Változik az iráni politika? A reformer jelölt nyerte meg az elnökválasztást

2024. július 6. – 08:49

Változik az iráni politika? A reformer jelölt nyerte meg az elnökválasztást
Maszúd Pezeskian iráni elnökjelölt, volt egészségügyi miniszter, miután szavazott az iráni elnökválasztás második fordulójában Gáleh Haszan Hánban 2024. július 5-én – Fotó: MTI / EPA

Másolás

Vágólapra másolva

A reformpárti jelölt, Maszúd Pezeskian nyert az iráni választások második fordulójában, közölte az iráni belügyminisztérium alapján a New York Times. Pezeskian mérsékelt hazai politikát és a Nyugattal való kapcsolatok javítását hirdette keményvonalas riválisával szemben.

A 69 éves szívsebész, Maszúd Pezeskian 16,3 millió szavazatot kapott, nagy csapást mérve az iráni konzervatív frakcióra, és jelentős győzelmet aratva a reformpárti frakció számára. Az egykori szívsebész 2001 és 2005 között Mohamed Hatami reformer elnök egészségügyi minisztere volt, most parlamenti képviselőként dolgozik, és rendszeresen kritizálja a rezsim szigorú erkölcsrendészeti előírásait.

Ellenfele, Szaíd Dzsalili 13,5 millió szavazatot kapott. A klérushoz több szállal kötődő politikus a kétezres évektől kezdve több fontos diplomáciai pozíciót is betöltött; így például ő volt a 2015-ben aláírt nukleáris megállapodáshoz vezető hosszú egyeztetéseken az egyik iráni főtárgyaló.

Az iráni belügyminisztérium szerint a választások második fordulójában 50 százalékos volt a részvétel, ami mintegy 10 százalékponttal volt magasabb az első fordulónál. Az első fordulóban sok iráni tiltakozásként bojkottálta a szavazást, ezért nem érte el az 50 százalékot a részvétel.

A 85 milliós síita teokráciában az előző elnök, Ebrahim Raíszi halálos helikopter-balesete után kellett választásokat kiírni. Ahogy arról beharangozónkban részletesen írtunk, az 1979-es forradalommal hatalomra jutott síita teokratikus rezsimben ugyan az elnök az adminisztráció vezetője, de a döntéshozatali hierarchiában csak a második helyre szorul a legfelsőbb vezető (jelenleg a betegeskedő, 85 éves Ali Hamenei ajatollah) mögött.

Mint korábbi cikkünkben írtuk: ugyan a választást valódi, éles vitákkal és botrányokkal tarkított kampány előzte meg, az elnöktől nem várható sem a síita teokratikus rezsim belső szigorán való lazítás, sem pedig Teherán komplex Izrael- és Amerika-ellenes machinációinak letekerése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!