Nem kelt bizalmat, hogy Szijjártó állandóan Lavrovval fotózkodik, mondta az amerikai hadsereg korábbi európai főparancsnoka

2024. szeptember 14. – 07:38

Nem kelt bizalmat, hogy Szijjártó állandóan Lavrovval fotózkodik, mondta az amerikai hadsereg korábbi európai főparancsnoka
Ben Hodges 2017-ben – fotó: Wojtek RADWANSKI / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Szerintem Trump azért szerette Magyarországot és Lengyelországot, mert gyűlölte Németországot és Franciaországot, ezért inkább átugrott rajtuk. Ez egy rövidlátó politika” – mondta a 24.hu-nak adott interjújában Ben Hodges nyugalmazott tábornok, az Egyesült Államok hadseregének volt európai főparancsnoka.

Hodges arról is beszélt, hogy Magyarország nagyon kis ország, és nagyon kis része a NATO-nak. Nem feladata kritizálni a magyar emberek döntéseit arról, kiket választanak meg vezetőiknek, de az államok közötti kapcsolat alapja a bizalom. „Lehetnek komoly különbségek a politikában, de sosem szabad eljutni oda, hogy megkérdőjeleződjön a bizalom. (…) Amikor azt látom, hogy a külügyminiszterük állandóan Lavrovval fotózkodik, hogy kitüntetéseket vesz át, az nem kelt bizalmat.”

Hodges szerint mivel ő Németországban él, hallja, hogy a németek arról beszélnek, Magyarországot ki kéne rakni az Európai Unióból, mert nem bíznak benne: „Akár az oroszoknak adott nemzeti kártyáról, akár a gázról van szó, az a kérdés: számíthatnak-e valójában Magyarországra az Európai Unióban?”

Az orosz-ukrán háborúról azt mondta, őrültség azt gondolni, hogy meg lehet egyezni Oroszországgal, mert az oroszok nem tartják tiszteletben a megegyezéseket. „Mi lenne a béke? A béke nem a háború hiánya. A tűzszünet nem béke. A béke az, amikor senki nem érdekelt abban, hogy új konfliktust kezdjen. Georgiában nincs béke, mert orosz katonák állomásoznak az ország területének húsz százalékán, és a kormányzó Grúz Álom Párt teljesen Moszkva kontrollja alatt áll. Sajnos Georgia visszafelé megy az időben, oda van bilincselve Oroszországhoz. (…) Ha a Krím orosz kézben marad, Ukrajnának esélye sincs visszaépíteni a gazdaságát. Óriási hiba volna Ukrajnát belehajszolni egy olyan megállapodásba, amely szerint Oroszország megtarthatja a Krímet.”

Arról, hogy a magyar kormány azt állítja, ha Donald Trump nyeri az amerikai elnökválasztást, akkor 24 óra alatt béke lesz, Hodges szerint ez annyit jelentene a gyakorlatban, hogy Trump „köt egy megállapodást Putyinnal, amelybe az ukránok bele sem szólhatnak, miközben hatással van rájuk a következménye”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!