Eljárást indít az X ellen az Európai Bizottság

2023. december 18. – 14:00

Másolás

Vágólapra másolva

Jogsértési eljárást indított az Európai Bizottság az X (korábban Twitter) ellen bizonyos uniós szabályok megsértése miatt – írja az MTI az EB tájékoztatása alapján. A gyanú szerint az X nem tartotta be a tartalommoderálásra és -átláthatóságra vonatkozó európai szabályokat.

Az EB az eljárás során azt fogja vizsgálni, hogy a gázai háborút érintő tartalmakat hogyan kezelte a cég. Többek között arra kíváncsiak, hogy az uniós szabályoknak megfelelően moderálták-e a Hamászt támogató, vagy annak a támadását éltető tartalmakat.

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos szerint a vizsgálat megkezdésével véget ért az idő, amikor a nagy online platformok úgy viselkedtek, mintha „túl nagyok lennének ahhoz, hogy aggódniuk kelljen a szabályok miatt.” A biztos azt mondta: mélyrehatóan vizsgálni fogják, hogy az X teljesíti-e az illegális tartalmak és a szándékos félretájékoztatás elleni EU-s szabályozásból adódó kötelességeit.

Az uniós digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt (DSA) idén vezették be, az X elleni eljárás lesz az első, ez alapján elindított vizsgálat. A DSA-ról ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!