Húszi dróntámadás érte Tel-Avivot, egy ember meghalt

2024. július 19. – 08:23

Húszi dróntámadás érte Tel-Avivot, egy ember meghalt
Izraeli katonák a dróntámadásban eltalált épület előtt – Fotó: Mostafa Alkharouf / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Drón találta el péntek hajnalban Tel-Aviv központját. Egy ember meghalt, négyen megsérültek. A húszik magukra vállalták a támadást, majd kijelentették: a palesztinokkal szolidaritást vállalva „továbbra is folytatják a Tel-Aviv elleni műveleteket” Izraellel szemben.

A húszik bejelentették továbbá, hogy Tel-Avivot továbbra is a terrorcsoportjuk elsődleges célpontjának tekintik. A terroristák azt állítják, hogy olyan drónt indítottak Izraellel szemben, amely képes elbújni a radar elől. Izrael ezzel szemben mást mond: az izraeli hadsereg szerint az első belső vizsgálatok alapján a légvédelem észlelte a drónt, de emberi hibából fakadóan nem lőtték le.

Az izraeli légierő azt közölte, hogy az éjszaka egy robbanóanyaggal felpakolt drónt azonosítottak, de nem semmisítették meg. Azóta azt is tudni, hogy egy nagyon nagy hatótávolságú drónról volt szó. Mivel intézkedés nem történt ellene, így a légvédelmi szirénák sem kapcsoltak be a városban. Az izraeli légierő szerint a támadásnak „nem lett volna szabad megtörténnie”, teljes felelősséget vállaltak a kudarc miatt.

Az izraeli katonaság egyelőre nem biztos benne, de úgy gondolja, hogy a drón déli irányból, valószínűleg Jemenből, esetleg Irakból vagy Szíriából érkezett. Tel-Aviv polgármestere, Ron Huldai pénteken bejelentette, hogy magas készültségben van a város a támadás óta.

A jemeni polgárháborúban a nemzetközileg elismert kormány ellen harcoló, Irán által támogatott húszik az elmúlt több mint fél évben rendszeresen indítottak támadásokat a vörös-tengeri kereskedelmi hajózás ellen. A húszik egyik szóvivője azt állította, hogy a támadásokkal a gázai palesztinok mellett akartak kiállni, és azt is mondta, hogy addig folytatódni fognak az ehhez hasonló támadások, amíg Izrael nem engedélyezi elegendő élelmiszer- és orvosi segély bejutását a Gázai övezetbe.

A helyzet odáig fajult, hogy az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság a köréjük szerveződött (zömmel nyugati-angolszász országokból álló) koalícióban, több ország támogatásával a Jemen jelentős területét uraló húszik ellen hajtott végre célzott csapásokat idén januárban.

(MTI, Times of Israel)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!