Washington egyre jobban tart egy iráni támadástól, Biden összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet

2024. augusztus 6. – 05:32

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök hétfőn összehívta a nemzetbiztonsági kabinet tagjait, miután egyre nagyobb az aggodalom Washingtonban, hogy Irán támadást intéz Izrael ellen – írja a BBC.

A találkozó után Biden közölte, hogy a kabinettől tájékoztatást kapott az Izrael támogatására irányuló előkészületekről arra az esetre, ha Izraelt támadás érné. Antony Blinken külügyminiszter pedig arról beszélt, hogy az amerikai tisztviselők „éjjel-nappal” az eszkaláció megakadályozásán dolgoznak.

„Friss információkat kaptunk az Irán és megbízottjai által jelentett fenyegetésekről, a regionális feszültségek de-eszkalálására irányuló diplomáciai erőfeszítésekről, valamint az Izrael támogatására irányuló előkészületekről, ha ismét támadás érné” – ezt írta Blinken az X-en tett bejegyzésében, miután Kamala Harris alelnökkel együtt hétfőn este magas rangú nemzetbiztonsági tisztviselőkkel beszéltek.

Blinken hozzátette: megvitatták azokat a lépéseket, amelyeket az amerikai erők védelmére és a személyzete elleni bármilyen támadásra való reagálásra tesznek „az általunk választott módon és helyen”, miután hétfőn egy iraki katonai támaszponton több amerikai személy megsérült.

Korábban egyébként újságíróknak nyilatkozva Blinken azt mondta, hogy az amerikai tisztviselők „intenzív diplomáciát folytatnak nagyjából éjjel-nappal, egy nagyon egyszerű üzenettel: Minden félnek tartózkodnia kell az eszkalációtól”.

„Az eszkaláció senkinek sem áll érdekében. Csak még több konfliktushoz, még több erőszakhoz és még nagyobb bizonytalansághoz vezet” – mondta. Blinken szerint a tűzszünet „megnyitná a tartósabb nyugalom lehetőségét nemcsak magában Gázában, hanem más területeken is, ahol a konfliktus továbbterjedhet”.

„Sürgős, hogy az előttünk álló órákban és napokban minden fél a helyes döntéseket hozza meg” – mondta.

A Hezbollah hétfőn dróntámadást indított Izrael északi térségében, Izrael hadserege eddig két halottról és egy felső-galileai Ajelet Hasaharban levő tűzesetről számolt be – írja a Guardian.

A libanoni katonai szervezet beavatkozása vasárnapra már sejthető volt, miután Irán és a Hezbollah vezetői bosszút ígértek a Hezbollah legfőbb katonai parancsnoka, Fuad Sukr és a Hamász politikai vezetője, Iszmail Hánije meggyilkolása miatt.

Hétfőn Szergej Sojgu, az orosz biztonsági tanács titkára Teheránba érkezett, hogy tárgyaljon Maszúd Peszeszkian iráni elnökkel. Irán és Oroszország együttműködését jelzi az is, hogy februárban Irán küldött ballisztikus rakétákat az oroszoknak. Múlt pénteken Oroszország is elítélte a Hezbollah és a Hamász vezetőinek meggyilkolását, Sojgu ekkor azt mondta, ennek veszélyes következményei lehetnek.

Izrael vállalta a felelősséget a bejrúti támadásért és Fuad Sukr megöléséért. Hánije meggyilkolását azonban nem ismerték el, de széles körben úgy vélik, Izrael áll ezen merénylet mögött is.

Az Egyesült Államok álláspontja az, hogy támadás esetén megvédi Izraelt. Jonathan Finer, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap azt nyilatkozta, hogy az USA és Izrael minden lehetséges kimenetelre felkészül, de a Fehér Ház legfőbb célja az indulatok és a térség konfliktusainak csillapítása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!