Az orosz hatóságok szerint magas vérnyomás vezetett Navalnij halálához

2024. augusztus 16. – 08:08

Másolás

Vágólapra másolva

Hat hónappal Alekszej Navalnij halála után adtak ki először az orosz hatóságok hivatalos dokumentumot a börtönben tartott ellenzéki politikus halálának okairól. A Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet nyomozói szerint semmilyen gyanús körülmény nem merült fel Navalnij halálával kapcsolatban. A jelentés több betegséget is felsorol, többek között hasnyálmirigy-gyulladást, szívritmuszavart, magas vérnyomást, amelyek kombinációja vezetett szerintük a fogvatartott halálához, aki egy séta közben esett össze – írja a Politico.

A háromoldalas dokumentum tartalmát Navalnij özvegye, Julija Navalnaja osztotta meg, annak hitelességét a Politico sem tudta független forrásból igazolni. Navalnaja egy YouTube-ra feltöltött videóban szánalmasnak nevezte a hatóságok indoklását, és hozzátette, már többször kérte a boncolási eredmények és a biztonsági videófelvételek kiadását, amit eddig rendre megtagadtak tőle.

„El kellene hinnünk, hogy Alekszej azonnal meghalt azok után, hogy előtte simán sétált a szabadban, mínusz 20 fokban?”– mondta a videójában Navalnij özvegye. Az ellenzéki politikus halálának körülményeit azért is vitatják, mert egy nappal halála előtt még jó kedély volt látható egyik meghallgatása videós streamjében.

Alekszej Navalnij, a legismertebb ellenzéki szibériai börtönében halt meg február 16-án, ahonnan több ítélete, 19 év fegyházbüntetése alapján esélye sem volt szabadulni. Navalnijt 2020 augusztusában novicsokkal mérgezték meg egy Szibériából Moszkvába tartó gépen. Berlinben kezelték, ahonnan 2021 januárjában tért haza Oroszországba. Ott azonnal őrizetbe vették, és azóta különböző börtönökben tartották fogva. A 47 évesen meghalt ellenzéki vezetőt halála előtt az északi sarkkör közelében, Oroszország egyik legszigorúbban őrzött börtönében tartották fogva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!