200 amerikai katonai rádió Oroszországba csempészésével vádolnak egy magyar férfit az Egyesült Államokban

2024. augusztus 27. – 09:23

Másolás

Vágólapra másolva

Letartóztattak egy magyar állampolgárt San Franciscóban, mert azzal gyanúsítják, hogy másokkal összeesküvésben illegálisan exportált 200 amerikai katonai rádiókommunikációs eszközt orosz kormányzati felhasználóknak, közölte Washington D.C. államügyészének hivatala. A 46 éves H. Bencét a 2018-as amerikai exportellenőrzési reformtörvény („ECRA”) megsértésére irányuló összeesküvéssel vádolják.

A vád szerint a férfi társaival egy multinacionális beszerzési hálózatot irányított, amely közvetlenül az orosz kormány különböző szerveivel kötött szerződéseket, és olyan nagyszabású projekteken dolgozott, mint például az oroszországi Kurszk régióban, az orosz-ukrán határ mentén fekvő oroszországi Kurszkban működő rádiókommunikációs rendszerek kiépítése. A vád szerint a férfi vette meg és adta el az eszközöket orosz kormányzati végfelhasználóknak Spanyolországban, Szerbiában, Magyarországon, Lettországban és máshol található leányvállalatok hálózatán keresztül.

A férfit augusztus 23-án tartóztatták le, amikor megérkezett a San Franciscó-i nemzetközi repülőterre. A letartóztatást és a vádakat hétfőn jelentette be Matthew M. Graves amerikai államügyész, a nemzetbiztonsági főügyészhelyettessel és több különleges ügynökkel együtt.

A férfi az exportellenőrzési reformtörvény megsértéséért akár 20 év börtönt és legfeljebb 1 millió dolláros pénzbüntetést kaphat.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!