Trump átírta a beszédét, kiderül, ki lesz az alelnökjelöltje – kezdődik a republikánusok jelöltállító gyűlése

2024. július 15. – 18:45

Trump átírta a beszédét, kiderül, ki lesz az alelnökjelöltje – kezdődik a republikánusok jelöltállító gyűlése
Dolgozók figyelik amerikai Republikánus Párt jelölőgyűlésének helyt adó Fiserv Forumhoz közeli étteremben a wisconsini Milwaukee-ban 2024. július 13-án – Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Alig két nappal azután kezdődik meg hétfőn a republikánusok jelöltállító gyűlése Milwaukee-ban, hogy Donald Trump ellen merényletet kísérelt meg egy 20 éves férfi egy pennsylvaniai nagygyűlésén. A férfi egy háztetőről lövéseket adott le, az egyik lövedéktől Trump a fülén sérült meg, a mögötte egy lelátón ülő közönség soraiban egy embert meghalt, ketten súlyosan megsérültek. A merénylőt utána másodperceken belül lelőtték a biztonságiak, de tette mély sebeket ejtett a választásokra készülő, politikai törésvonalak mentén a végletekig megosztott Egyesült Államokon.

Miközben a republikánusok egy része a demokraták hibájának tartja a történteket, volt, aki személyesen Joe Biden elnököt vonta felelősségre, amiért szerintük Trump ellen uszított, Biden azt mondta, hogy egységre van szükség az országban, és mindenkinek el kell ítélnie a politikai erőszakot. Trump maga is egységre szólított fel, arról írt saját közösségi felületén, a Truth Socialön, hogy most különösen fontos az igazi amerikai karakter megmutatása, valamint „erősnek és eltökéltnek maradni, és nem engedni a Gonosznak, hogy győzzön”. Hozzátette, alig várja, hogy Wisconsin államban, a hétfőtől csütörtökig tartó republikánus jelölőgyűlésen beszélhessen.

Az nem változott, hogy az előválasztások során elnyert 2429 pártdelegált hivatalosan is dönteni fog arról, hogy Trump legyen a Republikánus Párt elnökjelöltje. Trump majd az utolsó napon, csütörtök este mondja el a jelöltséget elfogadó beszédét, amit viszont sok máshoz hasonlóan teljesen átírt a szombati merénylet.

„Ez most egy egészen más beszéd lesz”

– mondta Trump a Washington Examinernek a várható beszédéről, amiben eredetileg főként Biden politikáját bírálta volna, most viszont azt mondta, hogy az összefogásra fog buzdítani benne. „Ez egy esély arra, hogy összehozzuk az egész országot, sőt az egész világot. A beszéd nagyon más lesz, mint két nappal ezelőtt lett volna” – mondta.

Trump beszéde mellett a legnagyobb kérdés az, hogy kit választ az alelnökjelöltjének. Az elmúlt hetekben 3-4 potenciális jelöltre szűkültek a találgatások, nem tudni, hogy a szombati merénylet bármit változtatott-e Trump döntésén. Trump hétfőn nevezi majd meg választottját, aki maga is beszédet mond szerda este.

Frissítés: Trump a 39 éves J. D. Vance ohiói szenátort, Orbán Viktor nagy rajongóját választotta az alelnökjelöltjének.

Már az elejétől lefutott volt az előválasztás

Tavaly ősszel még nem kevés jelölt jelezte, hogy harcba szállna a kezdettől nagy esélyes Trumppal a republikánus jelöltségért, sőt a közvélemény-kutatások egy ideig azt mutatták, hogy Ron DeSantis floridai kormányzónak reális esélye lehet megszorongatni őt. DeSantis kampánya azonban már 2023-ban is bukdácsolt, helyette a tényleges előválasztási időszakban Nikki Haley volt dél-karolinai kormányzó, egykori ENSZ-nagykövet maradt talpon legtovább Trumppal szemben.

A sokszor inkább harsány jobbos trollnak tűnő Vivek Ramaswamy üzletember is ki tudott tűnni, a többiek, így többek közt Asa Hutchinson, Chris Christie, Doug Burgum, Tim Scott, Mike Pence (Trump egykori alelnöke), mind-mind hamar beleszürkültek a mezőnybe, a felmérésekben nem tudtak feljönni.

A március 5-i szuperkedden a republikánusok 15 tagállamban szavazhattak. Vermontot ugyan megnyerte Haley, de a másik 14-et – köztük olyan népes, sok delegáltat adó államokkal, mint Kalifornia, Minnesota, Texas vagy Virginia – behúzta Trump. Haley-nek innen már csak matematikai esélye maradt a republikánus elnökjelöltségre, némi eltűnés és morfondírozás után a szuperkedd másnapján bejelentette: visszalép.

