Amerikai források szerint Irán és a Hezbollah meg fogja támadni Izraelt

2024. augusztus 4. – 09:14

Másolás

Vágólapra másolva

A Közel-Keletre érkezett a helyi amerikai erőkért felelős amerikai tábornok, Michael Kurilla szombaton, miközben folytatódnak az előkészületek egy lehetséges, Izrael elleni iráni támadásra, megtorlásul a Hamász és a Hezbollah magas rangú vezetőinek meggyilkolása miatt – írja az Axios két amerikai tisztviselőre hivatkozva. A Pentagon is azt közölte, hogy az Egyesült Államok ezzel megerősítette erőit a térségben, hogy felkészüljön egy esetleges iráni támadásra, és további hadihajókat és vadászrepülőket is küld a térségbe.

Kurilla tábornok útját az Izrael, Irán és a Hezbollah közötti közelmúltbeli eszkaláció előttre tervezték, de a tábornok várhatóan arra fogja használni az utazást, hogy megpróbálja mozgósítani ugyanazt a nemzetközi és regionális koalíciót, amely megvédte Izraelt az iráni támadás ellen április 13-án.

A lap forrásai szerint Irán már hétfőn meg fogja támadni Izraelt. Az ország és a Hezbollah vezetői megfogadták, hogy megtorolják a Hezbollah legfőbb katonai parancsnoka, Fuad Sukr és a Hamász politikai vezetője, Iszmail Hanije meggyilkolását.

Egy amerikai illetékes szerint Kurilla több környékbeli országba ellátogat majd, többek között Jordániába is. A jordániaiak jelentős szerepet játszottak az április 13-i támadás során, amikor elfogták a területükre belépő, Izrael felé tartó iráni drónokat, és lehetővé tették, hogy amerikai és izraeli repülőgépek használhassák légterüket az iráni drónok elfogására. Az Egyesült Államok reméli, hogy most szükség esetén ugyanez meg fog történni– mondta a tisztviselő.

A lap forrásai nem tudják, hogy Irán és a Hezbollah összehangolt támadást indítanak-e majd, vagy külön-külön dolgoznak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!