A licenctulajdonos szerint egy budapesti cég gyártotta a Hezbollah-tagok kezében felrobbant csipogókat

2024. szeptember 18. – 09:06

Másolás

Vágólapra másolva

Pár órával azután, hogy több ezer csipogó (azaz személyes kommunikátor) robbant fel Libanonban és Szíriában a Hezbollah tagjainak kezében és zsebében, kiderült, hogy az eszközök egy tajvani cég, a Gold Apollo termékei. Vezető nemzetközi lapok értesülései szerint a Hezbollah libanoni milícia/terrorszervezet által rendelt több ezer darab csipogót valószínűleg szállítás közben módosították – valószínűleg mindegyikben elhelyeztek egy kis méretű robbanótöltetet és egy, azt működésbe hozó mechanizmust.

A Gold Apollót vezető Hszu Csing-kuang sajtótájékoztatója szeptember 18-án Tajvanban – Fotó: Yan Zhao / AFP
A Gold Apollót vezető Hszu Csing-kuang sajtótájékoztatója szeptember 18-án Tajvanban – Fotó: Yan Zhao / AFP

Szerdán aztán a Gold Apollo vezérigazgatója, Hszu Csing-kuang sajtótájékoztatót tartott az ügyben, ahol közölte, a Hezbollah által rendelt AR-924-es csipogókat licenc alapján egy BAC nevű cég gyártotta. Hszu először csak annyit mondott, hogy egy európai cégről van szó, amelynek van irodája a tajvani Tajpejben, és a cég első hivatalos közleményében is ennyi szerepelt. Később viszont konkrétan megnevezték a budapesti BAC Consulting Kft.-t, mint a csipogók gyártásáért és forgalmazásáért felelős céget.

A tajvani cég AP hírügynökség által idézett közleménye szerint

„együttműködési szerződésünk alapján engedélyt adtunk a BAC-nek, hogy bizonyos régiókba szánt termékeknél használhatja márkajelzésünket, de az AR-924-es típus tervezése és gyártása kizárólag a BAC felelőssége.”

Az angol nyelvű közlemény teljes terjedelmében itt olvasható:

Fotó: Gold Apollo
Fotó: Gold Apollo

A Gold Apollo eddig nem mutatta be a BAC Consultinggal kötött konkrét megállapodást, a tajvani cég vezérigazgatója, Hszu Csing-kuang szerdán annyit árult el az AP tudósítójának három éve él az együttműködési megállapodás, és a BAC lépett fel azzal az igénnyel, hogy gyártanák a csipogót. Hszu az újságíróknak arról is beszélt, hogy a licencmegállapodás előtt is kapcsolatban voltak a céggel. Egy különös esetet is felemlegetett, amikor egy tajvani bank visszatartott egy gyanús banki transzfert, amelynek köze lehetett egy közel-keleti országhoz.

A BAC Consulting Kft. a honlapja alapján egy tanácsadócég, ami a legkülönfélébb projekteken dolgozik. A cégadatok szerint két éve van üzleti tevékenysége, tavaly 210 millió forintos árbevétele és 13 millió forintos profitja volt. A tevékenységei között minden ott van a lapkiadástól az olajgyártásig, a tulajdonosának pedig nincs másik cége. Az nem világos, hogy mindezek fényében hogy lehetett a Gold Apollónak három éve együttműködési megállapodása a céggel, és hogy lehettek vele már ez előtt is kapcsolatban. Az ügyben telefonon kerestük a BAC Consultingot, de többszöri hívásunk ellenére sem tudtuk elérni őket.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!