Haley akkor még nem Trump javára lépett hátra, de később jelezte, hogy őt támogatja, és július 9-én azt is bejelentette, hogy felszabadítja az elnyert 97 küldöttjét, szavazhatnak, akire akarnak. Trump egyébként már március 12-re elérte a jelöltség elnyeréséhez szükséges 1125 delegáltszámot, már régóta tudni lehetett, hogy a hétfőn a jelöltállító gyűlésen a delegáltak szavazása a küldöttek tagállamainak abc-sorrendjében teljes formalitás lesz csupán.

Alelnökjelölt, szónokok

A jelöltállító gyűlés előtti utolsó nagy esemény az alelnökjelölt megnevezése lehetett volna, de a bejelentést végül inkább megtartotta a küldöttgyűlésre Trump. Korábban felmerült J. D. Vance ohiói szenátor, a régebben Trumpot cikiző Marco Rubio floridai szenátor, valamint Doug Burgum észak-dakotai kormányzó neve is.

Sokatmondó volt, hogy névtelen ABC-források szerint Trump szombaton, még a pennsylvaniai merénylet előtt az utóbbi kettővel ült le beszélgetni a floridai Mar-a-Lagóban található birtokán. A Fox Business arról írt közben, a fogadóirodák Vance-et tartották a legesélyesebb befutónak, aki megelőzte sorban Burgumot és Rubiót. Viszont a múlt héten hirtelen nagyon sokan kezdték megtenni a volt San Diegó-i polgármester, Kevin Faulconer jelöltségét is – a fogadóirodák egy ideig fel is függesztették, hogy fogadni lehessen rá.

Az a múlt héten szép lassan kikristályosodott, ki kap lehetőséget a republikánusok konvencióján a felszólalásra, habár az is sokatmondó volt, hogy ki nem. Nikki Haley – aki ugye felszabadította küldötteit Trump javára – jelezte, hogy távol marad, később viszont mégis elfogadta a meghívást. A Newsweek arról írt szombaton, hogy a volt first lady, Melania Trump sem fog beszédet mondani, ahogy Ivanka Trump, a jelölt lánya sem. Pedig Trump felesége a 2016-os és 2020-as gyűléseken is felszólalt, bár az utóbbi hónapok fontos eseményeit, így a szuperkeddet vagy Trump ítélethirdetését a Stormy Daniels pornósztárnak fizetett hallgatási pénzek ügyében kihagyta.

Felszólal viszont többek közt a népszerű jobboldali, a Fox Newstól anno elküldött Tucker Carlson, Ron DeSantis, Vivek Ramaswamy és Mike Johnson képviselőházi elnök is sok szenátor és képviselő mellett. Trump két idősebb fia és két menye is beszélni fog a CBS szerint.

A jelöltállító gyűlés mind a négy napjának saját témája lesz, amit követnek a felszólalók. Az egyes napok címei Trump korábbi kampányszlogenjéből, a Make America Great Againből (Tegyük újra naggyá Amerikát!) vezetődnek le, csak a Great szót helyettesítették be majdnem minden nap mással: Wealthy – gazdag, Safe – biztonságos, Strong – erős, Great – nagy. Nem tudni, hogy a merénylet ezt mennyiben írja majd felül azon kívül, hogy Trump teljesen új beszéddel készül csütörtök estére.

A helyszínt biztosító rendőrök a konvenciónak helyet adó épület előtt – Fotó: Michael M. Santiago / Getty Images
A helyszínt biztosító rendőrök a konvenciónak helyet adó épület előtt – Fotó: Michael M. Santiago / Getty Images

A párt emellett egy új platformot, politikai krédót is elfogad majd, amiben a CBS szerint visszalépnek kicsit az abortusz kérdésében (minden állam maga dönthessen annak legalitásáról), valamint Amerikát védő rakétapajzsot, adócsökkentési ígéreteket és az USA-ban illegálisan tartózkodók tömeges deportálását foglalják bele.

A merénylet miatt szigorították a biztonsági intézkedéseket is a milwaukee-i helyszínen, a Fiserv Forumban és környékén: nagyobb pufferzónát alakítottak ki, több lépcsőben zajlik majd a beléptetés is. Konkrét fenyegetésről nem tudni, de a helyi és szövetségi biztonsági erők, rendőrök, az FBI és a Secret Service ügynökei fokozott figyelmet fordítanak az eseményre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!