Megtalálhatták a bejrúti romok között a Hezbollah parancsnokának holttestét

2024. július 31. – 18:59

Másolás

Vágólapra másolva

A romok között megtalálták Fuad Sukr Hezbollah katonai parancsnokának holttestét Bejrút déli külvárosában – közölte szerdán két biztonsági forrás a Reuters hírügynökséggel. Eddig bizonytalan volt, hogy a kedd esti izraeli légicsapásnak sikerült-e elérni a célját, azaz megölték-e a Hezbollah egyik parancsnokát. A férfinak Izrael szerint köze lehetett a Golán-fennsíkon lévő drúz falu futballpályáját ért szombati rakétatámadáshoz. A pályán gyerekek játszottak, a 12 halálos áldozat többsége is gyerek volt.

A német Tagesschau úgy tudja: Sukr halálát a Hezbollahhoz közel álló források is megerősítették.

Az izraeli hadsereg kedd este hajtott végre légicsapást Libanon fővárosában egy ház ellen, ahol Sukr is ott lehetett. A támadás után szerdán a Hezbollah annyit ismert el, hogy Sukr a támadás idején a házban tartózkodott. Közleményük szerint többen meghaltak a támadásban, de még zajlik a törmelék és a romok eltávolítása. A Tagesschau a bejrúti egészségügyi minisztériumra hivatkozva azt írja: az izraeli légicsapásban két gyerek és három nő is meghalt, emellett sok a sebesült.

Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter az izraeli csapás után megismételte az X-en azt, amit a síita szervezet által végrehajtott szombati rakétatámadás után mondott: „A Hezbollah átlépte a vörös vonalat.” A támadásról az Egyesült Államokat is értesítették.

Fuad Sukr a Hezbollahot irányító Hasszán Naszrallah vezető tanácsadója – közölte korábban az Egyesült Államok. 5 millió dollár jutalmat ajánlottak fel a róla szóló információkért, miután Sukr 1983-ban szerepet játszott az amerikai tengerészgyalogság bejrúti laktanyája elleni támadásban. A kaszárnyába egy robbanóanyaggal megrakott teherautó hajtott be, a detonáció következtében az épület összedőlt, és 241 amerikai katona vesztette életét.

Izrael korábban egyértelművé tette, hogy a Madzsdel Samsz falu elleni szombati támadást megtorolja az iráni támogatást élvező, Libanonban meghatározó fegyveres síita szervezet ellen, bár a nemzetközi aggodalmak szerint ez könnyen a Gázai övezetben már kilenc hónapja tartó izraeli–palesztin konfliktus eszkalációjához vezethet. Erről itt olvashat korábbi elemzésünkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!