Nem találják azt a norvég férfit, akinek cége érintett lehet a csipogók felrobbantásának ügyében

2024. szeptember 21. – 11:50

Másolás

Vágólapra másolva

Napok óta hiába keresik azt a norvég férfit, akinek bolgár cége részt vehetett annak a több száz csipogónak az eladásában, amelyek egyszerre robbantak fel a héten Libanonban a Hezbollah tagjainál, írja a 444 a norvég VG-re hivatkozva.

A férfi kedden szállt fel az Egyesült Államokba tartó repülőgépre, hogy Bostonban részt vegyen egy konferencián, ahová azóta nem regisztrálták, vagyis nem érkezett meg. Legutóbb szerdán váltott emailt egy munkatársával egy másik ügyben, azóta nem adott hírt magáról és az újságírók is hiába keresték. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az oslói férfi közvetlenül részt vett-e csipogók eladásában. A robbanások óta nemcsak a VG újságírói, hanem munkáltatója sem tudta elérni őt, noha több olyan szállodában is érdeklődtek, ahol a bostoni konferencia résztvevőit szállásolták el.

A férfi nevén lévő bolgár cég fedőcég lehetett az eredetileg egy tajvani gyártó által forgalmazott, de utólag módosított személyhívók célba juttatásához kialakított szállítási láncban. Erről egy volt bolgár hírszerző tisztre hivatkozva azt írta a VG, hogy a férfi soha nem járt Bulgáriában, a cégalapításhoz szükséges papírokat az oslói bolgár konzulátuson készítették el. A titokzatos norvég férfi főnöke egy amerikai újságírótól tudta meg, hogy alkalmazottja érintett lehet a csipogókkal kapcsolatos ügyben, ezután értesítette a hatóságokat.

Közben Tajpejben kihallgatták a BAC Consulting helyi képviselőjét, aki mintegy két órán át volt a rendőrségen, és bár az itt elhangzottakról nem derült ki részletek, a hatóságok hangsúlyozták, hogy nem terrorcselekmény miatt folytatnak vizsgálatot, írja a HVG. A cikk szerint a csipogókat eredetileg gyártó a Golden Appolo tulajdonosát szintén csak tanúként hallgatták meg, és mint a tajvani gazdasági minisztérium közölte, a cég nem exportált Libanonba, bár összesen 260 ezer személyhívót adott el külföldre, elsősorban Európába és amerikai országokba.

A BAC Consulting magyarországi ügyvezetőjét, Cristiana Bársony-Arcidiaconót a személyhívós támadások után még látták Budapesten, azóta viszont kámforrá vált. Az AP információi szerint a magyar titkosszolgálatok védelme alatt áll, de a Telex megkeresésére az Alkotmányvédelmi Hivatal cáfolta ezt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!