Óriási fogás Amerikának az egyik legismertebb drogbáró, akit filmbe illően vehettek őrizetbe

Legfontosabb

2024. augusztus 4. – 18:56

Óriási fogás Amerikának az egyik legismertebb drogbáró, akit filmbe illően vehettek őrizetbe
Ismael Zambada García fotója a mexikói elnök, Andrés Manuel López Obrador 2024. július 26-i sajtótájékoztatóján – Fotó: Alfredo Estrella / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A mexikói drogkartellekkel az északra áramló kábítószer miatt régóta harcban álló Egyesült Államok hatóságai két kulcsfigurát is letartóztattak a legismertebb bűnszervezetből múlt hét végén. Ismael „El Mayo” Zambada García és Joaquín Guzmán López a hírhedt Sinaloa-kartell vezetői voltak a New York Times beszámolója szerint, az Észak-Amerikába és Európába irányuló kokain- és fentanilkereskedelmet irányították. A két férfit a határ menti El Paso egy elővárosában fogták el.

A New York Times szerint nagy diadal El Mayo őrizetbe vétele, ami több amerikai szövetségi szerv közös munkájának eredménye. Merrick Garland igazságügyi miniszter közleményében azt írta: „A fentanil a leghalálosabb drogfenyegetés, amivel országunk valaha szembesült.” Hozzátette, nem nyugszanak, amíg az Egyesült Államokban járványos szinten elterjedt drog terjesztőit felelősségre nem vonják.

A szintetikus opioidnak számító fentanil olcsó, de extra veszélyes, mert kicsi a különbség az éppen megfelelő és a túladagoláshoz elég mennyiség között. Ennek ellenére annyira elterjedt, hogy az amerikai opiátkrízis most már arról szól, hogy lassan minden feketén megvásárolható kábítószer tartalmaz fentanilt a herointól és kokaintól kezdve az ecstasyig.

It's a trap!

Eredetileg ellentmondó hírek voltak arról, mi történt pontosan. Az egyik első verzió szerint a 38 éves Guzmán, becenevén El Güero, a már elítélt bandavezér, Joaquín „El Chapo” Guzmán, vagyis A Köpcös egyik fia csalta El Mayót az USA-ba megnézendő ingatlanok ígéretével, a kartellvezér egy magánrepülővel érkezett, majd lecsaptak rá az amerikai ügynökök.

A Wbay.com viszont arról írt egy mexikói szövetségi tisztviselőre hivatkozva, hogy a két drogbandavezér feladta magát az amerikai hatóságoknak. Ennek már akkor is ellentmondott, hogy a CNN amerikai kormányzati forrásból származó értesülései szerint is A Köpcös fia segített az amerikaiaknak.

Volt egy olyan változat is, hogy a 76 éves Zambada állítólag nem tudott róla, hogy átrepülnek majd az országhatáron, a Wall Street Journal szerint azt mondták neki, olyan területeket néznek meg, amik a határnál alkalmasak repülők leszállására, kis repterek létesítésére.

Mivel Zambada gyereke vallott A Köpcös ellen, a New York Post azt sugallta, hogy a Guzmánok bosszúja is lehetett az akció. A bulvárlapnak források azt mondták, az ifjabb Guzmán és testvére reménykednek, hogy Zambada átadása jó alku lehet az Egyesült Államokkal esetleges büntetésük csökkentésére, akár elengedésére. Az akciót vezető belbiztonsági ügynökök eredetileg szkeptikusak voltak, amikor a Guzmán fiú felajánlotta segítségét, és hogy elhozza Zambadát – mondta egy forrás a CNN-nek. Mindenesetre elég szokatlannak tűnt, hogy az óvatosságra ennyire adó drogvezért ilyen könnyen felcsalják egy repülőre.

