Kisatírozták a Navalnij haláláról szóló hivatalos dokumentumokból a mérgezésre utaló tüneteket

2024. szeptember 30. – 11:14

Kisatírozták a Navalnij haláláról szóló hivatalos dokumentumokból a mérgezésre utaló tüneteket
Alekszej Navalnij és családja a berlini Charite kórházban 2020. szeptember 15-én, miután az orosz ellenzéki vezetőt megmérgezték – Fotó: Alexey Navalny/ Instagram / Anadolu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kiszedték az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető haláláról szóló hivatalos dokumentumokból a mérgezésre utaló tüneteket, melyek az eredeti vizsgálati jegyzőkönyvekben még szerepeltek

– derült ki a Bellingcat oknyomozó portál egykori Oroszország-ügyi felelőse, Hriszto Grozev által alapított Insider portál által közzé tett dokumentumokból, illetve az azokra érkező orvosi véleményekből.

Navalnijt 2020-ban már egyszer megmérgezte az orosz titkosszolgálat, az FSZB, a Novicsok idegmérget csak a gyors orvosi beavatkozásnak és németországi kezelésnek köszönhetően élte túl. Miután hazatért berlini gyógykezeléséről, azonnal őrizetbe vették, és különböző vádak alapján 30 év börtönre ítélték. Navalnijt börtönről börtönre járatták, a 47 évesen meghalt ellenzéki vezetőt élete utolsó másfél hónapjában az északi sarkkör közelében, Oroszország egyik legszigorúbban őrzött börtönében tartották fogva.

Itt lett rosszul idén februárban, a börtönudvaron összeesett, és röviddel ezután meghalt. Holttestét sokáig nem adták ki, a hatóságok csak hat hónappal halála után, augusztusban adtak ki hivatalos állásfoglalást a halál okairól. Ahogy arra számítani lehetett, a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet nyomozói szerint „semmilyen gyanús körülmény nem merült fel” Navalnij halálával kapcsolatban, melyhez szerintük hasnyálmirigy-gyulladás, szívritmuszavar, magas vérnyomás kombinációja vezetett.

Az Insider által megszerzett, és fokozatosan publikált jelentések változatainak összehasonlításából kiderül, hogy a jelentés végső változatából a hatóságok szándékosan eltávolították azokat a tüneteket – a Navalnij által említett hasi fájdalmat, görcsöket és hányást – melyek a mérgezésre utalhatnak. Az is kiderült, hogy a hányásból ugyan vizsgálat céljából mintát is vettek, azonban később már sem a mintavételről, sem a vizsgálatról nem esik szó.

Az ellenzéki vezető már hónapokkal halála előtt azt mondta az ügyvédjének:

Figyelj, nem akarok paranoiásnak tűnni, de azt hiszem, megpróbálnak megmérgezni.

A lap a dokumentumokat többek között azzal az Alekszandr Polupan nevű orvossal véleményeztette, aki Novicsok-mérgezése után Omszkban gyakorlatilag megmentette Navalnij életét. Polupan szerint az ilyen tüneteket aligha lehet mással magyarázni, mint mérgezéssel; ő személy szerint leginkább foszforra gyanakszik.

A szívritmuszavar, mint hivatalos halálok semmiképpen nem magyarázza meg azokat a tüneteket, amelyeket az állásfoglalásban látunk: az éles hasi fájdalmat, a hányást és a görcsöket. Nem valószínű, hogy az ilyen tünetek a mérgezésen kívül mással magyarázhatók. A hasi fájdalom és a görcsök közötti rövid idő arra utal, hogy a méreg lehet például szerves foszfortartalmú anyag – ilyen lehet a Novicsok is –, ami ezúttal nem bőrön keresztül, hanem belsőleg felszívódva fejtette ki hatását.

Polupan diagnózisával az Insider által megkérdezett más – de névtelenül nyilatkozó – orvosok is egyetértettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!