Légicsapást hajtott végre az izraeli hadsereg Bejrút külvárosában a Hezbollah egyik parancsnoka ellen

2024. július 30. – 19:25

frissítve

Légicsapást hajtott végre az izraeli hadsereg Bejrút külvárosában a Hezbollah egyik parancsnoka ellen
Az AFP szerint a képen a 2024. július 30. esti robbanásban megrongálódott épület látható – Fotó: Houssam Shbaro / Anadolu / Anadolu via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Légicsapást hajtott végre kedd este Libanon fővárosában az izraeli hadsereg (IDF). A Bejrút külvárosi részét érő csapást az IDF megerősítette, a célja a Hezbollah fegyveres szervezet egyik parancsnokának likvidálása volt – írta a Times of Israel. Eredetileg csak annyit lehetett tudni, hogy a férfinak Izrael szerint köze lehet a Golán-fennsíkon lévő drúz falu futballpályáját ért szombati rakétatámadáshoz. A pályán gyerekek játszottak, a 12 halálos áldozat többsége is gyerek volt.

Már korábban is megjelentek erről a sajtóban hírek, de az IDF késő este erősítette meg, hogy a támadás célpontja a Hezbollah fegyveres szárnyának parancsnoka, Fuad Shukr volt. Erről ellentmondó információk érkeztek különböző forrásokból az este folyamán, de az IDF szerint a légicsapással megölték Shukrt, akit a Hezbollah vezetője, Haszán Naszrallah jobbkezének és a legfontosabb katonai parancsnokának neveztek.

Izrael egyértelművé tette, hogy a Madzsdel Samsz falu elleni szombati támadást megtorolja az iráni támogatást élvező, Libanonban meghatározó fegyveres síita szervezet ellen, bár a nemzetközi aggodalmak szerint ez könnyen a Gázai övezetben már 9 hónapja tartó izraeli–palesztin konfliktus eszkalációjához vezethet. Erről itt olvashat korábbi elemzésünkben.

A Hezbollah először olyan nyilatkozatot tett, amely arra utalt, hogy köze van a szombati rakétacsapáshoz, később azonban tagadta érintettségét.

Az Egyesült Államok óvott az eszkalációtól, ám támogatásáról biztosította Izraelt, amikor az amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy a szombati támadásért a Hezbollah a felelős. Ezután várható volt, hogy Izrael valamilyen ellencsapást hajt végre a szomszédos Libanon területén, így több nyugati ország figyelmeztette állampolgárait, hogy hagyják el a közel-keleti országot.

A Reuters szemtanúk alapján úgy tudja, hogy Bejrút déli elővárosában helyi idő szerint este 8 óra előtt robbanás volt hallható. A térséget a Hezbollah hátországának mondják.

Az első hírek alapján nem lehetett tudni, hogy a célzott csapás idején a férfi a Hezbollah egyik parancsnoki helyiségének helyt adó nyolcszintes épületben volt-e. Az al-Arabija szerint az akció nem ért célt, később a BBC is a Reuters és az AFP forrásaira hivatkozva arról írt, hogy a parancsnok valószínűleg életben maradt.

Ugyanakkor a libanoni sajtóban Sukr likvidálásáról is írtak – közölte az X-en Ariel Oseran, az i24news tudósítója. A Times of Israel szaúdi hírforrásokra, majd egy libanoni tévére hivatkozva arról írt, hogy azok szerint is megölték a parancsnokot.

A BBC arról írt, hogy legkevesebb egy nő meghalt és többen megsérültek. A libanoni egészségügyi minisztérium késő este egy halálos áldozatról és 68 sérültről, köztük 5 életveszélyes állapotban lévő emberről beszélt.

Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter az izraeli csapás után megismételte az X-en azt, amit a síita szervezet által végrehajtott szombati rakétatámadása után mondott: „A Hezbollah átlépte a vörös vonalat.”

Nadzsíb Míkáti libanoni miniszterelnök élesen bírálta a szerinte „otromba izraeli agressziót”. A miniszterelnök a csapást „bűncselekménynek” nevezte, ami szerinte a nemzetközi jog egyértelmű megsértése, és a „civileket gyilkoló agresszív műveletek sorozatába” tartozik. Korábban az ország külügyminisztere, Abdallah Bou Habib azt mondta, hogy kormánya panaszt kíván tenni az ENSZ-nél. Azt is elmondta, hogy reméli, a Hezbollah válasza nem eredményez majd további eszkalációt.

Bejrútban január 2-án a Hamász több vezetőjét ölték meg egy izraeli támadásban.

Izrael több légicsapást is végrehajtott vasárnap és hétfő Dél-Libanonban és az ország más részein a Hezbollahhoz köthető célpontok ellen a Golán-fennsíkot ért rakétacsapás után. A Guardian pedig arról írt, hogy Libanonból indított újabb rakéták egy kibucban kedden megöltek egy izraeli civilt, egy másikat pedig megsebesítettek.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter kedden azt mondta, hogy nem gondolja elkerülhetetlennek a totális háborút, és mindkét felet visszafogottságra sürgették. A CBS-nek egy izraeli tisztviselő jelezte, hogy Izrael a bejrúti csapás előtt értesítette az Egyesült Államokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!