Frank Perez, Zambada ügyvédje magyarázattal szolgált erre a furcsaságra a Los Angeles Timesnak: ügyfele nem szabad akaratából szállt fel a gépre és repült az USA-ba. Egészen vad történetet adott elő, szerinte kliense nem egyezett meg az amerikai kormánnyal, nem tárgyalt velük, hanem A Köpcös fia egyszerűen elrabolta. Hat katonai egyenruhás férfi rajtaütött, a földre nyomta, megbilincselte, „összekötözték a lábait, és egy fekete zsákot húztak a fejére”. Ezután bedobták egy pick-upba, egy mexikói reptérre vitték, majd feltették Guzmán repülőjére, és az Egyesült Államokba szálltak vele. Guzmán valóban egy találkozó ígéretével csalta a rajtaütés helyszínére, bár Perez nem tett említést az említett ingatlannézegetésről.

Az El Paso melletti Santa Teresa reptér egyik dolgozója azt mondta a Reutersnek, leszállás után egyből a Beechcraft King Air típusú géphez mentek az FBI ügynökei, és csendben, nyugodtan lezajlott az akció. A nevét nem vállaló forrásnak viszont úgy tűnt, mintha az egészet előre megbeszélték volna az érintettekkel.

Steven Dudley kartellszakértő azt mondta a CNN-nek,

nem csodálkozna rajta, ha az elfogás története napról napra változna.

A leköszönő mexikói elnök, Andrés Manuel López Obrador egy sajtótájékoztatón azt mondta, az Egyesült Államoknak „átfogó jelentést” kell tenni arról, mi történt, nem lehet az egészet általánosító közleményekkel letudni, átláthatóság szükséges.

A hírhedt kartellvezért, idősebb Joaquín Guzmán Loerát, A Köpcöst Mexikóban fogták el újra egy szökése után, majd 2017-ben kiadták az Egyesült Államoknak, ahol két évre rá életfogytiglani börtönre ítélték (a per során ügyvédei azzal érveltek, hogy valójában Zambada a Sinaloa-kartell igazi vezetője). Később az idősebbik Guzmán egy másik fiát, Ovidio Guzmánt is elfogták Mexikóban, ő már Chicagóban állt bíróság elé, és testvére, a kartell pénzügyeit kezelő Joaquín is követni fogja (másik két Guzmán fiú – spanyolosan Los Chapitos –, Iván Archivaldo és Jesús Alfredo még szökésben vannak, rajtuk kívül még hét gyereke van Guzmánnak). A Chapo-gyerekeket egyébként sokan erőszakosabbnak tartják, mint Zambadát.

Kicsoda El Mayo?

Az 1948. január 8-án született, 76 éves, tősgyökeres sinaloai Zambada García, azaz El Mayo a Sinaloa-kartell egyik alapítója, akit két évtized alatt rengeteg ügyben szerettek volna már bíróság elé állítani. A hetvenes években kezdett szerepet vállalni a drogcsempészetben, először a Guadalajara-kartellnek dolgozott, majd a Juáreznek, itt már fontosabb pozíciói is voltak, elkezdte kiépíteni a kolumbiai kapcsolatokat – írja róla a BBC. A Juárez-kartellben akkor került magasabb polcra, amikor 1989-ben egy amerikai szövetségi ügynök megöléséért letartóztatták annak vezérét, Miguel Angel Felix Gallardót. Zambada és A Köpcös ezután váltak ki a Juárezből.

1987-ben alapították meg a Sinaloa-kartellt, a rivális Tijuana-kartell bedőlésével pedig egyre több szállítási útvonalat vettek át. A kétezres években, a mexikói börtönből épp szabadult (aztán újra elfogott, majd szabadult, majd megint elfogott) Köpcössel egy véres-virágzó bizniszt folytattak. A remek tárgyalónak tartott Zambada a kolumbiai kokaingyártókkal is szoros kapcsolatban állt, metamfetamint és heroint is csempésztek, a fentanilra csak később mentek rá. Az ABC7 News szerint a Chicagóba érkező drog 80 százalékáért ő és kartellje volt a felelős. Jók a kapcsolatai Kolumbia mellett Ecuador és Venezuela kokaintermesztői, valamint a szintetikus drogok előállítására szakosodott ázsiai laborok felé is.

