Százmilliókat kaphatott a magyar államtól az Egyesült Államokban letartóztatott H. Bence köre Oroszországban

2024. augusztus 28. – 16:23

frissítve

Százmilliókat kaphatott a magyar államtól az Egyesült Államokban letartóztatott H. Bence köre Oroszországban
A Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) által közreadott képen a magyar országpavilon a második Kínai Nemzetközi Import Expón Sanghajban 2019. november 6-án – Fotó: HEPA / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Telex kutatása szerint a Torgoviy Dom Venrus Trade az a moszkvai székhelyű orosz cég, ami kapcsolatba hozható azzal a körrel, amely a minap kirobbant amerikai embargós botrányban érintett. Az ügy főszereplője a Spanyolországban (és Abu-Dzabiban) élő magyar állampolgár, H. Bence, akit a minap az Egyesült Államokban letartóztattak. A Torgoviy Dom Venrus Trade Oroszország, Kazahsztán, Belarusz, Grúzia és Azerbajdzsán térségében volt a magyar külügyminisztériumhoz tartozó Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) partnere.

Mint arról beszámoltunk, egyebek mellett kereskedelmi forgalomban is kapható, de katonai célra is használható Motorola kézi rádió adó-vevő készülékeket akart társaival Oroszországba juttatni a 46 éves H. Bence, akit emiatt augusztus 23-án az Egyesült Államokban letartóztattak. H. Bence és társai különféle fedőcégeken keresztül akarták az Egyesült Államokból az eszközöket Oroszországba juttatni.

A magyar férfit többek között azzal vádolják, hogy másokkal összeesküvést szőtt az amerikai eredetű rádiótávközlési technológia engedély nélküli, illegális exportjára orosz kormányzati végfelhasználók számára. H.-t augusztus 23-án tartóztatták le, amikor megérkezett a kaliforniai San Francisco nemzetközi repülőtérre. Akár húsz évet is kaphat.

Kutatásunk szerint a moszkvai székhelyű Torgoviy Dom Venrus Trade – több szálon keresztül – az Egyesült Államokban letartóztatott H. Bence köréhez köthető. Az orosz cég közvetlen környezetében megtaláltuk M. Renátát, aki H. Bence spanyol érdekeltségeiben is felbukkant.

Az orosz céginformációs rendszer szerint a 2018-ban alapított Torgoviy Dom Vernus Trade-nek három tulajdonosa van: H. Bence édesanyjának, Ficzere Margaritának a rokona, Ficzere Mihály és Natalja Alekszandrovna Szvirscsevszkaja, valamint a Budafon Ltd. közösségi oldala szerint H. Bence édesanyja is mezőkövesdi, akárcsak Ficzere Mihály. Egyébként a Budafon Ltd. is ugyanarra a moszkvai címre van bejegyezve, mint a Torgoviy Dom Vernus.

A Torgoviy Dom Venrus Trade 2019 szeptemberétől volt szerződéses partnere a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökségnek, a szerződés határozatlan időre szólt. A HEPA weboldalán találtunk rá egy dokumentumra, amely szerint a moszkvai cégnek a külügy alá tartozó ügynökség havonta közel 19 millió forintot fizetett a tevékenységéért. Úgy tudni, hogy a szerződést 2023 márciusában bontották fel.

Ez viszont azt jelenti, hogy az orosz cég 2019 ősze és 2023 tavasza között több mint 816 millió forintot kaphatott a magyar állami ügynökségtől.

A dátum azért is érdekes, mert az amerikai nyomozók szerint H. Bence és köre 2023 januárjában kezdte el szervezni, hogy az embargót kijátszva Motorola rádiókat juttassanak Oroszországba. Ekkortájt a HEPA még szerződésben állt a Torgoviy Dom Venrus Trade nevű céggel.

Arra ugyanakkor nem találtunk bizonyítékot, hogy a Torgoviy Dom Venrus Trade bármilyen szempontból érintett lett volna H. Bence és körét érintő most kirobbant ügyben. Az üggyel kapcsolatos bírósági dokumentumban ráadásul – H. Bence kivételével – anonimizálva vannak a cégek és a többi érintett személy nevei.

Mivel egy nyílt forrással elérhető adatbázisban a Torgoviy Dom Venrus Trade-hez M. Renáta elérhetőségére is rátaláltunk, kerestük őt, hogy kérdéseket tegyünk fel neki a cég tevékenységével és H. Bencével kapcsolatban, de egyelőre nem értük el.

Azt a 444 írta meg, hogy H. Bence édesanyja, Ficzere Margarita is foglalkozott Motorola rádiók Oroszországba exportálásával. A lap azt is kiderítette, hogy az Amerikában csempészésért letartóztatott férfi anyja volt a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség irodavezetője és az orosz belügy hivatalos beszállítója.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) moszkvai képviseletének megnyitóján 2019. december 13-án. Mellette Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója és Ficzere Margarita, a képviseleti iroda vezetője – Fotó: Borsos Mátyás / KKM / MTI
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) moszkvai képviseletének megnyitóján 2019. december 13-án. Mellette Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója és Ficzere Margarita, a képviseleti iroda vezetője – Fotó: Borsos Mátyás / KKM / MTI

Ezzel kapcsolatban a külügyminisztérium a Telexnek küldött válaszában azt írta: Ficzere Margarita a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai partnerirodájának volt az alkalmazottja, amely egy orosz cég volt, feladata pedig a magyar vállalatok termékeinek és szolgáltatásainak népszerűsítése Oroszországban és a kaukázusi régióban. „A partneriroda 2023 márciusában megszüntetésre került, Ficzere Margarita nem áll szerződéses jogviszonyban a Külügyminisztériummal” – írták.

Bár a külügy nem említette az orosz cég nevét, a Telex által eddig összegyűjtött információk alapján a Torgoviy Dom Venrus Trade lehetett az a cég, amelyet a külügy a HEPA moszkvai partnereként említ. 2019 őszétől ugyanis ez volt az egyetlen olyan cég a térségben, amellyel a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség szerződést kötött.

Az ügyben elérhetővé vált egyik bírósági dokumentum szerint az embargó kijátszásához H. Bence és társai egy meg nem nevezett magyar, telekommunikációval foglalkozó céget is igénybe vettek volna. Ez azért is érdekes, mert a Torgoviy Dom Vernus az orosz távközlési hálózatépítő és szolgáltatásfejlesztő Budafon érdekeltségébe tartozik.

A kilencvenes években a Budafone-nak Magyarországon is volt képviselete (a Budaphone Műszaki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.), időnként a cég az orosz belügyminisztérium beszállítójaként tevékenykedett. A Budaphone Műszaki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. pedig H. Bence édesanyjához tartozott, ráadásul a társaság éppen a Motorola kommunikációs eszközeit exportálta Oroszországba. Igaz, ez a cég nem lehet érintett az embargós ügyben, mert 2012-ben végelszámolták.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!