Megfenyegethették és a titkosszolgálat őrizheti a robbanó csipogók miatt hírbe hozott magyar cég vezetőjét

2024. szeptember 20. – 16:39

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar titkosszolgálatok védelme alatt áll az a nő, Cristiana Bársony-Arcidiacono, akinek nevén lévő céget összefüggésbe hozták a libanoni csipogórobbanásokkal – áll az Independent cikkében, amit az AP (Associated Press) oknyomozásáról írtak. Az információt az AP a 49 éves Bársony-Arcidiacono Olaszországban élő édesanyjától szerezte.

Kedden robbant fel egyszerre több ezer, belső kommunikációra használt csipogó a libanoni síita terrorszervezet, a Hezbollah több milicistájánál, több halottat és sok ezer sebesültet okozva. A csipogókról elsőre azt hitték, egy tajvani cég gyártja őket, de a Gold Apollo hamar egy zuglói házba bejegyzett magyar cégre, a BAC Consulting Kft.-re mutatott (amiről a kormány és maga a cégvezető is állította, csak közvetítő volt, nem gyártott és adott el semmit). A kft. egyetlen tagja és ügyvezetője Cristiana Bársony-Arcidiacono, aki az AP szerint kedd óta nem mutatkozott nyilvánosan, nyilatkozatot is csak az amerikai NBC-nek adott.

Beatrix Bársony-Arcidiacono, a nő anyja azt mondta az AP-nek, hogy lánya több fenyegetést is kapott, és „jelenleg egy biztonságos helyen van a magyar titkosszolgálatok védelmében”.

A telefonon elért édesanya elmondta, a magyar szolgálatok kérték meg arra a lányát, hogy ne nyilatkozzon a médiának. Az AP nem tudta megerősíteni az információ hitelességét, kérdéseire pedig még nem kapott választ a magyar szolgálatoktól.

Beatrix Bársony-Arcidiacono azt mondta még, lánya valóban csak közvetítő volt, nem vonták be az egész ügybe – ami mögött a legtöbben az izraeli titkosszolgálatot sejtik, a BAC is fedőcég lehetett. Hozzátette, a csipogók nem jártak Budapesten, nem is Magyarországon gyártották őket. Lányáról elmondta még, hogy Szicíliában született, a Cataniai Egyetemen diplomázott, majd Londonban szerzett PhD-fokozatot. Párizsban és Bécsben is dolgozott, mielőtt 2016-ban hazatért Budapestre gondozni idős nagyanyját. A cégét 2022 májusában alapította.

A közösségi médiában amúgy stratégiai tanácsadóként és üzletfejlesztőként hivatkozik magára, illetve mint aki dolgozott a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek és a CARE humanitárius ügynökségnek. A PhD-jét a brit University College Londonban szerezte, ahol Kövér Ákos fizikussal és nyugalmazott professzorral dolgozott együtt. Az AP felvette Kövérrel a kapcsolatot e-mailben, a férfi közölte, hogy néhány közös (tudományos) cikket jegyeztek együtt, más aktivitásáról nem tud, és tudomása szerint azóta nem végzett tudományos munkát sem.

Az AP megemlíti, a BAC Consultingnak irodája sincs, csak egy székhelyszolgáltató címére van bejelentve Budapesten. Weboldala alapján „környezetvédelmi, fejlesztési és nemzetközi ügyekre” specializálódott, valamint mintegy 118 tevékenységi kört vett fel.

Cristiana Bársony-Arcidiacono védelmével kapcsolatban a Telex megkereste az illetékes Alkotmányvédelmi Hivatalt is, amint válaszolnak, közölni fogjuk azt.

Elővigyázatosság, sikertelenül

A Reuters közben arról ír, hogy két biztonsági forrása szerint a Hezbollah leellenőrizte a csipogókat és a szintén felrobbant walkie-talkie-kat, mielőtt szétosztotta volna, de nem találtak veszélyt. Pedig hétfőn felrobbant már egy darab a dobozában. Az eszközökben átlag 3 grammnyi PETN nevű robbanószert helyeztek el – egyelőre nem bizonyíthatóan az izraeli titkosszolgálat emberei.

Márpedig a Reuters forrásai szerint a Hezbollah mindig nagyon alaposan átvizsgálja a beszerzett eszközöket robbanószereket vagy lehallgató berendezéseket keresve bennük. Korábban már találtak is gyanús eszközöket, fojtottak el kísérleteket. A szerdai csipogórobbanások után gőzerővel nekiláttak átfésülni az eszközeiket, ezért is dönthetett úgy Izrael, hogy már másnap felrobbantja a walkie-talkie-kat is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!