A Reuters hozzátette, az amerikai kábítószerügyi ügynökség (DEA) adatai szerint a 18-45 éves amerikaiak között vezető halálok a fentanil miatti túladagolás. A 2022-ben feljegyzett 107 941 halálos drogtúladagolás 70 százaléka a fentanilhoz vagy más szintetikus opioidokhoz köthető – írja a PBS.

A szóbeszéd szerint cukorbeteg Zambada jó politikai kapcsolatokkal rendelkezett, ezért a NY Times szerint az előző mexikói adminisztrációk tagjai aggódhatnak, kik ellen fog vallani. Azonban egy számára fontos ember őt is elárulta egyszer: a saját fia. Vicente Zambada Nieblát 2010-ben fogták el a mexikóiak, majd kiadták az Egyesült Államoknak, ahol 15 évre ítélték. A Köpcös tárgyalásán tanúként meghallgatták, és részletesen beszámolt a Sinaloa-kartell működéséről, amit 15 éves korától végigkövetett. Kiderültek olyan részletek is, mint hogy apja csak a kenőpénzekre havi egymillió dolláros büdzsével rendelkezett, és egy olyan katonatisztet is lefizetett, aki a korábbi mexikói elnök, Vicente Fox testőrségének is tagja volt.

Az ifjabbik Zambada a CNN szerint már letartóztatása előtt, 2011-től információkat adhatott át az amerikai szerveknek, ami sok kartelltag elfogásához vezethetett.

Érdekesség, hogy a mostani letartóztatás után a mexikói közösségi oldalakon keringeni kezdett egy 2010-es, a Proceso magazinban megjelent interjú El Mayóval. Ebben arról beszélt, ha elfogják, az ügye tanulságos lesz, de pár nap múlva mindenki rájön, hogy nem változott semmi, a helyettesei már teszik a dolgukat (erről beszélt az AP-nek Mike Vigil, a DEA tisztviselője is, mondván Zambada nem volt annyira nélkülözhetetlen láncszem).

Az interjúban a drogbáró arról beszélt, hogy nagyon nem akar börtönbe kerülni, inkább öngyilkos lenne, ha elfognák, valamint felidézte, hogy a mexikói hadsereg legalább négyszer majdnem elfogta, de mindig el tudott menekülni. Mivel 50 év alatt nem csukták le egyszer sem, tisztelet övezte még a rivális kartellek felől is. Az Insight Crime szerint az utóbbi évtizedben azonban rengeteg családtagját és szervezetének fontos embereit lekapcsolták a hatóságok.

2017-ben túlélt egy rajtaütést, amit a Sinaloa egyik erős embere, Dámaso „Licenciado” López Núñez emberei hajtottak végre. Licenciadót még abban az évben őrizetbe vették, majd a fia is így járt, így került Guzmán fiaival együtt Zambada a kartell igazi tetejére. Persze a belső harcok nem csitultak el, az Insight Crime arról írt, hogy minden frakciónak megvan a saját magánhadserege, amik néha összecsapnak. Zambada alá a Rusos és az Anthray fegyveres csoportok tartoznak, amik Baja California és Sonora mexikói államok északra irányuló útvonalait ellenőrzik.

El Mayo fia, Vicente Zambada Niebla az Egyesült Államokba szállításakor 2010-ben – Fotó: Pgr / Notimex / AFP
El Mayo fia, Vicente Zambada Niebla az Egyesült Államokba szállításakor 2010-ben – Fotó: Pgr / Notimex / AFP

A drogbáró egyébként sokszor segített a helyi gazdáknak, néha pénzt és sört osztott a birtokán a lakosoknak. A Wall Street Journal pedig arról írt, a helybéliek köztiszteletben álló nagyöregként tekintettek rá, aki megvédi Sinaloa állam fővárosát, Culiacánt a rivális bandáktól. Elaine Shannon amerikai újságíró, egy drogbárókról szóló könyv szerzője azt írta Zambadáról a PBS szerint, hogy ő volt „a narkó George Washingtonja”.

