Összeszedtük, mit lehet tudni a magyar cégről, amit összekapcsoltak a Hezbollah-tagok kezében felrobbant csipogókkal

2024. szeptember 18. – 12:06

Összeszedtük, mit lehet tudni a magyar cégről, amit összekapcsoltak a Hezbollah-tagok kezében felrobbant csipogókkal
A BAC Consulting Kft. székhelye Budapest – Fotó: Fenyő Krisztina / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Szemben egy ipartelep, a környéken pedig családi házak, társasházak állnak ott, ahol a Libanonban felrobbant csipogókat gyártó cég székhelye található Budapesten, a Szőnyi utcában. A BAC Consulting azután került be a hírekbe szerdán, hogy több ezer csipogó, azaz személyes kommunikátor robbant fel Libanonban. Pár órával később kiderült, hogy a csipogók egy tajvani cég, a Gold Apollo termékei,

a cég viszont szerdán azt közölte, hogy a Hezbollah által rendelt AR-924-es csipogókat licenc alapján egy budapesti cég, a BAC Consulting Kft. gyártotta és forgalmazta.

Vezető nemzetközi lapok értesülései szerint a csipogókat eredetileg a Hezbollah rendelte, és azokat a feltételezés szerint szállítás közben módosíthatták – valószínűleg mindegyikben elhelyeztek egy kis méretű robbanótöltetet és egy, azt működésbe hozó mechanizmust. A tajvani cég AP hírügynökség által idézett közleménye szerint együttműködési szerződés alapján engedélyt adott a BAC-nek, hogy bizonyos régiókba szánt termékeknél használhatja márkajelzésüket, az AR-924-es típus tervezése és gyártása pedig a Gold Apollo szerint kizárólag a BAC felelőssége.

A társasházban, mely a BAC székhelye is, első ránézésre semmi sem árulkodik a cég jelenlétéről, és mint kiderült, ez nem is véletlen: csengetésünkre egy nő lépett ki a házból, majd kérdésünkre elmondta, ő csak székhelykezelőként van ott a címen, a BAC Consultingtól pedig egyébként soha senki nincs ott, levél is csak havi egy alkalommal érkezik oda nekik, ezt ő szokta átvenni. Ugyanezen a címen több másik vállalkozás is fellelhető, az egyik honlapján ugyanaz a vezetékes szám van megadva az elérhetőségeknél, ami a BAC Consultingnál is szerepelt.

Azért csak szerepelt, mert a honlap nem sokkal azután elérhetetlenné vált, hogy a Gold Apollo közleménye nyomán a sajtóban beszámoltak a BAC Consulting Kft. állítólagos érintettségéről. Először egy bejelentkezési képernyő jelent meg az addigi tartalom helyett, állítólag karbantartás miatt, a cikk írásakor pedig már csak egy hibaüzenet, hogy jogosultság híján nem lehet megnyitni az oldalt. Az Internet Archive viszont megőrizte a tartalmát, így látszik, hogy egy tanácsadócégről van szó, ami a legkülönfélébb projekteken dolgozik.

A cégadatok szerint a BAC Consulting Kft.-nek két éve van üzleti tevékenysége, a tevékenységei között minden ott van a lapkiadástól az olajgyártásig, a tulajdonosának pedig nincs másik cége. A cégnek 2023-ban 210 millió forintos árbevétele és 13 millió forintos profitja volt, és figyelemre méltó, hogy a tavalyi évben személyi jellegű ráfordításra mindössze 521 ezer forintot költöttek, ami még egy alkalmazottnál is nagyon kevés. Az anyagjellegű ráfordításokra viszont elég sokat, összesen 196 656 000 forintot költött a cég.

Forrás: bacconsulting.org
Forrás: bacconsulting.org

Értékeik között említik a kreativitást, sokszínűséget, integritást, a vezetést, az együttműködést, valamint az innovációt. A cég tulajdonosaként feltüntetett Cristiana Bársony-Arcidiacono azt írja magáról az oldalon, hogy Leonardo Da Vinci idézete jól összefoglalja filozófiáját, mely szerint „a legszebb és legnemesebb dolog maga a természet”, és élete nagy részét örömmel szenteli a tudománynak és a fejlesztésnek. Londonban végzett egyetemet, majd tudományos folyóiratokban és más felületeken is publikált cikkeket. A leírás szerint együttműködött Nobel-békedíjas intézetekkel, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel és az UNESCO-val is.

Az sem az oldalról, sem a céginformációkból nem derült ki, hogy hogyan lett egy budapesti tanácsadócég egy tajvani cég csipogójának forgalmazója és gyártója. Az egyetlen projekt, ami hasonlít erre, egy nemzetközi kooperáció, melynek célja telekommunikációs eszközök árusítása, és amelyben egy ázsiai cégnek segítenének felskálázni a tevékenységét új piacokra, beleértve ebbe a fejlődő országokat is. Az NBC-nek sikerült telefonon elérnie Bársony-Arcidiaconót,

aki elismerte, hogy a cége dolgozott a Gold Apollóval, de mikor a robbanásokról és a csipogókról kérdezték, azt mondta, a cége csak közvetítőként van jelen, az eszközöket nem ők gyártják.

A Gold Apollo eddig nem mutatta be a BAC Consultinggal kötött megállapodást. A tajvani cég vezérigazgatója, Hszu Csing-kuang szerdán annyit árult el az AP tudósítójának, hogy ezt három éve kötötték meg, és a BAC lépett fel azzal az igénnyel, hogy gyártanák a csipogót. Hszu az újságíróknak arról is beszélt, hogy a licencmegállapodás előtt is kapcsolatban voltak a céggel. Egy különös esetet is felemlegetett, amikor egy tajvani bank visszatartott egy gyanús banki transzfert, amelynek köze lehetett egy közel-keleti országhoz.

Az nem világos, hogy a két éve tartó üzleti tevékenység fényében hogy lehetett a Gold Apollónak három éve együttműködési megállapodása a céggel, és hogy lehettek vele már ez előtt is kapcsolatban. Az ügyben telefonon kerestük a BAC Consultingot, de többszöri hívásunk ellenére sem tudtuk elérni őket. Emailben tettünk fel kérdéseket a vezérigazgatónak, Cristiana Bársony-Arcidiaconónak is, és a Gold Apollót is megkerestük, választ egyelőre nem kaptunk.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!