Laza beszólogatások a fura Trumpéknak, katonai és tanári múlt – ő Tim Walz, a demokraták alelnökjelöltje

Legfontosabb

2024. augusztus 7. – 17:02

Laza beszólogatások a fura Trumpéknak, katonai és tanári múlt – ő Tim Walz, a demokraták alelnökjelöltje
Kamala Harris és Tim Walz első közös kampányrendezvényén a pennsylvaniai Philadelphiában 2024. augusztus 6-án – Fotó: Andrew Harnik / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

„Wow!” – nyugtázta mosolyogva a lelkesedést Tim Walz a Philadelphiában tartott kampánygyűlésen. Kamala Harris kedden jelentette be, hogy a minnesotai kormányzót választotta alelnökjelöltjének, és a demokrata páros először a kedd esti rendezvényen jelent meg együtt az új felállásban.

A demokraták azt remélik, hogy Walz még egy löketet ad Harris még mindig indulófélben lévő kampányának. Ahogy a BBC írja, Harris kampánycsapata jó vibe-ot, hangulatot akar, amit a mókás, csípős megjegyzésekkel operáló Walz folyamatosan tud szállítani. Ez történt Philadelphiában is, ahol Harris mellett állva arról beszélt, hogy Donald Trump elnöksége alatt nőtt a bűnözés, „és ebbe még nincsenek beleszámítva a bűnök, amiket ő elkövetett”.

Többen is úgy vélik, hogy Walz megjelenésével nagyon más lesz a demokrata kampány a demokráciára leselkedő veszélyt hangoztató kampányüzenet mellett. A BBC össze is vetette a minnesotai kormányzót az alelnökjelöltségre szintén befutónak jósolt Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzóval, aki szerintük sokkal kifinomultabb és ambiciózusabb, és Mark Kelly arizonai szenátorral, volt űrhajóssal, aki katonásabb lett volna. Jól jellemzi a különbséget, hogy a választásokig hátralévő hosszú három hónapról Walz azt mondta: „Ez egyszerű: akkor aludhatunk majd, ha halottak leszünk.”

Nebraska-alsóról a kormányzói székbe

A 60 éves Timothy James Walz az a fajta közép-nyugati politikus, akire sokak szerint Harris kampányának most szüksége van. Ami a szívén, az a száján, keresetlen (de nem durva) szavakkal támadja a republikánusokat, miközben jól fekszik számos konzervatívabb szavazónál is. Életútjában a politika előtt a Nemzeti Gárda, a futballedzősködés és az oktatás is szerepet kapott, emellett többen laza beszédstílusát és az ehhez hasonló videókat is kiemelték, mint amikor kilőtték egy vidámparki katapultból:

A BBC azt írja Walzról, hogy nebraskai származású (West Pointban nevelkedett), ahogy ő fogalmazott júliusban: „egy kisvárosban nőttem fel: 400 ember, 24 gyerek az osztályban, 12 unokatestvér”. Már 17 évesen jelentkezett a Nemzeti Gárdába, aminek kötelékében 24 éven át szolgált, a tüzérségtől vonult vissza magas rangból. A katonáskodásra iskolai ügyintéző apja biztatta, aki Walz 19 éves korában meghalt tüdőrákban. A fiatalember családja emiatt anyagilag nehéz helyzetbe került, sokáig az anyjának járó társadalombiztosítási források és az ő járadéka adta a megélhetésük alapját.

Walz tanárként is szerzett képesítést, 1989-ben, a Tienanmen téren történt mészárlás idején pont Kínában tanított. Később is közel maradt hozzá a távol-keleti ország, feleségével, Gwen Whipple-lel oda mentek nászútra is. Nebraskában éltek egy ideig, Walz tanított és amerikai futballistákat edzett (minnesotai bajnokok is lettek), majd felesége óhajának eleget téve Minnesotába, Mankato városába költöztek. Itt társadalomtudományt oktatott, tanári pályafutása alatt pedig sokat tett a meleg tanulók elfogadtatásáért.