Margarito Flores, a Sinaloa-kartell egykori chicagói embere azt mondta a lapnak, hogy Zambada sok hektár földet és marhatelepeket birtokol Sinaloában, és odavan a díjnyertes bikákért. „Zambada nagyon óvatos volt a biztonsággal, és nem használt mobiltelefonokat” – magyarázta Flores az elfogott nagyfőnökről, aki mellesleg az ékszereket se szerette. Óvatosságát jelzi, hogy fotó alig készült róla, csak szóbeszédek keringtek a külsejéről, hogy 1,8 méter magas, illetve hogy több feleségtől több gyereke van.

Rejtőzködéséről árulkodó, hogy a bíróságnak 25 évig fotója sem volt Zambadáról. Jack Riley egykori DEA-vezető februárban még azt mondta a lapnak, nagyon távlatinak tűnik a férfi elfogása, és ha fogadhatna, arra tenne, hogy Zambada megússza. „Úgy vélem, az egészsége nem jó, de megvan a képessége és rutinja, hogy egy lépéssel előrébb járjon” – mondta a volt szövetségi ügynök.

A DEA eredetileg 5 millió dollárt ajánlott fel 2016-ban annak, aki az elfogáshoz vezető információval szolgál. Ezt a vérdíjat tovább növelték, 2021-ben már 15 millió dollár volt. Anne Milgram, a DEA vezetője azt mondta az elfogása után: „El Mayo a DEA egyik legkeresettebb szökevénye volt, és ma este már őrizetben van, hamarosan szembenéz az igazságszolgáltatással egy amerikai törvényszéken”.

A bíróság markában

A börtönt belülről sose látott Zambada García ügyében még nem közölték az eljárások menetét a hatóságok. Több szövetségi és tagállami bíróságon is perelhetik majd, de New York egyik bírósága is vádat emelt ellene összeesküvés fentanil gyártására és forgalmazására vádpontokban februárban, sőt Illinois és Texas államban is várható ellene eljárás. A CNN úgy tudja, a Zambadát a repülőre vitető/csaló Guzmán El Mayóhoz hasonlóan ártatlannak vallotta magát minden vádpontban.

A New York Times szerint az amerikai szerveknek egy ideig meggyűlt a bajuk azzal, hogy megfelelően alátámasztott vádakat állítsanak össze Zambada García ellen – ehhez éveken át lehallgatták őt. El Mayóval azért volt nehezebb dolguk, mert a vele együtt a Sinaloát alapító Köpcös szerette, hogy egyfajta celebstátuszba emelkedett, míg Zambada szeretett megbújni, már-már szerény életet élt El Alamo nevű birtokán. Ő az NBC szerint inkább a napi operatív működést irányította a szervezetben, nem vett részt a brutális kegyetlenkedésekben.

Fontos mellékszál, hogy Zambada García legalább három éve kapcsolatban állt az amerikai hatóságokkal, afelől puhatolódzott, milyen körülmények várnák, ha feladná magát.

Mindenesetre Falko Ernst, az International Crisis Group elemzője azt mondta a NY Timesnak, hogy a Sinaloa-kartell decentralizálttá vált, így a vezér levétele a tábláról nem jelenti, hogy csökkenni fog az USA-ba irányuló fentanil és kokain mennyisége. „Nem egy olyan szervezetről beszélünk, ami néhány kiskirálytól függ” – mondta Ernst, aki szerint a kartell ellenálló az ilyen történésekkel kapcsolatban. A hatalmi vákuum persze okozhat némi zavart és belharcot az egyes frakciók között. Épp ezért benne van a pakliban az erőszak fokozódása. Az Insight Crime arról írt, hogy El Mayo egyik fia, Ismael Zambada Sicairos örökölheti apja pozícióját a kartellben, ha nem taszítják le a trónról.

A már említett chicagói Margarito Flores, aki 12 évet ült drogcsempészetért, de már a rendőrséget segíti, azt mondta, szerinte is több erőszak jöhet. Ő viszont úgy látja, a Sinaloa-kartell széteshet: „Azt hiszem, ez a vég kezdete annak, ami valaha a világ leghatalmasabb bűnszervezete volt.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!