Navalnij halála előtt hónapokkal azt mondta az ügyvédjének: úgy gondolja, folyamatosan mérgezik

2024. március 10. – 13:36

Másolás

Vágólapra másolva

Alekszej Navalnij hónapokkal halála előtt azt mondta az ügyvédjének: sejti, hogy mérgezik a börtönben, írja a Business Insider. Az orosz ellenzéki politikus február 16-án a 3. számú büntetőtelepen halt meg, a hivatalos tájékoztatás szerint egy séta után rosszul érezte magát, és szinte azonnal elvesztette az eszméletét. Az intézet egészségügyi dolgozói azonnal megérkeztek, és sürgősségi orvosi csapatot hívtak. Állítólag vérrög okozta a halálát.

Olga Mihajlova, aki 16 évig dolgozott Navalnij ügyvédjeként, a Meduza orosz lapnak elmondta, hogy amikor 2023 áprilisában meglátogatta, Navalnij azt mondta neki: „figyelj, nem akarok paranoiásnak tűnni, de azt hiszem, megpróbálnak megmérgezni”. Az ügyvéd közvetlenül azután, hogy a férfi ezt mondta neki, közzétette az információt X-en, és több hivatalos panaszt is benyújtott.

Mihajlova azt is mondta, hogy ő és Navalnij jogi csapatának többi tagja aggódtak a politikus egészségi állapota miatt. A bebörtönzése után először 2023-ban a bírósági meghallgatásokon látta Navalnijt szemtől szemben, és elborzadt a megjelenése miatt. „Nagyon vékony volt, a bőre szürke” – mondta a Meduzának. Azt állította, hogy a börtönben Navalnij nem kapott elegendő ételt, és nem is engedték eleget aludni.

Navalnij egészségi állapota a börtönben megromlott, és egy ponton éhségsztrájkba kezdett, mert azt mondta, hogy nem részesül megfelelő orvosi kezelésben.

Navalnijt 2020 augusztusában novicsokkal mérgezték meg egy Szibériából Moszkvába tartó gépen. Berlinben kezelték, ahonnan 2021 januárjában tért haza Oroszországba. Ott azonnal őrizetbe vették, és azóta különböző börtönökben tartották fogva. A 47 évesen meghalt ellenzéki vezetőt az utóbbi másfél hónapban az északi sarkkör közelében, Oroszország egyik legszigorúbban őrzött börtönében tartották fogva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!