Újból vádat emeltek Trump ellen a 2020-as elnökválasztásba történő beavatkozási kísérlet miatt

2024. augusztus 28. – 06:00

Másolás

Vágólapra másolva

Jack Smith különleges ügyész új vádiratot nyújtott be Donald Trump ellen a 2020-as elnökválasztásba történő beavatkozási kísérlet miatt indított ügyben, írja a BBC. A most benyújtott vádirat már az amerikai Legfelsőbb Bíróság döntése alapján készült, ami bizonyos fokú büntetlenséget biztosít a korábbi elnököknek, vagyis nem vonhatók felelősségre a hivatali idejük alatt és azzal kapcsolatban hozott döntéseikért, tetteikért. Az immunitás azonban nem terjed ki a magánemberként végrehajtott cselekedeteire. Joe Biden amerikai elnök korábban „veszélyes precedensnek” nevezte a legfelsőbb bíróság döntését, mert szerinte az aláássa a jogállamiságot.

Trumpot korábban azzal vádolták, hogy hamisan állította a 2020-as elnökválasztás után, hogy ő nyerte a választást, állítása valótlanságával ő is tisztában volt, ráadásul törvénytelen eszközökkel megpróbálta meghamisítani a választási eredményt. Az exelnök korábban mindegyik vádpontban tagadta bűnösségét.

Az új vádirat például egy helyen úgy fogalmaz, hogy Trumpnak magánemberként és nem amerikai elnökként állt érdekében, hogy őt hozzák ki győztesen a 2020-as elnökválasztáson, ami végül Joe Biden győzelmét hozta. Kimaradt viszont az a vádpont, miszerint Trump megpróbált nyomást gyakorolni az igazságügyi minisztérium tisztviselőire azért, hogy megváltoztassák az elnökválasztás eredményét.

A mentesség miatt halasztották szeptember 6-ára a döntést Trump úgynevezett hallgatási pénzes ügyében. Így hiába találták bűnösnek, a büntetése csak akkor derülhet ki. Májusban New Yorkban 34 vádpontban találták bűnösnek Trumpot. A Stormy Daniels pornószínésznőnek fizetett hallgatási pénz (hogy a 2016-os elnökválasztási kampányban ne hozza elő, hogy állítólag lefeküdtek) csak a jéghegy csúcsa volt. A vád szerint Trump és csapata sok dokumentumot meghamisított, és az intézőjének, Michael Cohennek kifizetett pénzek nem is ügyvédi, hanem kampányköltségek voltak. A hallgatási pénzes esetben Trump ügyvédei azzal érvelnek, a volt elnök egykori tetteinek egy részét hivatali idejében követte el, így mentesülhet a következmények alól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!