Kreml-szóvivő: Putyin nem üzent Orbánon keresztül a NATO-nak

2024. július 8. – 20:58

Kreml-szóvivő: Putyin nem üzent Orbánon keresztül a NATO-nak
Fotó: Alexander KAZAKOV / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nem üzent Joe Biden amerikai elnöknek és a NATO-csúcs többi résztvevőjének Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnökön keresztül – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak, kérdésre válaszolva. A Kreml szóvivője ugyanakkor méltatta a magyar miniszterelnök béke-erőfeszítéseit:

„Nagyra értékeljük, Putyin elnök úr is nagyra értékelte Orbán úr ezen erőfeszítéseit. Nyilvánvaló, hogy az érintett felek között egy egész sor nézeteltérés van, de Orbán úr valóban nagyon komoly kísérletet tesz arra, hogy megértse ezeknek a nézeteltéréseknek a lényegét, amit nagyra értékelünk.”

Orbán július 5-én tárgyalt Putyinnal az ukrajnai rendezésről, valamint Oroszország és az Európai Unió, illetve Budapest és Moszkva viszonyáról, továbbá a jövőbeni európai biztonsági rendszer lehetséges alapelveiről. A kormányfő július 2-án Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott, és felvetette neki egy határidőhöz kötött tűzszünet lehetőségét a béketárgyalások előkészítése érdekében. Orbán Viktor hétfőn Pekingben Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt az ukrajnai rendezésről.

A magyar miniszterelnök következetesen békemissziónak hívja turnéját, ami esetén sorra fejtették ki uniós vezetők, hogy Orbán nem uniós színekben tárgyalt. Ugyanis július 1-től Magyarországé a soros elnökség intézménye.

Az orosz elnöknek elementáris érdeke Orbán Viktor „megemelése”, így szoktak befolyásoló ügynököket is telepíteni az ellenfél soraiba – állította Buda Péter biztonságpolitikai szakértő, volt nemzetbiztonsági főtiszt a Telexnek a moszkvai vizitről. Szerinte amit Orbán „el tud érni”, azt valójában Putyin akarja. Oroszország vezetője pedig azt akarja, hogy minél kevésbé vegyék észre, valójában mit is akar, mondta a szakértő lapunknak adott interjújában.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!