A britek 59 százaléka az EU-csatlakozásra szavazna egy felmérés szerint

2024. augusztus 14. – 10:22

Másolás

Vágólapra másolva

A YouGov felmérése alapján a britek 59 százaléka voksolna arra egy népszavazáson, hogy belépjenek az Európai Unióba, 41 százalék pedig nemet mondana erre, szúrta ki az Euronews. A megkérdezettek 48 százaléka támogatná a visszatérést, 33 ellenzi, 11 százalék a bizonytalanok aránya, nyolc százalék pedig nem adna le voksot.

Az Egyesült Királyságban az akkori konzervatív kormány 2016-ban rendezett népszavazást arról, kilépjenek-e az EU-ból, ahol közel 52 százalékkal az igenek nyertek. A YouGov által megkérdezettek 55 százaléka szerint hiba volt a nyolc évvel korábbi döntés, amit csak 34 százalék helyeselt.

A (nem kötelező érvényű) referendum eredményének megfelelően hivatalosan 2020-ban lépett ki az ország, de nehézkesen haladtak a tárgyalások a részkérdésekről, és az egyezségek végrehajtásánál is vannak gondok – különösen Észak-Írország esetében, amiről legutóbb tavaly februárban finomították a szabályokat.

Az Egyesült Királyságban júliusban a Munkáspárt került hatalomra, de (a 2016-os népszavazáson a maradásra szavazó) Keir Starmer miniszterelnök a választás előtt egy nappal azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Királyság az ő életében biztosan nem fog visszalépni az EU-ba. A YouGov felmérése alapján 51 százalék ért egyet azzal, hogy a júliusi, elsöprő győzelmével nem kapott felhatalmazást a visszalépésre, mindössze 21 százalék, aki szerint igen. A cég közleménye arra is emlékeztet, hogy csak a zöldek programja ígért mielőbbi EU-tagságot, illetve a liberálisoknál hosszú távú cél köztes lépések, például a közös piaci csatlakozás után.

A korábbi konzervatív kormányok nemcsak az EU-ból, hanem a közös piacból, sőt, a vámunióból is távoztak. (A közös piacnak része többek között a munkavállalók szabad mozgása, a vámunió elhagyása az uniós ír és a brit északír határon átmenő áruk ellenőrzése miatt okoz gondokat, holott a britek más EU-n kívüli országokhoz hasonlóan részt vehetnének ezekben uniós tagság nélkül is.) A megkérdezettek relatív többsége szerint a munkáspártiak nem kaptak felhatalmazást a győzelmükkel, hogy ezekhez csatlakozzanak.

Az új kormány nem is tervezi így, de élénkítené a kapcsolatokat. Az Európai Bizottság egy, a Financial Timeshoz kiszivárgott levélben arra figyelmeztette a brit vezetést, hogy előbb a már meglévő megállapodásokat kell végrehajtani. A YouGov felmérésében 45 százalék értett egyet azzal, hogy a választási győzelem felhatalmazza a munkáspárti kormányt egy szorosabb kapcsolatra az EU-val anélkül, hogy csatlakoznának a közös piachoz vagy a vámunióhoz, csak 21 százalék vélte ellenkezőleg. Mindössze a megkérdezettek hét százaléka tartotta az Egyesült Királyság és az EU kapcsolatát elsődleges nemzeti ügynek.

Közel kétharmados többségben voltak azok, akik szerint a brexit inkább kudarc, csak 12 százalék tartja sikernek, 19 százalék úgy vélte, egyik sem. Még a 2016-ban brexitre szavazók többsége közül is 33 százalék nevezte kudarcnak, 28 százalék inkább sikernek, hajszállal előbbiek voltak többségben még a konzervatív szavazóknál is. A kilépésben csalódott konzervatívok 49 százaléka úgy vélte, az egész eleve kudarcra volt ítélve, csak 46 százalékuk hibáztatta a kormányt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!