Még nem elnökjelölt, de már Bidennel azonos szintre emeli Kamala Harrist a találkozója Netanjahuval

2024. július 25. – 06:37

Másolás

Vágólapra másolva

Többeket letartóztattak Washingtonban az Izrael-ellenes, palesztinpárti tüntetők közül, akik emlékműveket rongáltak meg és amerikai zászlót égettek szerdán a város központjában – írta az MTI.

A tüntetők a központi pályaudvaránál, a Capitolium közelében gyűltek össze, miközben Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a törvényhozás két házának ülésén mondott beszédet.

A rendőrség közleménye szerint legkevesebb nyolc tüntetőt vettek őrizetbe. A tüntetők a Union Station előtti téren álló szobrokat és szökőkutakat megrongálták, azokra többi között a Hamász iszlamista terrorszervezetet éltető feliratot festettek, és Izrael-ellenes jelszavakat skandáltak.

A hatóság közlése szerint a megmozdulásra kiadott engedélyt a tüntetés idején visszavonták, és a tömeget távozásra szólították fel. A rendőrség ezt követően avatkozott be. Helyszíni felvételek szerint a tüntetők eltávolították a pályaudvar előtti zászlórúdról az amerikai lobogót, és helyére palesztin zászlókat húztak fel. Ezt követően meggyújtották az amerikai zászlót, valamint elégették a Benjamin Netanjahu, izraeli kormányfőt ábrázoló bábut.

A területért felelős rendőri hatóság közölte, hogy a tüntetés felszámolása után megkezdték a rongálás nyomainak eltüntetését, ami több napon át tarthat.

A kilenc hónapja tartó Gázai övezetben zajló háború lezárását követelő tüntetők cinikusnak és manipulatívnak tartották Netanjahu beszédét, amelyben az izraeli kormányfő az Egyesült Államoktól a katonai támogatás felgyorsítását sürgette.

Izrael azután indított katonai akciót a 350 négyzetkilométeres, 2,3 millió palesztin által lakott Gázai övezet ellen, hogy október 7-én onnan a Hamász háromezer fegyverese izraeli településekre támadt, csaknem 1200 embert – főként civileket – megölt, és körülbelül 250 embert túszul ejtett, akiknek felét mostanáig sem sikerült kiszabadítani és bizonyos, hogy többen közülük meghaltak a Hamász fogságában.

A katonai akció ugyanakkor a Hamász vezette palesztin egészségügyi hatóságok szerint 39 ezer palesztin halálával járt, többségük nő és gyerek. A térségben humanitárius katasztrófa alakult ki, a lakosság nagy része az Egyiptommal határos Rafahba szorult elszállásolásuknak, ellátásuknak feltételei nincsenek biztosítva, hiány van ivóvízből, gyógyszerből és élelmiszerből is.

A már majdnem elnökjelölt Harris fogadja

Szerda este nyilvános beszédében is elmondta Joe Biden, hogy nem indult újra második elnöki ciklusáért. Az Egyesült Államok elnöke a posztra alelnökét, Kamala Harrist javasolta. Harris a tervek szerint csütörtök délután beszédet tart Houstonban az Egyesült Államok tanárszövetségének gyűlésén. Hivatalosan ugyan nem elnökjelölt – erről majd a Demokrata Párt augusztusi jelölőgyűlése dönt –, ám csütörtökön már olyan találkozója lesz, amely már az elnöki ambíciókat jelzi.

A houstoni gyűlés után Washingtonba repül, ahol tárgyal az izraeli miniszterelnökkel, aki szerdán beszédet tartott az amerikai törvényhozás előtt. Netanjahu külön beszél Bidennel is, épp ezért jelzi Harris növekvő politikai súlyát az, hogy utána az alelnökkel is tárgyal.

Biden az újraindulástól való elállásról szóló beszédében Ukrajnáról és a Gázai övezetről is említést tett, közölve hogy az elnöki poszton hátralévő fél évében a háború befejezésén fog dolgozni.

Abban azonban, hogy ez a lezárás miként történjen meg, nem tisztázott az egyelőre kizárólag katonai megoldásban gondolkodó, a Hamász felszámolását célzó – ám ezzel a Gázai övezet civil infrastrukúráját is ellehetetlenítő – Izrael és a háború visszafogását több nyilatkozatban is szorgalmazó Egyesült Államok között.

Netanjahu és Harris találkozója azért is kiemelten fontos, mert az augusztusban várhatóan elnökjelöltté előlépő alelnök korábban határozottan felszólalt az ellen, hogy Izrael katonai akciója további palesztin civil áldozatokat szedjen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!