Szijjártó minisztériuma szerint nem töltött be pozíciót magyar állami cégben az Amerikában letartóztatott férfi anyja

2024. augusztus 28. – 14:26

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar külügy szerint nem töltött be pozíciót magyar állami cégben Ficzere Margarita, aki az Egyesült Államokban csempészésért letartóztatott 46 éves H. Bence anyja. Azután kerestük meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztályát, hogy a 444.hu azt írta, a magyar külügy cégének irodavezetője és az orosz belügy hivatalos beszállítója volt az Amerikában letartóztatott férfi anyja. A lap nyilvánosan elérhető adatok alapján írta meg, hogy a külügyminisztérium háttérintézményének, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai partnerirodájának volt vezetője és a letartóztatott férfi szoros családi viszonyban lehetnek.

„Ficzere Margarita nem töltött be pozíciót magyar állami cégben. A Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai partnerirodájának volt az alkalmazottja, amely egy orosz cég volt, feladata pedig a magyar vállalatok termékeinek és szolgáltatásainak népszerűsítése Oroszországban és a kaukázusi régióban” – közölte a KKM.

Részletesen írtunk arról, hogy a letartóztatott férfit azzal gyanúsítják, hogy másokkal összeesküvést szőtt amerikai eredetű rádiótávközlési technológia engedély nélküli, illegális exportjára orosz kormányzati végfelhasználók számára. A Telex információja szerint ezek Motorola kézi rádió adó-vevő készülékek voltak, ezeket akarta H. Bence társaival Oroszországba juttatni, különféle fedőcégeken keresztül, a gyanú szerint az eszközöket orosz állami megrendelésre szállították.

A 444 azt is írta, hogy a férfi anyja vezette azt a céget, ami a Motorola hivatalos beszállítója volt Oroszországban, és ami 2005-től az orosz belügyi szerveket is ellátta ezekkel az eszközökkel. Ezután Ficzere Margarita a magyar állam egyik cégében, a külügyminisztérium háttérintézményében volt irodavezető, a moszkvai képviseletet Szijjártó Péter külügyminiszterrel nyitotta meg 2019. december 13-án. A KKM most azt közölte, hogy a partneriroda 2023 márciusában megszűnt, és Ficzere Margarita nem áll szerződéses jogviszonyban a Külügyminisztériummal.

Azt is írták, hogy az amerikai államügyészi hivatal tájékoztatta a területileg illetékes magyar konzulátust a férfi letartóztatásáról, de ő nem igényelt magyar konzuli védelmet. Arról, hogy H. Bence hogyan kerülte volna ki az Oroszország elleni embargót az Egyesült Államokban, itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!