London kilátásba helyezte az észak-írországi protokoll módosítását, az EU aggódik

2022. május 17. – 18:04

London kilátásba helyezte az észak-írországi protokoll módosítását, az EU aggódik
Liz Truss külügyminiszter – Fotó: Jessica Taylor / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A brit kormány a következő hetekben törvénytervezetet terjeszt be a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréhez csatolt észak-írországi protokoll módosítására – közölte kedden Liz Truss külügyminiszter az MTI tudósítása szerint.

Truss a londoni alsóházban tartott tájékoztatójában hangsúlyozta: a brit kormány továbbra is azt részesíti előnyben, hogy a heves viták forrásává vált protokoll ügyét tárgyalásokon rendezze az Európai Unióval. Liz Truss hangsúlyozta azt is, hogy a tervezett módosítás nem a protokoll teljes elvetését célozza.

A brit külügyminiszter egyenes utalást tett ugyanakkor arra, hogy London kész egyoldalúan cselekedni, mondván: a brit kormány továbbra is nyitott a tárgyalásokra az EU-val, „abban az esetben, ha tárgyalásos úton is el lehet érni ugyanazt az eredményt”, amelyet London a protokoll módosításával szeretne elérni.

Az észak-írországi protokoll ügye jelenleg a legélesebb viszály forrása az Európai Unió és a brit kormány között.

A Brexit-megállapodáshoz fűzött 64 oldalas dokumentum alapján Észak-Írország a brit EU-tagság megszűnése után is harmonizált árukereskedelmi viszonyrendszerben maradt az EU egységes belső piacával és vámuniójával, annak érdekében, hogy ne kelljen újból fizikai ellenőrzést bevezetni az Ír Köztársaság és Észak-Írország határán.

A 499 kilométeres, valaha katonai szigorral őrzött határon, amely a Brexit óta az Egyesült Királyság és az EU egyetlen közös szárazföldi vámhatára, az 1998-as nagypénteki megállapodás által elindított észak-írországi megbékélési folyamat egyik legfontosabb eredményeként hosszú évek óta semmiféle ellenőrzés nincs.

Így viszont a protokoll alapján a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat kell eseti ellenőrzéseknek alávetni észak-írországi kikötőkben, annak megakadályozására, hogy Észak-Írországból Írországba – vagyis az unió egységes piacára – ellenőrizetlen termékek kerüljenek be.

A konzervatív párti brit kormány és az észak-írországi britpárti protestáns pártok azonban hosszú ideje követelik az EU-tól a protokoll átalakítását, arra hivatkozva, hogy a brit-északír kereskedelem ellenőrzési kötelme kikezdi Észak-Írország alkotmányos pozícióját az Egyesült Királyságon belül.

Észak-Írországban a minap újjáválasztották a helyi parlamentet, de a legnagyobb protestáns erő, a második helyen végzett, erőteljesen EU-szkeptikus irányvonalú Demokratikus Unionista Párt (DUP) közölte: addig nem delegál miniszterelnök-helyettest a felekezeti hatalommegosztáson alapuló kormányba, amíg a protokoll ügye meg nem oldódik.

Az ír sziget egy évszázaddal ezelőtti megosztása óta most első ízben a brit fennhatóság ellen küzdő egyesítéspárti katolikus mozgalom fő ereje, az elkötelezetten EU- és protokollpárti Sinn Féin veheti át az észak-írországi miniszterelnöki tisztséget, mivel e párté lett a legnagyobb frakció a belfasti parlamentben, de a rendezési megállapodás értelmében a katolikus és a protestáns pártok csak együtt alakíthatnak kormányt.

Észak-Írország nem része Nagy-Britanniának, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot a brit korona fennhatósága alatt.

Keddi parlamenti tájékoztatóján a brit külügyminiszter kijelentette: a protokoll módosítására tervezett törvény „fölösleges bürokráciától mentes zöld folyosót” hozna létre azoknak az áruknak, amelyek az Egyesült Királyságon belül maradnak, vagyis biztosan nem kerülnek át Írországba és így az EU egységes belső piacára. Hozzátette: a módosítás felszámolja a brit szabványoknak megfelelően gyártott, észak-írországi értékesítésre szánt áruk forgalmának szabályozói akadályait. Liz Truss szerint ugyanakkor a tervezet biztosítja az EU-piacra tartó áruk teljes körű ellenőrzését az uniós jog alapján.

EU: Jelentős aggályok

Jelentős aggályokat vet fel az Egyesült Királyság kormányának bejelentése, mely szerint módosítaná a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréhez csatolt észak-írországi jegyzőkönyvet, és nem alkalmazná annak bizonyos elemeit – jelentette ki Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja kedden.

Maros Sefcovic a bejelentésére reagálva közölte: amennyiben az Egyesült Királyság úgy dönt, hogy folytatja a jegyzőkönyv alapvető alkotóelemeit elutasító törvényjavaslat elfogadásának ügymenetét, az Európai Uniónak minden rendelkezésére álló eszközzel és intézkedéssel válaszolnia kell arra.

„Átfogó célunk, hogy a jegyzőkönyv keretein belül találjunk közös megoldásokat. Ez a módja annak, hogy biztosítsuk a jogbiztonságot és a kiszámíthatóságot az észak-írországi emberek és vállalkozások számára” – fogalmazott. Kijelentette: az Európai Unió előremutató és stabil kapcsolatot kíván kialakítani az Egyesült Királysággal. A kapcsolatnak azon a jogilag kötelező erejű kötelezettségvállaláson kell alapulnia, amelyet a két fél a brit EU-tagság megszűnéséről rendelkező megállapodás, valamint a kereskedelmi és együttműködési megállapodás végrehajtása alapján vállalt. Az észak-írországi jegyzőkönyv a Brexit-megállapodás szerves részét képezi. Mindkét fél tárgyalt, megállapodott és ratifikálta ezeket a megállapodásokat – emlékeztetett.

Az uniós biztos aláhúzta: politikai akarattal és elkötelezettséggel megoldhatók a jegyzőkönyv végrehajtásából eredő gyakorlati nehézségek. Az Európai Bizottság készen áll arra, hogy folytassa a tárgyalásokat az Egyesült Királyság kormányával a közös megoldások kialakítására – tette hozzá Sefcovic.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én lépett ki az Európai Unióból, de továbbra is több ezer olyan jogszabály és szabályozás van érvényben, amely még a brit EU-tagság évtizedei alatt született. Az Európai Unió és London vitája abból ered, hogy a Brexit-megállapodáshoz fűzött, 64 oldalas jegyzőkönyv alapján az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország a Brexit után is harmonizált viszonyrendszerben maradt az Európai Unió egységes belső piacával és vámuniójával. Így viszont a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat eseti ellenőrzéseknek kell alávetni annak megakadályozására, hogy Észak-Írországból Írországba – vagyis az uniós egységes piacra – ellenőrizetlen termékek kerüljenek be. Ez a megoldás az ára annak, hogy ezeket az ellenőrzéseket nem Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán kell elvégezni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!