Az IDF bejrúti légicsapásai állítólag a Hezbollah második számú vezetőjét, és a végrehajtó tanácsát célozták

2024. október 4. – 08:30

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg csütörtök este csapássorozatot indított Bejrút déli részén, ami az egyik legintenzívebb bombázás volt a város ellen a hadjárat múlt heti kezdete óta.

Egy, Hezbollahhoz közel álló forrás azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy Izrael tizenegy csapást mért a csoport libanoni fővárosban lévő fellegvára ellen.

A Guardian és más külföldi források szerint a légicsapásokkal Izrael a Hezbollah végrehajtó tanácsát akarta kiiktatni, aminek élén ott ül Hasem Szafieddin.

Szafieddin a Hezbollah legmagasabb politikai döntéshozó testületének vezetőjeként a szervezet második számú vezetőjének számított Haszán Naszrallah után. Állítólag Szafieddint jelölték ki Naszrallah utódjának, bár utódlásáról hivatalos bejelentés nem történt, mióta a néhai vezetőt megölték a múlt héten. Naszrallahról itt írtunk bővebben.

Hasem Szafieddin Haszán Nazarallah temetésén beszél – Fotó: Houssam Shbaro / Anadolu / AFP
Hasem Szafieddin Haszán Nazarallah temetésén beszél – Fotó: Houssam Shbaro / Anadolu / AFP

Az Axios egy izraeli tisztviselőre hivatkozva írja, hogy Szafieddin egy bunkerben volt mélyen a föld alatt, és nem világos, hogy meghalt-e a csapások során. A libanoni híradások szerint az izraeli támadás sokkal nagyobb volt, mint az, amely a múlt héten megölte Naszrallahot – írja az Axios.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!