Trumpék liberális szélsőségesnek nevezték Kamala Harris alelnökjelöltjét

2024. augusztus 6. – 19:05

Trumpék liberális szélsőségesnek nevezték Kamala Harris alelnökjelöltjét
Tim Walz és Kamala Harris – Fotó: Nicole Neri / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Sorra érkeznek a reakciók, miután kedden kiderült, hogy a demokraták elnökjelöltje, Kamala Harris Tim Walzot, Minnesota állam demokrata kormányzóját választotta maga mellé alelnökjelöltnek. Maga Walz is megszólalt, az X-en közzé tett posztjában életre szóló megtiszteltetésnek nevezte, hogy Harris őt választotta alelnökjelöltnek. „Kamala Harris alelnök megmutatja számunkra, milyen a lehetőségek politikája. Ez kicsit engem az első iskolai napra emlékeztet” – írta.

Donald Trump kampánystábja „veszélyesen liberális szélsőségesnek” nevezte Walzot közleményében, aki szerintük egész kormányzóságát azzal töltötte, hogy San Francisco képére formálja Minnesotát. Bírálták Walz korábbi intézkedéseit, szerintük a kormányzó politikája „Kalifornia szélsőségesen liberális eszméinek” terjesztésében merült ki. Többek között az autók károsanyag-kibocsátásának szigorúbb szabályozását és az elítéltek szavazati jogát lehetővé tevő intézkedéseket rótták fel neki. „Ha Walz nem mondja meg a választóknak az igazságot, akkor mi megtesszük. Kamala Harrishez hasonlóan Tim Walz is egy veszélyesen liberális szélsőséges, és a Harris-Walz-féle kaliforniai álom minden amerikai rémálma.”

Nem sokkal később egy kampányvideót is kiadtak, amiben „szélsőbalos extrémistának” nevezték Walzot. „Kamala Harris és Tim Walz: elbuktak, gyengék és veszélyesen liberálisak” – hangzik a narráció.

Az elnökjelöltségtől váratlanul visszalépő Joe Biden amerikai elnök is megszólalt Harris döntése után. Azt írta posztjában, hogy a helyére lépő Kamala Harris nagyszerű döntést hozott Walz alelnökjelöltségével. „Közel két évtizede ismerem Tim Walzot, először kongresszusi képviselőként, majd kormányzóként. Férj és apa, volt tanár és középiskolai futballedző. 24 évig szolgált a Nemzeti Gárdában, ő lett a legmagasabb rangú sorkatona, aki valaha a kongresszusban dolgozott. Kormányzóként erős, elvhű és hatékony vezető volt” – írta róla.

Biden szerint a Harris–Walz-páros „a dolgozó emberek és Amerika nagyszerű középosztályának erős hangja” lesz, ők lesznek a szabadságjogok és az amerikai demokrácia legerősebb védelmezői. „Itt az ideje, hogy a szabadság, a demokrácia és Amerika vezető szerepe iránt elkötelezett demokraták – és minden amerikai – a Harris–Walz-páros mögé álljanak.” Biden azzal zárta posztját, hogy minden generációnál eljön az a pillanat, amikor meg kell védenie az amerikai demokráciát. „Ez a pillanat most van.”

A korábbi amerikai elnök Barack Obama és felesége, Michelle Obama közös közleményben reagált Walz alelnökjelöltségére. Úgy fogalmaztak, hogy Kamala Harris ideális alelnökjelöltet választott Walz személyében, akiről dicsérőleg azt írták, hogy „képes emberi módon beszélni, és mindenkivel tisztelettel és tisztességgel bánni”. Obamáék szerint az elnökjelöltek választása mindig sokat elárul arról, hogy milyen elnök lehet belőlük. „Olyasvalakit választanak, aki tapasztalatlan és megosztó, vagy olyasvalakit, akinek megvan az ítélőképessége nehéz döntések meghozásához, és megvan a jelleme, hogy elhiggye, mindenki egyenlő esélyeket érdemel?” – teszik fel a kérdést Donald Trump alelnökjelöltjére, J. D. Vance ohiói szenátorra utalva. „Tim Walz kormányzónak nem csak a tapasztalata adott ahhoz, hogy alelnök legyen, hanem értékei és integritása miatt is büszkék lehetünk rá.”

Az egykori demokrata házelnök, Nancy Pelosi is Kamala Harris döntését és Tim Walzot dicsérte egy tévéműsorban. Egyenesen „az amerikai demokraták hátországának” nevezte a kormányzót, egyúttal visszautasította, hogy Walz az a fajta elrugaszkodott progresszív politikus lenne, akinek a republikánusok próbálják beállítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!