Bolgár cég adta tovább a Hezbollahnak a személyhívókat, a magyar céget csak papíron használták

Legfontosabb

2024. szeptember 18. – 18:02

Bolgár cég adta tovább a Hezbollahnak a személyhívókat, a magyar céget csak papíron használták
Kiállított csipogók a Gold Apollo cég épületének egyik tárgyalótermében Új Tajpej városában Tajvanon 2024. szeptember 18-án – Fotó: Ann Wang / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Egy szófiai székhelyű cég vásárolta Tajvanról azokat a személyhívókat, amelyeket végül a Hezbollahnak adtak el, az ügyben érintett magyar cég valójában semmit sem csinált, az eszközök soha nem is voltak Magyarországon – tudta meg a Telex az ügyre rálátó forrásokból. Ez utóbbi információt időközben hivatalosan is megerősítette a magyar kormány. „A magyar hatóságok meggyőződtek arról, hogy az érintett cég egy kereskedő-közvetítő cég, nincs magyarországi gyártó- és telephelye, a bejelentett címen egy fő cégvezetője van, a hivatkozott eszközök pedig sohasem jártak Magyarországon” – közölte szerda délután Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára.

Kedden a Hezbollah több száz tagja sérülhetett meg súlyosan egy rejtélyes robbanássorozatban Libanonban, amikor személyhívókba rejtett bombák robbantak fel. Ezeket a pagernek vagy a magyar szlengben csipogónak nevezett kütyüket a világ nagy részén már rég felváltották a mobiltelefonok, de sok helyen (például kórházakban) a mai napig alkalmazzák őket. A Hezbollah tagjai is ezt használták telefonok helyett.

Az egyik felrobbant eszköz Bejrútban szeptember 16-án – Fotó: AFP
Az egyik felrobbant eszköz Bejrútban szeptember 16-án – Fotó: AFP

Már szerdán a készüléket forgalmazó Gold Apollo vezérigazgatója, Hszu Csing-kuang sajtótájékoztatót tartott az ügyben, ahol közölte: a Hezbollah által rendelt AR-924-es csipogókat licenc alapján egy BAC nevű cég gyártotta. Hszu először csak annyit mondott, hogy egy európai cégről van szó, amelynek van irodája a tajvani Tajpejben, és a cég első hivatalos közleményében is ennyi szerepelt. Később viszont konkrétan megnevezték a budapesti BAC Consulting Kft.-t, mint a csipogók gyártásáért és forgalmazásáért felelős céget.

Csakhogy a Telex értesülése szerint a BAC Consulting Kft. egyszerű közvetítőként szerepelt az ügyletben. Olyannyira, hogy maga a cég valójában semmilyen tevékenységet nem is végzett, irodája sincs, mindössze egy székhelyszolgáltatóhoz van bejelentve.

Mint azt az ügyre rálátó forrásokból megtudtuk, a BAC Consulting ügyvezetője, Cristiana Bársony-Arcidiacono egy bolgár céggel, a szófiai székhelyű Norta Global Ltd-vel állt kapcsolatban. Az ügylet hátterében valójában a Norta Global Ltd. állt, noha papíron tényleg a BAC Consulting kötött szerződést a Gold Apollóval.

Információnk szerint személyhívókat Tajvanról már nem is a BAC Consulting, hanem a bolgár cég hozta be. Valójában a bolgár cég végeztette a szállítást, és ugyanez a szófiai cég értékesítette a készülékeket a Hezbollahnak.

A bolgár cégnek egy norvég tulajdonosa van. Hasonlóan a magyar céghez, a bolgár cég is egy székhelyszolgáltatóhoz van bejegyezve. Egy olyan szolgáltatóhoz, ahol összesen 196 cég van bejegyezve. A bolgár céget 2022-ben áprilisában alapították. Papíron projektirányítással foglalkozik, de vélhetően nem gyártanak semmit.

Azt egyelőre nem tudni, hogy közvetítőként Cristiana Bársony-Arcidiaconót milyen mélységig avathatták be az ügy hátterébe, de információnk szerint az már bizonyos, hogy kizárólag közvetítőként lépett fel, a magyar cég eleve csak azért kellett, hogy a bolgár szálat elfedje.

Ahogy arról már írtunk, a cég egy Szőnyi úti társasházba van bejegyezve, a honlapja alapján egy tanácsadócég, ami papíron a legkülönfélébb projekteken dolgozik. A tevékenységei között a lapkiadástól az olajgyártásig elég sok minden szerepel. A cégnek csupán két éve van üzleti tevékenysége, tavaly 210 millió forintos árbevétele és 13 millió forintos profitja volt.

A magyar nő egyébként az NBC Newsnak megerősítette, hogy cége együttműködött a Gold Apollóval, amikor azonban a csipogókról és a robbanásokról kérdezték, azt mondta: „Nem én gyártom a csipogókat. Én csak a közvetítő vagyok. Azt hiszem, félreértette a dolgot”.

Az NBC kereste a Gold Apollót is, de szóvivőjük a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva már nem kívánt mást mondani, mint amit korábban közöltek.

Az Európai Unió szerint ki kell vizsgálni a Libanonban és Szíriában történt keddi robbanásokat, amelyek során legalább 12 ember meghalt és több ezren megsebesültek.

Az egyik felrobbant csipogó által megsebesült embert szállítanak mentősök Bejrútban 2024. szeptember 17-én – Fotó: Mohamed Azakir / Reuters
Az egyik felrobbant csipogó által megsebesült embert szállítanak mentősök Bejrútban 2024. szeptember 17-én – Fotó: Mohamed Azakir / Reuters

„Egyelőre még ne siessünk a következtetések levonásával. Tudjuk, hogy mi történt, de az okait, és hogy hogyan történt, azt még ki kell vizsgálni. Ha már lesznek bizonyítékaink, akkor tudunk erről többet mondani” – mondta Peter Stano, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője egy szerda sajtótájékoztatón.

Arra a kérdésre, hogy összeegyeztethető-e az Európai Unió szankcióival az, hogy egy magyar cég csipogókat szállít a Hezbollahnak, a szóvivő azt válaszolta: a Hezbollah katonai szárnya rajta van az uniós szankciós listákon, de a kereskedő cégek és a tagállamok feladata annak ellenőrzése, hogy tiltólistás termékek ne juthassanak rossz kezekbe. „Azt azonban hadd tisztázzam, hogy ha egy szervezetet terroristaként határoznak meg, az azt jelenti, hogy befagyasztják a vagyonát, nem lehet nekik pénzügyi eszközöket biztosítani, és tagjaival szemben utazási tilalom van életben” – tette hozzá Stano.

Az ügyre reagált a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK), a Hvg.hu-nak küldött válaszukban azt írták: „Magyarországon vállalkozási szabadság van. Az említett cég a magyar kormánytól semmilyen megbízást nem kapott semmire, és a kormánytól nem kért engedélyt semmire. A cég magánvállalkozásként működik.”

Vezető nemzetközi lapok értesülései szerint a Hezbollah libanoni milícia/terrorszervezet által rendelt több ezer darab csipogót valószínűleg szállítás közben módosították – valószínűleg mindegyikben elhelyeztek egy kis méretű robbanótöltetet és egy, azt működésbe hozó mechanizmust.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!