Közel-Keleten.

Arra a kérdésre, hogy mennyire bízik abban, hogy egy ilyen háború elkerülhető, kis gondolkodás után azt válaszolta az újságírónak:

„Mennyire bízhat ön abban, hogy nem fog esni? Nézze, nem hiszem, hogy totális háború lesz. Szerintem elkerülhetjük. De még sok a tennivaló, sok a tennivaló”

– mondta.

Arra a kérdésre, hogy küldene-e amerikai csapatokat Izrael megsegítésére, azt mondta: „Már segítettünk Izraelnek. Meg fogjuk védeni Izraelt.”

(Reuters)

Több százezer menekülő útját vágta el egy péntek reggeli izraeli légicsapás a libanoni Masznaa határátkelő közelében – mondta Ali Hamieh libanoni közlekedési miniszter a Reutersnek. Azt mondta, hogy a csapás libanoni területen belül, a határátkelő közelében érte az utat, és egy négy méter széles krátert okozott.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) katonai szóvivője csütörtökön azzal vádolta meg a Hezbollahot, hogy az átkelőt katonai felszerelések Libanonba szállításához használja.

„Az IDF nem fogja megengedni ezeknek a fegyvereknek a csempészését, és nem fog habozni, hogy cselekedjen, ha erre kényszerül, ahogyan tette ezt az egész háború alatt” – mondta Avisáj Adrai, az IDF szóvivője az X-en. Hamieh egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az átkelő a libanoni állam fennhatósága alá tartozik.

A libanoni kormány statisztikái szerint az elmúlt 10 napban több mint 300 ezer ember – túlnyomó többségük szíriai – kelt át Libanonból Szíriába az egyre fokozódó izraeli bombázások elől.

(Reuters)

Izrael éjszaka is tovább támadta Libanont, a BBC azt írja, hogy közvetlenül a bejrúti nemzetközi repülőtér mellett nagy robbanásokat lehetett hallani, és füstfelhőket lehetett látni a város felett. A célpont nem volt egyértelmű, de a repülőtér Dahieh-vel – a Hezbollah fővárosi erődjével – határos. A libanoni egészségügyi minisztérium szerint az elmúlt 24 órában 37 ember halt meg az izraeli szárazföldi és légi támadásokban, 151 másik pedig megsebesült.

Fotó: Amr Abdallah Dalsh / Reuters
Fotó: Amr Abdallah Dalsh / Reuters

A libanoni hadsereg közben azt közölte, hogy két katonája meghalt az ország déli részén, miközben az izraeli erők folytatták a Hezbollah elleni inváziójukat, és további 20 város és falu kiürítését rendelték el.

(BBC)

  • Csütörtök este egy ciszjordániai menekülttábort bombázott Izrael, többen meghaltak.
  • Izrael hadi vezetése közölte, hogy eltökéltek a libanoni művelet folytatásában, teljesen fel akarják számolni a határ környékén lévő „terrorista infrastruktúrát”, hogy visszaköltöztethessék az észak-izraeli lakosokat otthonaikba.
  • Joe Biden szerint megvitatják a csapásmérés lehetőségét az iráni olajiparra és olajtartalékra, amitől rögtön megugrott az olajár. Irán közölte: az Izraellel fennálló konfliktusukba izraeli oldalon beszálló országokat legitim célpontnak tekinti.
  • A katari emír azt nyilatkozta, ami a régióban zajlik, az kollektív népirtás, az EU-s külügyi főképviselő pedig azt írta, hogy Izrael Bejrút bombázásával megsértette a nemzetközi humanitárius jogot.
  • Több ország különgépeken menekíti állampolgárait Libanonból.
  • Már 1,2 millió embernek kellett elhagynia az otthonát az izraeli támadások miatt, de este az IDF még több dél-libanoni település evakuálására szólította fel a helyieket.
  • Az izraeli hadsereg azt állítja, megölt több Hezbollah-parancsnokot egy dél-libanoni katonai építményre mért csapással csütörtökön, három hónapja pedig megöltek három gázai Hamász-vezetőt.
  • Szerda éjszaka Bejrút központját is izraeli légicsapás érte, legalább kilencen meghaltak, köztük hét egészségügyi és mentődolgozó is.

Teljes tegnapi közvetítésünk itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!