Minnesotában már a politikába is belekóstolt, az állam déli részén 2006-ban elindult a kongresszusi választáson egy agrár jellegű, erősen republikánus körzetben. Mérsékeltként mutatkozott be, aki a közszolgáltatások és a veteránok ügyében nyilvánult meg leginkább, az AP szerint be tudta csatornázni a George W. Bush háborúival elégedetlen szavazókat is. Bekerült a washingtoni képviselőháza, ahol 12 évet, 6 ciklust töltött el. A Hill szerint itt olyan jogszabályokat is támogatott, mint a minimálbér-emelés vagy a Barack Obama idején Iránnal kötött atomalku.

Tim Walz több képviselőtársával sajtótájékoztatót tart George W. Bush az iraki háború kiterjesztésére vonatkozó tervéről a Capitoliumban, Washingtonban 2007. január 11-én – Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images
Tim Walz több képviselőtársával sajtótájékoztatót tart George W. Bush az iraki háború kiterjesztésére vonatkozó tervéről a Capitoliumban, Washingtonban 2007. január 11-én – Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images

A BBC azt írja Walzról, hogy nézeteihez éppúgy hozzátartozik, hogy egyfelől támogatta az Obamacare-t, Barack Obama egészségbiztosítást átalakító tervét, a minimálbér emelését és egy kibocsátáscsökkentő programot is, másfelől az iraki és afganisztáni háborúk mellé állt, korlátozni akarta a menekültek befogadását, valamint blokkolni próbálta a bankok és autógyártók állami kimentését a 2008-as világválság idején.

Demokrata politikusok esetén nem gyakori, de a legfontosabb lobbiszervezet, az amerikai fegyverszövetség (National Rifle Association, NRA) sokáig pénzzel is támogatta a fegyverpártinak tartott politikust. Azonban a 34 halottal járó parklandi iskolai lövöldözés megváltoztatta véleményét, a hadszínterekre való támadófegyverek betiltása mellett szállt síkra, el is vesztette a fegyvergyártók támogatását.

Walz 2018-ban indult el Minnesota állam kormányzói posztjáért, amit 11 százalékpontos különbséggel meg is nyert. Első ciklusa alatt szembe kellett néznie a Covid-járvánnyal és a Minneapolisban egy fehér rendőr által megölt fekete George Floyd halála után kitört zavargásokkal. Ehhez kormányzóként ő vezényelte a Nemzeti Gárdát Minneapolisba, de a tagállami szenátust uraló republikánusok kritizálták, mert szerintük lassan vetette be őket.

Walz így is újra megnyerte a kormányzóválasztást (sőt a demokrata kormányzók szövetségének vezetője lett).

Az állami törvényhozásban a 2022-es választásokig egyszavazatos volt csak a demokrata többség, de Walz a kompromisszumos döntések mesterének mutatkozott, működőképes maradt az állam.

Walz kormányzósága alatt sok szociális reform zajlott le Minnesotában, részben a költségvetési többletnek köszönhetően. Törvényileg bebiztosították az abortuszhoz való jogot, a fizetett családi és betegszabadságot, szigorították a fegyvertartási szabályokat, általános ingyenes iskolai étkezést biztosítottak, megfizethető lakhatásba invesztáltak, valamint legalizálták a marihuánát.

Mindezekért persze meg is kapta a republikánusoktól, hogy túl baloldali, Tom Emmer képviselő egyenesen azt mondta, Minnesotát olyanná akarja tenni, mint Kamala Harris Kaliforniáját. De sokan úgy látják, épp hogy a Donald Trumpot egyszer már hatalomba segítő munkásoknak és farmereknek tett jót Walz kormányzása, így most is bíznak benne, hogy meg tudja szólítani ezeket a rétegeket.

Megvolt az összhang Harrisszel

Walz hamar megszólalt a jelöltségéről, az X-en közzétett posztjában életre szóló megtiszteltetésnek nevezte, hogy Harris őt választotta alelnökjelöltnek. „Kamala Harris alelnök megmutatja számunkra, milyen a lehetőségek politikája. Ez kicsit engem az első iskolai napra emlékeztet” – írta.

