Szijjártón keresztül üzente meg Irán, hogy megtámadja Izraelt

2024. augusztus 6. – 08:10

Másolás

Vágólapra másolva

Irán úgy döntött, hogy megtámadja Izraelt – jelentette ki hétfőn Israel Katz külügyminiszter, miközben intenzív diplomáciai erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy elkerüljék a további katonai akciókat, amelyek közvetlen háborút robbanthatnának ki az Iszlám Köztársaság és a zsidó állam között – írja a Jerusalem Post.

Katz azt is elmondta, hogy Irán üzenetét Szijjártó Péter magyar külügyminiszter juttatta el Izraelhez. Szijjártó ugyanis felhívta Katzot, hogy elmagyarázza, hogy ezt az információt Ali Bagheri ügyvezető iráni külügyminisztertől kapta.

„Irán arról tájékoztatott bennünket, hogy Izrael megtámadására készül” – mondta Katz. „A világnak meg kell követelnie Irántól az árát minden agresszív akcióért, amit végrehajt” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok közölte: az iráni támadásra szerintük a következő 48 órában kerülhet sor.

Megkerestük a külügyminisztériumot, hogy megtudjuk, valóban Szijjártó Péteren keresztül üzentek-e Izraelnek az irániak. Amint választ kapunk, a cikkünket frissítjük.

Tényleg egyre feszültebb a helyzet, Joe Biden a nemzetbiztonsági kabinetet is összehívta.

A The Wall Street Journal mindeközben amerikai tisztviselőkre hivatkozva arról írt, hogy Irán az elmúlt napokban rakétavetőket mozgatott és hadgyakorlatokat hajtott végre. A lap szerint ez azt jelezheti, hogy a következő napokban támadásra készül.

A jelentés szerint amerikai tisztviselők nem tudják, hogy a Hezbollah milyen szerepet játszik egy esetleges iráni válaszlépésben.

Ha Irán valóban megtámadná Izraelt, akkor az a tavaly október 7-én kitört gázai háború nemzetközi eszkalációjának újabb lépcsőfoka lenne.

A Közel-Keleten egyre nő a feszültség. Július végén egy drónról kilőtt rakétával ráomlasztották bejrúti lakását Fuad Shukrra, a Hezbollah alapító generációjának tagjára, aki Hasszán Naszrallah főtitkár katonai tanácsadója, egyben a terrorszervezet taktikai fegyvereiért – köztük a rakéta- és drónkészletért – felelős parancsnoka volt. Shukot az elmúlt évtizedben számos terrortámadásért tették felelőssé, Izrael számára – némiképp álszent módon – az lehetett az utolsó csepp a pohárban, hogy közvetlenül ő volt a felelős a Golán-fennsík Izrael által elfoglalt részén 12 drúz etnikumú gyerek halálát okozó rakéta kilövéséért.

Pár órával később pedig Teheránban robbanás történt egy, az iráni síita rezsim élcsapatának számító Forradalmi Gárda vendégházként szolgáló komplexumában, méghozzá pont abban a szobában, ahol elszállásolták Iszmail Hánijét, a Hamász politikai szárnyának főtitkárát. A detonáció azonnal végzett a terrorszervezet egyik fejével, aki a júliusi iráni elnökválasztáson némi meglepetésre diadalmaskodó Maszúd Pezeskian elnök beiktatására érkezett az országba.

Több nemzetközi lap információi szerint a robbanást egy, az épületbe két hónappal korábban becsempészett szerkezet idézte elő, Irán azonban egy közelből indított rakétának tudja be a robbanást. Ugyan Izrael nem vállalta a felelősséget a merényletért, azonban az elmúlt évek gyakorlata alapján Teherán valószínűleg joggal tartotta felelősnek a Moszadot a merényletért.

A Hamász egyik legfontosabb figurájának halála Irán számára kínos diplomáciai és nemzetbiztonsági bakit jelent – és egyben revanskényszerbe hozza az egyébként reformistának számító új elnököt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!