Trump szerint a harmadik világháború is eljöhet, ha nem ő nyeri az elnökválasztást

2024. július 27. – 11:04

Másolás

Vágólapra másolva

„Elhoztam a legjobb részt” – mutatta be feleségét az izraeli miniszterelnök Donald Trumpnak. A republikánus elnökjelölt floridai rezidenciáján, Mar-a-Lagóban fogadta Benjamin Netanjahut, akivel ugyan szoros kapcsolatban álltak Trump elnöksége alatt, ám 2020-as elnökválasztási veresége óta nem találkoztak – írta a Times of Israel.

Az izraeli miniszterelnök többször is előtérbe helyezte feleségét, egy alkalommal azt is mondta, hogy “titkos fegyverem Sara – amíg ő velem van csak ez számít”. A miniszterelnök feleségének informális hatalmáról korábban is cikkeztek már, ahogyan a házaspár korrupciós ügyeiről is, amelyek miatt Netanjahu tarthat attól, hogy hatalma elvesztése esetén bíróság elé kellene állnia.

„Csináljunk egy jó, gyönyörű képet” – mondta üdvözlésképp Trump. A fotózkodás a rezidencián belül is folytatódott, ott a két politikus annak a négy éves kislánynak a portréjával pózolt, akit a Hamász a tavaly október 7-i támadáskor rabolt el, családjával együtt, csaknem 250 másik, főként civil tússzal, miután a háromezer palesztin fegyveres csaknem 1200 embert megölt a megtámadott izraeli településeken és fesztiválokon. (Túlélőkkel készített anyagainkat itt és itt, az egyik mészárlás helyszínén készült riportunkat itt olvashatja, a támadásról készült felvételekkel kapcsolatos anyagunkat itt olvashatja.)

„Nagy háborúk kezdődhetnek a Közel-Keleten, talán egy harmadik világháború” -jegyzte meg Trump, arra az esetre, ha nem nyerné meg a novemberi elnökválasztást, amelyen ellenfele a második elnökségért folyó megmérettetéstől visszalépett Joe Biden elnök helyett a demokraták alelnöke, Kamala Harris lesz.

Közelebb áll [Közel-Kelet] egy harmadik világháborúhoz, mint valaha" – mondta Trump, mert “alkalmatlan emberek vezetik országunkat”.

Trump szerint érthetetlen, “hogyan szavazhatnak a zsidók Harrisra”, tekintettel arra, ahogyan a gázai háborúról nyilatkozott, felróva Izraelnek, hogy a konfliktusnak Gázában túl sok civil áldozata van. A Hamász által vezetett palesztin egészségügyi minisztérium adatai szerint számok már csaknem 40 ezer, kétharmad részük nő és gyerek. Izrael a konkrét számokat vitatja, bár az nem kérdés, hogy az áldozatok száma tízezres és, hogy a Hamász támadása után indított izraeli válaszcsapások nyomán humanitárius katasztrófahelyzet alakult ki a 350 négyzetkilométeres, 2,3 millió ember lakta Gázai övezetben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!