Néhány hete még nem sorolták volna a favoritok közé, de ahogy közeledett a döntés, úgy lett egyre esélyesebb Walz. Harris vasárnap személyesen is elbeszélgetett a három legesélyesebbnek tartott jelölttel, Walz mellett Shapiróval és Kellyvel. Harris és Walz korábbról olyan túl mélyen nem ismerték egymást, de ezen a vasárnapi találkozón sok bennfentes szerint elbűvölte az elnökjelöltet a sötét lónak tartott jelölt, megvolt köztük az összhang. Az alelnökjelöltségének bejelentése után sorra méltatták a döntést a Demokrata Párt különböző politikusai.

Egyébként az első alkalom, amikor Walz és Harris közösen mutatkoztak, még márciusban volt, amikor Biden alelnöke ellátogatott egy minnesotai abortuszklinikára. Walz az utolsó pillanatig kiállt az első elnökjelölti vitán borzasztóan szereplő Joe Biden elnökjelöltsége mellett, de amint a 81 éves elnök visszalépett, már másnap beállt Kamala Harris mögé.

Angie Craig demokrata képviselő „harcedzett vezetőnek” nevezte Walzot, akit még nem vertek meg választáson. Egy nevét nem vállaló demokrata politikus azt mondta róla a CNN-nek, hogy „úgy beszél és néz ki, mint egy csomó olyan szavazó, akit elvesztettünk Trump miatt”. És valóban abban bíznak a demokraták, hogy a közép-nyugati kék falat – ez tizennyolc olyan tagállam és Washington D.C., amit a demokraták minden elnökválasztáson megnyertek 1992 és 2012 között – meg tudják menteni Walzzal, akit progresszív populista népi hősnek nevezett a CNN.

Wisconsin, Michigan, Pennsylvania az utóbbi évtizedekben csatatérállamokká váltak, ahol nagyon nehéz megjósolni, a bal- vagy a jobboldal nyer-e, miközben népesek annyira, hogy súlyukkal komplett választásokat dönthetnek el (bár pont Walz állama, Minnesota 2006 óta stabilan a demokratáké, még ha az utóbbi években párszor rezgett is a léc).

Jeff Blodgett demokrata stratéga azt mondta Walzról, kormányzóként az volt a fő elve, hogy az emberekbe és infrastruktúrába fektessen be, ezzel a középső és alsó rétegeknek kedvezzen. „Számomra ez hatalmas fókuszálás olyan gazdasági kérdésekre, amikkel az emberek foglalkoznak” – mondta. Kollégája, Raghu Devaguptapu azt mondta Walzról, hogy „nem a legkarizmatikusabb srác, de erőskezű”.

Trumpék liberális szélsőségesnek bélyegezték

A Trump-kampány nem bízta a véletlenre, a túlzott liberalizmustól az antiszemitizmusig máris ráhúztak egy rakás billogot Walzra. Trumpék szerint azzal, hogy őt választotta maga mellé Harris, „nemcsak letérdelt a radikális baloldal előtt, hanem megduplázta a veszélyesen liberális, gyenge és bukott agendáját”.

Karoline Leavitt, Trump kampányának sajtótitkára azt mondta róla, kormányzóságát arra használta fel, hogy Minnesotát a liberális Kalifornia képére alakítsa át. Kevin Poindexter republikánus stratéga azt ecsetelte a CNN-nek, alapból Josh Shapiro vagy Mark Kelly jelöltségével számoltak, és szerintük Walz jelölése nem változtat semmin. Ez látható volt a kampányüzeneteken is, zömmel Shapiróra céloztak, aki szerintük népszerű pennsylvaniai kormányzóként jobban veszélyeztethette volna a fontos csatatérállam megszerzését.

