Trump azt ígéri, ha megválasztják, Elon Musk felel majd a kormányzat hatékonyságáért

2024. szeptember 5. – 23:34

Másolás

Vágólapra másolva

Vázolta néhány gazdasági elképzelését Donald Trump egy csütörtöki beszédében, a republikánus elnökjelölt többek között kijelentette, hogy ha megnyeri a november 5-i elnökválasztást, milliárdos rajongója és egyben az X, a SpaceX és a Tesla tulajdonosa, Elon Musk vezetésével kormányzati hatékonysági bizottságot hoz létre. Trump azt is megígérte, hogy csökkenti a társasági adót a belföldön termelő vállalatok számára, és „alacsony adózási zónákat”, hogy az építőipari cégeket új lakóépületek építésére ösztönözze, írja a Reuters.

A hírügynökség úgy tudja, Trump már hetek óta tárgyal a hatékonysági bizottságról, de csütörtökön fordult elő először, hogy nyilvánosan is előhozakodjon az ötlettel. A volt elnök arra nem tért ki, hogy hogyan működne egy ilyen bizottság, de annyit elárult, hogy a megalakulásától számítva hat hónapon belül a testület tervet dolgozna ki a „csalások és helytelen kifizetések” felszámolására. Musk augusztus közepén egy podcastben már említette, hogy beszélgetett Trumppal a bizottságról, illetve hogy érdekelné a részvétel.

Musk persze már X-en is reagált a hírre: „Alig várom, hogy Amerikát szolgálhassam, ha a lehetőségem adódik rá” – írta a Tesla-vezér csütörtökön, hozzátéve, nincs szüksége „se fizetésre, se címre, se elismerésre”.

Everett Kelley, az Amerikai Kormányzati Alkalmazottak Szövetségének elnöke bírálta Trump ötletét, szerinte az elnökjelölt és Musk ki akarják zsigerelni a pártoktól független közszolgálati szférát, hogy az elbocsátott dolgozókat szövetségeseikkel helyettesítsék.

Trump már májusban felajánlott egy tanácsadói szerepet Musknak. A milliárdos márciusban még azt állította, sem az akkor még játékban lévő Joe Bident, sem Trumpot nem fogja támogatni. Később azonban már arról érkeztek hírek, hogy Trump és Musk többször is beszéltek, sőt, személyesen is találkoztak, annak ellenére, hogy korábban nem volt felhőtlen a viszonyuk, rendszeresen beszóltak egymásnak (az akkori) Twitteren. Augusztus elején aztán Trump bejelentette, hogy Musk interjút készít vele, a beszélgetésben pedig feljött az a téma, amit már sok elemző várt korábban: Musk felajánlotta, hogy szerepet vállalna Trump kormányában.

Mindezt azzal vezette fel a milliárdos, hogy úgy gondolja, „nagyszerű lenne, ha volna egy kormányzati hatékonysági bizottság, ami megvizsgálja ezeket a dolgokat, és biztosítja, hogy az adófizetők pénze, az adófizetők kemény munkával megkeresett pénze jó módon van elköltve”. Trump jelezte, imádná, ha Musk részt venne egy ilyen testületben, hisz a Tesla-vezér „nagy nyeső”, aki cégeinél is vissza tudta vágni a költéseket (arról nem ejtettek szót, hogy például az X-nél ez állások megszüntetését jelentette).

Az elmúlt néhány hónapban az amerikai sajtóban egy sor elemzés megjelent arról, hogyan lett a techmilliárdosok jelentős része néhány év alatt a demokraták támogatójából azok kritikusa, majd a republikánusok támogatója, végül pedig trumpista. A legnagyobb figyelmet közülük Elon Musk kapta: arról, hogy hogyan lett a világ egyik leggazdagabb emberéből Trump-rajongó, itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!