Bazmegelős mémet posztolt Musk az Európai Bizottság figyelmeztetése miatt

2024. augusztus 13. – 10:16

Másolás

Vágólapra másolva

„A nagy hallgatósággal nagyobb felelősség jár” – figyelmeztette hétfőn az Európai Bizottság belső piacért felelős tagja, Thierry Breton Elon Muskot X-en.

A platform tulajdonosaként Musk aznap készült egy interjúra Donald Trumppal, az Egyesült Államok republikánus elnökjelöltjével. Breton az X-en közvetített beszélgetés (amit ebben a cikkünkben foglaltunk össze) és az Egyesült Királyságban kitört, X-en terjedő összeesküvés-elméletekkel is szított zavargások miatt küldött nyílt levelet hétfőn Musknak, amiben az uniós előírásokra figyelmeztette. Breton a posztjában azzal indokolta a levelet, hogy fennáll a „potenciálisan ártalmas tartalom felerősítésének kockázata” az EU-n belül.

„Őszintén szólva igazán szerettem volna ezzel a mémmel válaszolni”, de „SOHA nem tennék ilyen durva és felelőtlen dolgot!” – válaszolta X-en Musk. A poszthoz a Trópusi viharból mellékelte egy jelenet részletét feliratként:

„lépj egyet hátra és szó szerint baszd arcon magad!”.

Nem ez az első üzengetés az Európai Bizottság francia tagja és az amerikai milliárdos között. „Európában a madárnak az uniós szabályaink szerint kell repülnie” – figyelmeztette Breton Muskot már akkor, amikor utóbbi megvette az azóta X-re átnevezett Twittert. Júniusban ismét Bretont jelölték francia tagnak az ősszel újjáalakuló Európai Bizottságba.

Ahogy arról korábban írtunk, az EU digitális szolgáltatásokról szóló rendeletének nagyjából egy éve élesedett része külön szigorúbb követelményeket ró a nagy tartalomszolgáltatókra, mint amilyen az X is.

A jogszabály alapján – amire Breton is hivatkozott a hétfői posztjában – tavaly decemberben uniós vizsgálat indult a platform ellen. Az Európai Bizottság júliusi előzetes eredménye szerint az X több ponton is megsértette a rendeletet. Az eset miatt Musk arra panaszkodott, hogy szerinte az uniós testület egy „illegális titkos alkuval” cenzúrázni akarta az X-et, amit Breton cáfolt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!