Mike Johnson, a képviselőház republikánus elnöke a Hillnek azt mondta, szerinte zsidósága miatt nem választotta Shapirót Harris maga mellé. Azt állította, hogy a Demokrata Párton belül szakadás tapasztalható, „van egy palesztinpárti, egyes esetekben Hamász-párti szárnya a Demokrata Pártnak”. Riporteri kérdésre, hogy antiszemitizmust kiált-e, nem erősítette meg ezt. Shapiro valóban kapott a demokraták balszárnyáról kritikát Izrael támogatása, és az amerikai egyetemi campusokon elharapódzó palesztinpárti tüntetések kritikája miatt (Shapiro eközben erősen kritizálja Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt is). A New York Times cikke szerint Walz korábban jelezte, a palesztin nép nem egyenlő a Hamásszal, és támogatja a fegyverszünetet és a segélyek bejutását a Gázai övezetbe.

Furcsa fickókat csinált Trumpból és alelnökjelöltjéből

Walz is megmutatta, hogy milyen egyszerű üzenetekkel képes elérni az embereket, Trumpot és alelnökjelöltjét, J.D. Vance-t nemrég egyszerűen csak „weird dudes”-nak, azaz „furcsa fickóknak” nevezte, a demokrata kampánygépezet pedig el is kezdett őrülten weirdezni, agyonhasználva a szót – a cikk elején említett philadelphiai gyűlésen is elsütötte a védjegyévé vált mondást Walz. Az alelnökjelölt a kisebb adományozókat is megszólította azzal, hogy nem gyakran van az embernek 100 napja arra, hogy egy tettével megváltoztassa a világ pályaívét. Hozzátette egy kérdésnek álcázott kijelentéssel, milyen gyakran lehet elérni, hogy „az a gazember [amivel Trumpra utalt] felébredjen azután, és tudja, hogy egy fekete nő seggbe rúgta”?

A reprodukciós jogok terén is van tapasztalata, elég személyes: feleségével elmondása szerint hét éven át próbálkoztak, mire mesterséges megtermékenyítéssel megszületett Hope, azaz Remény nevű kislányuk. A kormányzó el is mondta, hogy szabadságellenes, hogy a trumpisták be akarják tiltani ezt a módszert.

Az biztos, hogy a Harris-kampány már elkezdett az alelnökjelöltre építeni, aki Trump alelnökjelöltjével ellentétben tényleg nem egy magát vidékinek beállító városi ember, erre már a TikTokon is elkezdtek videókat felhúzni. Arról is előkerült egy videó, hogy Walz az MSNBC egyik júliusi adásában épp Trump akkor bejelentett alelnökjelöltjét kritizálta, amikor Orbánt is megemlítette. Walz arról beszélt, hogy szerinte a republikánusok nem tudják, mi az a kisvárosi amerikai, amit állításuk szerint szem előtt tartanak. Vance, aki Walz szerint Hillbilly Elegy című könyvével azt a képet festi magáról, hogy kisvárosi. „Egyik hillbilly unokatestvérem sem ment a Yale-re, és egyikük sem lett kockázati tőkebefektető” – mondta Walz, utalva arra, hogy Vance, aki így utal magára, a neves egyetemen végzett.

Beszélt még a republikánusok retorikájáról és terveiről, amiket megosztónak tart, majd rátért arra, hogy a demokraták az összetartást hirdetik, és hogy emiatt milyen jól is megy a kampányuk. Ezután jött az összehasonlítás. „Hívják le Orbánt Floridába. Az alelnök kijön ide, és kiáll egy Planned Parenthood-ba” – jegyezte meg, utalva arra, hogy Kamala Harris márciusban meglátogatott egy családtervező klinikát Saint Paulban. Walz tévés szereplése előtt másfél héttel Orbán Viktor a washingtoni NATO-csúcs után Donald Trumppal találkozott a floridai mar-a-lagói birtokán.

Akkor még Walzot nem ismerték túl sokan országosan, és ezen innentől is kell majd dolgoznia: az NPR/PBS/Marist közös közvélemény-kutatása szerint a felnőtt amerikaiak 71 százaléka nem igazán tudja, ki ő – miközben Vance-t már volt idejük megismerni, 43 százalék nem is kedveli őt, szemben a 34 százaléknyi pozitív véleménnyel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!